DİSK'e bağlı sendikalar: Genel kurul en geniş birliği sağlamayı önüne koymalı
DİSK'in 16. Genel Kurulu öncesi görüştüğümüz DİSK'e bağlı sendikaların başkanları "En geniş birliği sağlamayı önüne koyan, daha güçlü bir DİSK” vurgusu yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
Fırat TURGUT
İstanbul
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 16. Genel Kurulunu 14-16 Şubat tarihileri arasında yapacak. Genel Kurul öncesi görüştüğümüz DİSK’e bağlı sendikaların başkanları ortak bir vurgu yaptı: “En geniş birliği sağlamayı önüne koyan, daha güçlü bir DİSK.” Ayrıca kendi içinde eleştiri ve özeleştiriye açık olan, bundan güç alarak ilerleyen bir genel kurul ihtiyacı olduğu belirtilen açıklamalarda, sendikal demokrasinin sonuna kadar işletilmesi, anlayışların tartışılması gerektiğine de dikkat çekildi.
"BÜYÜK KÜÇÜK DEMEDEN BİR KONSENSÜS VAR"
DİSK’in 2016’da yaptığı 15. Genel Kurulundan bu yana emeğe dönük saldırıların ağırlaştığı bir süreç yaşandığını dile getiren Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, “Mesela bizim iş kolumuzda işçilerin KHK ile belediye şirketlerine geçişleri yapıldı ancak kadro talebimiz karşılanmamış oldu. Yılda 4+4’lük zam dayatmasıyla toplu sözleşme gasbı uygulandı. Öte yandan tüm iş kollarında ücretlerin eridiği, hayat pahalılığının arttığı bir süreç yaşadık” dedi.
“DİSK olarak çok başarılı bir dönem geçirdik diyemeyiz” diyen şöyle devam etti: “Ama eriyen ücretlerimizin artırılması için mücadelemizi verdik. Demokrasi işçinin ekmeğidir talebiyle bir duruş sergiledik, mücadele ettik. Konfederasyon ve sendika olarak en azından kaybettirmek isteyen bu anlayışa karşı bir mücadele sürdürdüğümüze inanıyorum.”
DİSK’in işçiler için umut olduğunu söyleyen Çalışkan, “DİSK sermayeden, siyasi partilerden bağımsız bir mücadele yürütür. Emek ve demokrasi mücadelesi yürütür. Bu mücadeleyi ortaklaştıran bir çizgide olmalı. Genel kuruldan hemen sonra oluşacak olan yönetimin de bu misyonu üstlenen bir yönetim olacağına inanıyorum. Daha da güçlenmemiz lazım, mücadeleyi büyütmemiz lazım. Sendikalar olarak DİSK çarkının altında sendikaların altında yönetime de yansıyacak şekilde birleşmemiz gerekiyor” diye konuştu. DİSK’in 380 delegesinin 206’sını Genel-İş üyelerinin oluşturduğunu belirten Çalışkan, “Kongrelerde yönetim hesabı yapmak doğru değil. Nasıl bir yönetim oluşmalı ki bu sürece cevap versin anlayışıyla büyük-küçük sendika fark etmeksizin ortak bir konsensüs oluşturduk. Bunu genel kurula da yansıtacağız” ifadelerini kullandı.
"DAYANIŞMA VURGUSU MASA BAŞINDA KALMAMALI"
DİSK’in 16. Genel Kurulunu krizin faturasının işçi ve emekçilere kesildiği, işçi ve emekçilerin sorunlarının büyüdüğü, iş cinayetlerinin arttığı, demokratik hak ve özgürlüklerin tırpanlandığı, işçi ve emekçi basını üzerinde baskıların arttığı bir dönemde gerçekleştirdiğini dile getiren Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Aynı zamanda bölgede halkın iradesinin kayyumlarla yok sayıldığı, Suriye ve Libya’da savaşçı politikaların sürdüğü bir dönemde toplanıyor” dedi.
Son dönemde sendikalar cephesinde yaşananlara dikkat çeken Aslan şunları anlattı: “İş birlikçi sendikal anlayış kamuda sefalet ücretine imza attı. Asgari ücret keza öyle oldu. Bu anlayış işçilerin taleplerine sahip çıkmadığı gibi, tek adam, tek parti yönetiminin politikalarını destekledi. Şeker-İş ve Özçelik-İş gibi bürokrat ve iş birlikçi sendikal anlayışın milyonluk araçları, on binlerce lira ile ifade edilen maaşları, işçilerin emeklerini masalarda satmaları... İşçilerde sendikalara karşı güvensizliği artırdı. İfade ettiğim bu anlayışın içinde sendikal demokrasi yok. İş yerlerinde temsilcileri atıyorlar. Delegeleri demokratik yöntemle belirlenmiyorlar. Kısacası sendikal demokrasi işlemiyor. Toplu iş sözleşmeleri işçilere sorulmadan imzalanıyor.”
Bu koşullarda 16. Olağan Genel Kurula gidildiğini ifade eden Aslan, “DİSK bütün bu sorunlara karşı nasıl bir mücadele hattı ve anlayışı ortaya koyacağını açık ilan ederek çıkış yapabilir. Sendikal bürokrasi ve sınıf dışı anlayışlarla arasına kalın çizgiler çekecektir. Son Başkanlar Kurulunda birlik vurgusu ve dayanışma çokça yapıldı. Yapılan bu vurguların masa başında kalmaması gerekir” dedi.
"SENDİKAL ANLAYIŞLAR TARTIŞILMALI, BİRLİK GÜÇLENDİRİLMELİ"
Özellikle sendikalı ve sendikasız işçiler arasında “Hakkımızı alırsa DİSK alır” söyleminin karşılık bulacağı bir genel kurul olması gerektiğini dile getiren Aslan şunları söyledi: “Nasıl bir DİSK? Nasıl bir mücadele? Nasıl bir sendikal anlayış? Genel Kurul bu sorulara yanıt vermeli. Kendi içinde birliğini ve dayanışmasını sağlamış, en geniş işçi ve emekçilerin birliğini sağlama görevini önüne koyan, işçi sınıfına dönük görev ve sorumluluklarını yerine getiren bir genel kurul olmalı. Her düzeyde sendikal demokrasinin tam işletildiği, seçilmiş tüm organların işlediği, gücünü fabrika ve işyerlerinden alan bir anlayış ile hareket eden bir genel kurul olmalı. Kendi içinde eleştiri ve özeleştiriye açık olan, bundan güç alarak ilerleyen bir genel kurul olmalı. DİSK’in merkezi bir örgütlenme programı ve politikası mutlaka olmalı, temsilcileriyle, üyeleriyle örgütlenme çalışmaları yürüten, sanayi sitelerine dönük sistemli bir örgütlenme faaliyeti başlatacak kararların çıktığı bir genel kurul olmalı. Sonuç olarak genel kuruldan mücadele kararlarıyla çıkmalıyız. Genel kurulu işçilerin söz ve karar yetkisine sahip olduğu bir DİSK yanıtının verileceği bir platformda gerçekleştirmeliyiz. Aynı zamanda sendikal anlayışların tartışıldığı, ayrılıkların değil birliğin güçlendirildiği bir platform olması için çaba göstereceğiz.”
"BİRLİĞİ KORUMAMIZ GEREKİYOR"
İşçi sınıfının işsizlik, hayat pahalılığı gibi birçok sorunla karşı karşıya olduğunu dile getiren Tekstil Sendikası Genel Başkanı Kazım Doğan “Önümüzdeki sürecin de iyi gideceğine ilişkin maalesef bir işaret yok. Böylesi bir dönemde Türkiye işçi sınıfının DİSK’e çok daha fazla ihtiyacı var. Başta Tekstil olmak üzere bütün sendikalarımızla, güçlü bir DİSK’in oluşması için gereken tüm çabayı sarf etmekten yanayız. Güçlü bir DİSK yönetiminin Türkiye işçi sınıfının beklentilerine yanıt vereceğini düşünüyoruz” dedi.
Sınıfın en temel beklentisinin ekonomiden ve siyasetten kaynaklanan problemlerin çözülmesi olduğunu dile getiren Doğan, “Demokrasi bu durumun olmazsa olmazı. Hayat pahalılığına karşı işçi sınıfının korunması için tedbirlerin alınması. Örgütlenmenin ve toplu sözleşme sisteminin özgür kılınabilmesi, işçilerin hakkına daha kolay ulaşabilmesi... Buna yönelik tedbirlerin alınması gerekiyor. Bir başka husus ise kıdem tazminatının fona devri ve zorunlu bireysel emeklilik sistemi. Bunlar çok ciddi sorunlar olarak karşımızda duruyor. Bunlar için işçi sınıfı açısından bir ses olması gerekiyor. Şu an işçilerin bu taleplerini dile getirebilecek tek odak noktası DİSK gibi gözüküyor, dolayısıyla böyle bir misyonu üstlenmek durumunda. Bunun için de kendi içinde bütünlüğünü sağlamış, ortak fikrini ve sözünü oluşturmuş bir DİSK yönetimi gerekiyor. DİSK’in birliğini ve beraberliğini korumamız gerekiyor” diye konuştu.
"HİÇBİR SENDİKA DIŞARIDA KALMAMALI"
DİSK Başkanlar Kurulu toplantısında “Güçlü bir DİSK” vurgusunun önce çıktığını dile getiren Sosyal-İş Genel Başkanı Mustafa Ağuş “Tüm sendikaların ortak görüşüydü. Biz de güçlü bir DİSK, tek liste olması açısından her türlü katkıyı sunacağımızı, böyle olması gerektiği yönünde görüş bildirdik. Genel kurul bu yönde de olacak gibi gözüküyor” dedi.
“Geçtiğimiz dönem DİSK sınıfın tüm ihtiyaçlarına eksiksiz bir şekilde yanıt verdi demek doğru olmaz” diyen Ağuş şunları söyledi: “Gelecek dönem açısından güçlü DİSK, tek liste talebi buradan kaynaklanıyor zaten. Geçtiğimiz dönem yapamadığımız ya da eksik bırakılan noktalar dolayısıyla güçlü bir DİSK vurgusu yapıyoruz. Eksiklerimiz olmuştur, kimse de şurada başarılı olduk, şunu yaptık demiyor zaten. Hiçbir ayrım yapmadan tüm sendikaların DİSK içinde yer almasını istiyoruz. Mesela Birleşik Metal-İş her şeyiyle DİSK içinde yer almalı, bir tane sendikamız dışarıda kalmamalı. Böyle bir şeyi başarabilirsek, ki öyle gözüküyor, bu çok iyi olacak. Kamuoyunun ve işçilerin beklentisi bu yönde. Özellikle toplu sözleşme yapan, baraj sorunu olmayan sendikalar görevden kaçmamalı. Kimsenin ben bu dönem olmayayım deme lüksü yok. Aksi halde bu zor günleri aşamayız.”
GENEL KURUL 14-16 ŞUBAT’TA
DİSK 16. Olağan Genel Kurulu, 14-15-16 Şubat 2020 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezinde toplanıyor. 13 Şubat 2020 Perşembe günü ise Haliç Kongre Merkezinde DİSK’in 53. kuruluş yıl dönümü etkinliği düzenlenecek.
Öte yandan 5 kıtadan 45 sendikanın temsilcileri kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Uluslararası Sendikal Konferans’ta bir araya gelecek. Konferansın ardından DİSK’in mücadelesini ve deneyimini birincil kaynaklara dayalı olarak kapsamlı biçimde anlatmayı amaçlayan “DİSK Tarihi” kitabının ilk cildinin tanıtımı gerçekleştirilecek.