06 Şubat 2020 06:52

Emekliler ulaşım düzenlemesine tepkili: Bu yasa Meclisten geçmemeli

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım kartı kullananların mesai saatleri içerisinde para ödemelerine dair çıkarılmak istenen yasaya emekliler tepki gösterdi.

Adana

Fotoğraf: MA

Paylaş

AKP tarafından hazırlanan; emlak, su, çevre temizlik vergisi, konut sigortası ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne çeşitli oranlarda zam yapılmasını öngören taslak düzenlemede, 60 yaş üstü yurttaşların şehir içi seyahatlerine yönelik yeni düzenleme getiriliyor. Yakında Meclis'e sunulması beklenen taslak düzenlemenin yasalaşması halinde sabah mesai yoğunluğu 07.00-09.30 saatleri arasında, akşam ise 16.00 ile 20.00 saatleri arasında 60 ve 65 yaş üstü yurttaşlar bu araçlara indirimli ya da ücretsiz binemeyecek. Bu araçları zorunlu olarak kullanmaları gerektiğinde “tam bilet” parası ödeyecekler.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 60 ila 64 yaş arasında 3 milyon 446 bin, 65 yaş üstünde de 7 milyon 186 bin olmak üzere toplam 10 milyon 632 bin yurttaş olduğu belirtildi. Adana’da emekliler ve 65 yaş üstü ücretsiz ulaşım kartı kullananlar duruma tepki gösterdi.

“YASA GERİ ÇEKİLSİN” 

Mezopotamya Ajansından Hamdullah Kesen'e konuşan Lutfi Camcı, yaşadıkları sorunları dile getirdi. Camcı, özel halk otobüslerinin kendilerini almadığını hatta bazen belediye araçlarının çok kalabalık olduğu için binemediklerini anlattı. Camcı, bu yasa tasarısıyla haklarının tamamen ellerinden alacağını ve bu yüzden yasa tasarısının geri alınmasını istedi. Osman Balaban da diğer ülkelerde emeklilerin ve yaşlıların yaşam standartlarının yüksek olduğunu ancak Türkiye'de çok düşük olduğunu hatırlatarak, “Adana'da özel halk otobüslerinde yaşlılık kimliğini gösterenlerin araçlardan indirildiğini de gördüm. Bu yasa Meclis'ten geçmemeli” dedi.

“MAAŞLARIMIZ GÜN GEÇTİKÇE ERİYOR” 

Fatma Şahin de hükümet yetkililerine seslenerek, yasa tasarısının geri çekilmesini istedi. Şahin, “Zaten ekonomik olarak zor durumdayız. Ulaşım noktasında bu kartlar bize destek oluyor. Bu hakkı kaldırmasınlar. Eğer böyle bir şey yaparsa devlete yakışmaz, insan haklarına yakışmaz. Aldığımız maaş ortada bu hakkımız elimizden alınmasın. Biz emekliler üzerimize düşeni yapıp, 30 ila 35 yıl çalışmışız. Bu yasa geri çekilsin” diye belirtti. Yasa tasarısına tepki gösteren Veli Ersoy da aldıkları maaşların asgari ücretin altında olduğunu, maaşlarının gün geçtikçe eriyip, yoksullaştıklarını dile getirdi.

“ALANLARDA GEREKEN CEVABI VERECEĞİZ” 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bunsuz ise, sıkışan iktidarın emekliler üzerinden bir algı yaratarak, gündemi değiştirmek istediğini söyledi. Yasa tasarısına kırmızı kart gösteren Bunsuz, bu yasa tasarısının 20 milyona yakın insanı etkilediğini belirterek, “Biz emeklilerle birlikte gereken cevabı alanlarda ve sokaklarda iktidara vereceğiz” dedi. (Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kimsesizler mezarlığındaki 267 cenaze alınmayı bekliyor

SONRAKİ HABER

Alevi örgütleri Erdoğan'ın Madımak Katliamı failini affetmesini protesto edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa