07 Şubat 2020 04:33

MEB'in izin verdiği tarikat kitabından: Müzikte haram sözler olmamalı

MEB'in izin verdiği Nakşibendi tarikatının kitaplarında haram ve helal müzik tartışıldı, tesettür propagandası yapıldı, kadınları ön plana çıkaran filmlerin tehlikeli olduğu söylendi.

Milli Eğitim Bakanlığı logosu

Paylaş

MEB izniyle okullarda etkinlik düzenleyen Nakşibendi tarikatının çocuklara sınav yaptığı kitaplarda “skandal ifadeler” yer aldı. Kitapta, “sosyal yaşam, haram ve helal, tesettür, müziğin haram unsurları ve çocukların yatakları” gibi değerlendirmeler yer aldı.

ÇOCUKLARA TESETTÜR PROPAGANDASI YAPILDI

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre; “Ufka Yolculuk” yarışması adı altında ortaokul düzeyindeki çocuklara kaynak olarak gösterilen 200 sayfalık “Edep Mektebi” kitabında, Nakşi şeyhi Mahmud Esad Coşan’ın sözlerine yer verildi. Kadiriyye tarikatının kurucusu Abdülkadir Geylani’nin çocukluk hikâyesinin ilk bölümünde yer aldığı kitapta “giyinme ve ibadet adabı” başlığı altında da “tesettürün emir olduğu” iddia edilerek, “Kadınların başörtülerini omuzlarına kadar indirip haram olan boyunlarını ve gerdanlarını başörtüleriyle örtmeleri tesettürün gereğidir” denildi. Elbiselerin dar ve şeffaf olmaması gerektiği söylenen kitapta “Elbise helal olmalıdır” şartı da dikkat çekti. Kitabın bir başka bölümünde ise “çocukların spor yaparken de tesettür kurallarına uymaları” istendi. 

MÜZİĞİN HARAM VE HELAL SORGULAMASI YAPILDI

“Eğlencede edep” başlıklı bölümde ise “Müzik dinlemenin haram mı, helal mi olduğu konusunda farklı görüşler mevcuttur. Helal olduğunu söyleyenler bile şu hassasiyetlere dikkat etmek gerektiğini belirtmektedirler: Müziğin sözlerinde Allah’a isyan ve küfür gibi şeyler olmamalıdır. Müziğin sözlerinde haram sözler olmamalı ve teşvik etmemelidir. Sözlü olmasa bile haramı çağrıştıran müzikler olmamalıdır” denildi. Ayrıca izlenilecek filmlerde “İnancımıza zarar verecek konular olmamalıdır” önermesinin yanı sıra “kadınları ön plana çıkartan” filmlerin de “tehlikeli sonuçlar doğurduğunun bilindiği” ileri sürüldü. 

“AİLE İZNİYLE CİHAT”

Kitapta satır aralarında verilen mesajları da dikkat çekti. “Anne ve babaya karşı adap” başlığı altında “anne ve babanın izni olmadan cihada bile gidilmemesi gerektiği” belirtildi. Eve sağ ayakla girilmesi ve “İhlas suresi okunması” da istendi. Akrabalık konusunda ise Nakşi şeyhi Coşan’ın “Kuzen Türkçe değil. Amcazade, dayızade kullanılabilir” önermesi yer aldı.  

LA FONTAİNE’E DİNİ UYARLAMA!

Kitapta Fransız yazar La Fontaine’in “Tavşan ve Kaplumbağa” masalına da “dini ifadeler” yerleştirildi. Masal, “Tavşan başkalarını ayıplayıp durma, Allah beni başka, seni başka yaratmış. Bana yavaş diyorsun ama sen de çok sabırsızsın ve acelecisin. Ben seninle dalga geçiyor muyum? Günah günah, biraz sus artık” ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD: Arap Yarımadası'ndaki El Kaide'nin lideri Rimi öldürüldü

SONRAKİ HABER

Baba, "erkek arkadaşı var" diye lise öğrencisi kızını öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa