08 Şubat 2020 08:36

Ocak ayında en az 112 işçi kâr hırsının kurbanı oldu

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ocak ayı iş cinayeti verilerini açıkladı.

Görsel: İSİG

Paylaş

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), ocak ayında en az 112 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. Raporda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayetleri ise yer almadı. ILO ve WHO verilerine göre 1 “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında yaklaşık 6 “meslek hastalığı sonucu ölüm” gerçekleşiyor.

112 emekçinin 94’ü ücretli (işçi ve memur), 18’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Ölenlerin 12’si kadın işçi, 100’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, ticaret, büro, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti. Biri 14 yaş ve altında olmak üzere üç çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve gıda işkollarında gerçekleşti.  51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 28 emekçi bulunuyor.

Ocak ayında 7 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Ölen mülteci/göçmen işçilerin 3’ü Suriyeli, 2’si Afganistanlı, 1’i Gürcistanlı ve 1’i Türkmenistanlı.

Rapora göre, ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, kimya, gıda, metal, madencilik, tekstil ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

En fazla ölüm nedenleri sırasıyla yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, intihar, şiddet, zehirlenme/boğulma ve patlama/yanma. Raporda ölüm nedenlerine ilişkin iki doktaya dikkat çekiliyor:

  • Bu ay 12 işçi işyerinde ya da işe bağlı olarak yaşamına son verdi. Ekonomik kriz, mobbing, taciz gibi birçok husus intiharlara yol açan koşulları oluşturuyor. İstanbul Üsküdar Belediyesi işçisi Recep Kılıçarslan da bu işçilerden biri. 31 Mart seçimleri sonrası AKP’li belediye tarafından atılan işçilerden biri olan Recep Kılıçarslan iş bulamamıştı ve maddi sıkıntılar yaşıyordu. Yakın çevresine ‘dayanamıyorum’ diyen Recep arkadaşımız intihar etti.
  • Saklanan bir gerçek ise meslek hastalıkları. Çünkü yukarıda değindiğimiz üzere ILO ve WHO’nun ‘1 iş kazası sonucu ölüme karşılık 6 meslek hastalığı sonucu ölüm yaşanmaktadır’. Diğer yandan hemen hepimiz çevremizde meslek hastalığına yakalanan bir işçi ile karşılaşabiliriz. Bu ay özellikle Aydın Çine ve Yozgat Sorgunlu maden işçilerinin yakalandığı silikozis hastalığı gündem oldu. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması sonucu slikozise yakalanan işçiler bir yandan sağlıklarını kaybediyorlar diğer yandan çalışamadıkları için ise maddi sıkıntı çekiyorlar, emekli bile olamıyorlar. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Eşini darbeden kocaya ödül gibi ceza: Tutuksuz yargılandı, para cezası aldı

SONRAKİ HABER

Engin Eroğlu’nun ölümü hakkındaki iddianame tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa