10 Şubat 2020 11:26

“Duvarlar mülteci sorununu çözmüyor, insani koşullar sağlanmalı”

Van sınırında 13 mültecinin yaşamını yitirdiği iddiaları üzerine görüştüğümüz İltica ve Göç Araştırma Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır: Duvarlar çözüm değil, insani yaşam koşulları oluşturulmalı

ARŞİV | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

İran Van sınırında 13 mültecinin donarak yaşamını yitirdiği iddiaları üzerine görüştüğümüz İltica ve Göç Araştırma Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır sınırlara örülen duvarların mültecilerin gelişini engellemediğini ifade ederek, insani yaşam koşullarının oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’de sınırı geçmeye çalışan 13 mültecinin Van’da donarak yaşamını yitirdiği iddia edildi. Mültecilerin 10’unun Afgan, 3’ünün Kobanêli olduğu belirtilirken kar ve tipiden dolayı mültecilerin bulunduğu yere ulaşım sağlanamadı.

YENİ BİR HAYAT İÇİN…

Son bir yılda Türkiye’nin ciddi göç aldığını belirten Çorabatır, İltica ve Göç Araştırma Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır Ortadoğu’daki savaş ve ekonominin bu duruma neden olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı’nın yıl başında sadece 1 yılda 400 bin kişi yakalandığını açıkladığına işaret eden Çorabatır “Bu büyük bir rakam. Geldikleri ülkelerin başında Afganistan, Suriye, Irak geliyor. Bunun en önemli nedenleri ülkelerindeki savaş, istikrarsızlık ve ekonomi. Bu nedenlerden dolayı yeni bir hayat kurmak tehlikeli yollara sevk ediyor” dedi.

Mülteci sorununa dair yapılanların yetersiz olduğunu ifade eden Çorabatır, “Ne kadar sınırları sıkı kontrol eder, duvar yaparsanız da, insanlar her halükarda giriyorlar. Öyle kötü koşullardan geliyorlar ki duvar örseniz de sorun çözmüyor. Bunu AB ve ABD yıllardır deniyor. Kimi zaman yavaşlatıyor belki ama insanlar gelmeye devam ediyor” dedi.

MÜLTECİ STATÜSÜ VERİLİRSE YÜK OLMAYACAKLAR

Mülteci sorunu ve ölümlerin önünü almak için önerilerde bulunan Çorabatır, “Yoksulluğu ve çatışmaları önlemek gerek. Yasalarımız düzeltilmeli. Hukuki mekanizmalar, mülteci hukukunu tam uygulamalı. Avrupa ile daha sık görüşmeler yapılmalı. Uluslararası dayanışma çerçevesinde belki daha çok insanın Avrupa ile paylaşılmalı. Geri dönüşe teşvik, burada kalan insanlar daha insani koşulların sağlanması, hizmetlerden faydalanması. Tamamen mülteci statüsü verilirse yük olma durumları da azalacak” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da "siyasi deprem" sürüyor

SONRAKİ HABER

 Kanal İstanbul Projesine karşı nasıl dava açabilirim?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa