06 Şubat 2020 16:55

Avcılar Evrim Atölyesinde virüsler, salgınlar ve komplo teorileri tartışıldı

İstanbul Avcılar'da düzenlenen atölte çalışmasında lise ve üniversite öğrencileri ile genç işçiler; virüsler, salgınlar ve komplo teorilerini tartıştı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul'da Avcılar Evrim Atölyesi’nin çağrısıyla bir araya gelen liseli, üniversiteli ve işçi gençler, "Virüsler, Salgınlar ve Komplo Teorileri" başlığıyla tartışma yürüttü.

Gündemdeki Wuhan koronavirüsünden (2019n-CoV) korunmanın yolları ve ne gibi önlemler alınabileceği merak ediliyor. Sosyal medya ve televizyon kanallarında da bu konuda birçok bilgi ortaya atılıyor. Avcılar Evrim Atölyesi de bu haftaki çalışmasında koronavirüs salgını başta olmak üzere virüsleri, salgınları ve komplo teorilerini masaya yatırdı.

Atölye ile üzerinde Darwin’in ilk ortak soy şeması yer alan afiş sayesinde tanışan lise öğrencisi Emir, yürütülen tartışmaların, virüs hakkında birçok şey öğrenmesini sağladığını söyledi. "Okuma atölyelerinde yürüttüğümüz tartışmalar, atölye hakkında olumlu fikirlerimin oluşmasını sağladı. Bu tarz bir tartışma etkinliği, özellikle sosyal medyayı çokça meşgul eden komplo teorilerinin aslında bilimsel dayanağının olmadığını göstermesine ve doğrusunun öğrenilmesine fazlasıyla katkı sunduğunu görmüş oldum" diyen Emir, sonraki çalışmalara da geleceğini belirtti.

‘’YAPISAL BİR ÇÖZÜM GEREKİYOR’’

Üniversite öğrencisi Doğuş da ‘’Halk sağlığı aslında virüs meselesini de aşan, sınıfsal bir durum. Bu soruların çözümünü kişisel olarak bulmam imkansız, bunun yapısal olarak çözülmesi gerekiyor. Bu tarz çözümlere götürecek adımların geliştirilmesinde de bunun gibi buluşmaların, tartışmaların yararlı olacağını düşünüyorum" dedi.

‘’BİLİMSEL EĞİTİMDEN UZAKLAŞILDI’’

Lise öğrencisi Sıla da virüs hakkında tartışma öncesinde pek bilgi sahibi olmadığını ancak tartışma sonrasında virüsün özelliklerini ve diğer salgınlarla benzerliklerini öğrendiğini söyledi.

Liseye başladığından beri bilime ilgili olduğunu ancak okulda bilimsel tartışma yürütme şansı bulamadıklarını belirten Sıla, "Özellikle evrim teorisinin müfredattan kaldırılmasıyla bilimsel eğitimden uzaklaşıldı. Öğrenci arkadaşlar arasında da maalesef bu konuları pek konuşamıyoruz. Şu ana kadar katıldığım paneller, tartışmalar güzeldi. Özellikle yeni başlayacak olan lise evrim atölyesinin daha da güzel olabileceğini düşünüyorum. Çevremdeki arkadaşları da atölyeye davet edeceğim" dedi.

ETKİNLİKLER SÜRECEK

Avcılar Evrim Atölyesi'nin panel ve tartışmaları sürecek. 6 Şubat Perşembe günü saat 16.00’da Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencileri, lise öğrencileri için "Virüsler, Salgınlar ve Komplo Teorileri’’ başlıklı sunum gerçekleştirecek. 11 Şubat saat 18.00’de de Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’ın katılımıyla ‘’Depremi Tanıyalım, Kayıpları Azaltalım’’ başlıklı bir panelde yapılacak. (İstanbul/EVRENSEL)

{{389511}}

ÖNCEKİ HABER

Avukatların adliyelerdeki çay eylemi sürüyor

SONRAKİ HABER

İbrahim Kalın: Mart ayında bir Astana toplantısı daha olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa