06 Şubat 2020 14:53

Mahkeme: Rutin bankacılık faaliyeti örgütle ilişkilendirilemez

Bank Asya’da hesabı olduğu gerekçesi ile KHK ile ihraç edilen kamu emekçisi mahkeme kararıyle işine döndü: "İhraç kararlarının hukuka uygun olmadığı bir kez daha görülmüş oldu.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde görev yaparken Bank Asya’da hesabı olduğu gerekçesi ile 2016’da OHAL KHK’si ile ihraç edilen kamu emekçisi mahkeme kararı ile işine döndü. Avukat Sevil Aracı, “Soyut iddialar ile verilen kamudan ihraç kararlarının hukuka uygun olmadığı bir kez daha görülmüş oldu” dedi.

OHAL İnceleme Komisyonunun 685 sayılı KHK ile kurulması, "mağdurların yargı sürecinin başlamasının uzatılması amaçlı" diye değerlendirilmişti. Komisyon 88 bin kişi hakkında verdiği olumsuz kararlarla bu kaygıyı doğruladı. Ancak 3 yıl sonra mağdurların dava açması ile mahkemeler de karar vermeye başlamış oldu.

Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunun 1 Temmuz 2016’da çıkarmış olduğu 672 sayılı KHK ile Adana’da ihraç edilenler listesinde yer alan bir kamu emekçisi, daha sonra Bank Asya’da hesabı olması nedeniyle ihraç edildiğini öğrenmiş, OHAL Komisyonu da aynı gerekçe ile işe iadesi ile ilgili ret kararı vermişti.

Ret kararının iptali için açılan davada Ankara 19’uncu İdare Mahkemesi Bank Asya’da bulunan hesapta yapılan işlemlerin rutin bankacılık işlemleri olduğunu ifade ederek komisyonun kararının ölçüsüz olduğunu vurguladı.

TÜM KAYIPLARI GERİ ÖDENECEK

Bu karar ile birlikte müvekkilinin geçmişe yönelik tüm kayıpları kendisine ödenerek yeniden işinin başına döneceğini ifade eden Avukat Sevil Aracı, “Ancak müvekkilin bu süreçte yaşadığı sıkıntıların telafi edilmesi anlamında bir manevi tazminat kararı ise yasal düzenlemeler gereği verilememektedir” dedi.

Avukat Sevil Aracı

"BİNLERCE EMEKÇİ HÂLÂ MAĞDUR"

OHAL İnceleme Komisyonu 2019 Aralık Ayı Raporunda yer alan bilgilere göre komisyonu, 126 bin 300 başvurudan 98 bin 300’ünü görüştü ve sadece 9 bin 600’ü hakkında karar verdi. Başvuruların 125 bin kadarı ihraç edilen kamu emekçileri ile ilgili. 88 binden fazla ret kararı verilen başvuru ile 28 bin başvurunun hiç görüşülmemesi sonucu yüz binin üzerinde insanın mağduriyetinin hâlâ devam ettiğini ifade eden Aracı, “Mahkemenin bu yöndeki değerlendirmeleri hukuk devleti ilkesinin bir gereğidir. OHAL Komisyonu halen incelemelerini pek çok başvurucu yönünden henüz bitirememiş durumdadır. OHAL Komisyonunun ve idare mahkemelerinin bir an önce bu dosyaları sonuçlandırarak hukuka uygun kararlar vermesi ve vatandaşların mağduriyetlerini gidermesi gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Emekçiler sendikasını yanı başında görmek istiyor

SONRAKİ HABER

Kongrelere giderken yine, yeni, yeniden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa