İskoçya’da bağımsızlık referandumu sesleri
Birleşik Krallık üç yılın ardından Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılırken, krallığın dört ülkesinden biri olan İskoçya’dan bir kez daha güçlü şekilde bağımsızlık sesleri yükseliyor.
İskoçya bayrağı
Fotoğraf: Pixabay
Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler ve İngiltere’nin birleşiminden oluşuyor. 2016 yılında AB üyeliğinin devamından yana oy kullanan İskoçya’da ikinci bir bağımsızlık referandumunun yapılması talebi giderek artıyor.
İskoçya’da 2014’te yapılan bağımsızlık referandumunda seçmenin yüzde 55’i İngiltere ile birlikten yana oy kullanmıştı. Ancak Brexit’le beraber artık durumun değiştiğini savunan İskoçya Bölgesel Başbakanı NicolaSturgeon, geçen ay merkezi hükümete ülkede ikinci bağımsızlık referandumu yapılması için bölgesel yönetime yetki devretmesi çağrısı yaptı ve bu talebi yazılı olarak da iletti.
“REFERANDUM İHTİMALİ YÜKSEK”
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Merkezi Londra’da bulunan Global Counsel Direktörü GregorIrwin, “İskoçya’nın bağımsızlık referandumu Birleşik Krallık için giderek yaklaşan bir problem. Önümüzdeki iki yıl içerisinde muhtemelen zirve seviyesine ulaşacak” dedi.İskoçya’nın Birleşik Krallık ekonomisi içerisindeki payının yaklaşık yüzde 8 seviyesinde olduğunun altını çizen Irwin, “İskoçya’da bağımsızlık referandumunun olması ihtimali olmaması ihtimalinden daha fazla. Politik olarak bu talebe karşı durmak zor olacaktır” ifadelerini kullandı.
Merkezi İsviçre’de bulunan Swissquote Bank Kıdemli Analisti IpekÖzkardeşkaya ise “Aslında işler Birleşik Krallık’ın AB ile müzakerelerinin nasıl gelişeceğine bağlı olacak. Eğer müzakereler ne kadar iyi sonuçlanırsa, İskoçya’nın bağımsızlık ihtimali de o kadar az olur. Eğer müzakerelerin seyri kötüleşirse, bağımsızlık ihtimali artar” dedi.
İNGİLTERE’NİN İZNİ GEREKİYOR
İskoçya’nın bağımsızlığının önündeki en büyük engel olarak, yeni bir referandum düzenlemek için 1998 tarihli İskoçya Yasası’nın 30. maddesi uyarınca İngiliz Parlamentosu’ndan izin alma zorunluluğu görülüyor.Muhafazakar Parti’nin 365 sandalyeyle çoğunluğu elinde bulundurduğu 650 üyeli parlamentodan böyle bir iznin çıkması mümkün görülmüyor.
Brexit’in ardından 2021’de yapılacak İskoç Parlamentosu seçimlerini bağımsızlık yanlılarının kazanması durumunda ise alternatif yollar denenebileceği değerlendiriliyor. (DIŞ HABERLER)