10 Şubat 2020 13:31

Suriyeli Kürt siyasetçiler ile Esad hükümeti görüştü

Suriyeli Kürt siyasetçiler, Rusya aracılığı ile Suriye hükümeti ile görüştüklerini, diyaloğun müzakere aşamasına geçmesi kararı alındığını belirtti.

Qasioun Haber Ajansı/Wikimedia Commons(CC BY 3.0)

Paylaş

Suriyeli Kürt siyasi örgütlerin temsilcilerinden oluşan bir heyet, geçtiğimiz hafta Rusya aracılığıyla önce Hmeymim üssüne daha sonra da Şam’a giderek Suriye hükümeti ile görüştü. Görüşmeleri değerlendiren Suriyeli Kürt siyasetçiler, diyaloğun müzakere aşamasına geçmesi kararı alındığına vurgu yaptı.

"MÜZAKERELERE BAŞLANMASI KARARI"

Görüşmeye katılan Suriye Kürt Demokrat Birlik Partisi (Yekiti) Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Meşayih, Rudaw haber ajansına yaptığı açıklamada, “Üçlü bir görüşme yaptık. Karşılıklı eleştiri, görüş ve önerilerden sonra her iki taraf da diyaloğa hazır olduğunu vurguladı” dedi.

Suriye hükümeti adına Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Esad’ın yardımcısı Ali Memlük’ün görüşmede hazır bulunduğunu belirten Meşayih, “Her iki taraf da siyasi müzakerelerin başlaması yönünde karar aldı. Anayasa, idare, eğitim, askeri konular, petrol meselesi ve diğer konularda uzmanlardan oluşan ortak komisyonlar kurulması kararlaştırıldı. Şam tarafından bu komisyonlarda bakanlık görevlileri yer alacak” diye belirtti. 

İLHAM AHMED: EYLEM PLANI GEREKİYOR

Riyad merkezli Şarku’l Avsat gazetesine konuşan Suriye Demokratik Meclisi (SDM) Yürütme Kurulu Eşbaşkanı İlham Ahmed de Şam yönetiminin Rusya’nın arabuluculuğunda Suriyeli Kürtlerle siyasi müzakerelere başlamayı kabul ettiğini doğruladı. Ahmed, “Hmeymim Üssü’nde Rus heyetle görüşmeler yapıldı. Rus temsilci, Suriye'nin kuzeydoğusunda geçtiğimiz yılın sonunda tüm taraflarla, Kürt parti liderleri, Arap ve Hristiyan isimlerle bir toplantı yaptıktan sonra Rusya Dışişleri Bakanlığının teklifini getirdi. Bu nedenle geçtiğimiz hafta ilk toplantının tamamlayıcısı olarak bir araya geldik” dedi.

“Suriye hükümetiyle görüşmelerin henüz baş harflerini tartışıyoruz” diyen Ahmed, “Diyaloğun ciddi müzakere aşamasına geçmesi, uzman komiteler aracılığıyla ayrıntıları tartışmak için bir gündem ve eylem planı oluşturmayı gerektirir” dedi. Ahmed, Rusya’nın ise kapsamlı bir uzlaşma için rejime baskı uygulayacağı taahhüdünde bulunduğunu ve bu vaatleri önümüzdeki günlerde hayata geçirme sözünü verdiğini ifade etti.

Ahmed görüşme ile ilgili şu bilgileri verdi: “Hmeymim’deki görüşmelerden sonra ertesi gün Şam’a doğru yola çıktık. General Ali Memlük (Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı) ile görüştük ve toplantıyı Rus temsilcinin huzurunda yaptık. Arada sırada Suriyeli üst düzey yetkililerden tehditler duyuyoruz. Eğer diyaloğu kabul etmezsek, silahlarla gelecekler. Bu kesinlikle kabul edilemez” dedi.

"CENEVRE SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ"

Ahmed, Suriye krizinin çözümünde Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışmaya inandıkları vurgusu yaparak, “İster Soçi ister Astana olsun, herhangi bir ikinci yolun parçası olmayacağız. Cenevre’deki barış sürecinin yanındayız. Ülkemizin geleceğini yazmak için Anayasa Komitesi’nin bir parçası olacağız. Eğer Rusya’nın çabaları bu yöne odaklanırsa, yanında olacağız” dedi.

Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim de Mezapotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada, çözümün gelişebilmesi için “gerekirse Türkiye ile de oturabileceklerini” belirtti.

KAHİRE KONGRESİ HAZIRLIĞI

Mısır’da “Suriyeli muhaliflerle” düzenlenmesi planlanan “Kahire Kongresi”nin bu kapsamda yürütüldüğünü dile getiren Müslim, “Şimdi Diyalog Komitesi’ne 35 kişi seçilmiş durumda. Bunların seçimini de kendilerine göre oluşturmuşlar. Bu toplantılarda bazı masalar var. İşte Kahire Masası, Riyad Masası ya da Moskova Masası gibi. Ayrıca silahlı gruplar da var. Bizi de buraya katmak istiyorlar. Bizim için mesele şudur. Yani ‘biz gittiğimizde her şey çözülecek’ demiyoruz. Siyasi ve diplomatik anlamda muhatap olarak algılanacak. Ancak daha önemlisi, Özerk Yönetimin tanınmasıdır. Yoksa 150 kişilik listeye buradan 4 kişi katılırsa, çok bir şeyi değiştiremez de. Belirttiğimiz gibi, Suriye muhalefeti adına gelenlerin bakış açıları özgürse onlarla oturabiliriz. Ancak talimatlarını dışardan alanlarla bu iş olmaz. Onun için bizim oradaki varlığımız süreci değiştirir.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadir Şeker'in şiddet gören kadını kurtarırken cinayet işlediği olay yerinde keşif

SONRAKİ HABER

"Şeymalar için mücadeleden geri durmamalıyız"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa