Yeşilyurt Apartmanı’nın ardından yıkımdan ders (iş) çıkarmak!
Kartal'da Yeşilyurt Apartmanı’nın ardından 6 bina yıkıldı. Devlet, dairesini yıktığı vatandaşa inşaat maliyetinin üzerinde bir fiyatla aynı daireyi sattı.
Fotoğraf: DHA
Ebru ÜNAL
İstanbul
6 Şubat 2019’da Kartal Cevizli Sema Sokak’taki Yeşilyurt Apartmanı’nın kendi kendine çökmesinin ardından çevresinde yer alan dayanıksız binalar da yıkıldı. Yıkılan 6 apartmanın yerine, TOKİ tarafından yapılan binalar hak sahiplerine 23 Ocak’tan itibaren teslim edilmeye başlandı.
Yıkılan binalarda toplam 159 daire varken yeni yapılan 6 katlı planlanan binalarda ise toplam 105 daire yer aldı. Yıkımın ardından yaşadıklarını ve yeni binaları hak sahipleriyle konuştuk.
Yeni yapılan daire için 150 bin TL borçlandığını, planları tam olarak beğenmesede eski dairelerine göre daha güvenli bir dairede yaşayacağı için mutlu olduğunu anlatan bir hak sahibi, yıkımdan bu yana tüm hak sahiplerine her ay 1.500 TL kira yardımı yapıldığını söyledi.
2 DAİRESİ OLANA TEK DAİRE VERİLDİ
Çöken Yeşilyurt Apartmanının hemen yanındaki binada oturan bir hak sahibi de dairesini teslim almış. Yeşilyurt Apartmanı yıkıldıktan hemen sonra binalarının tahliye edildiğini anlatan hak sahibi, “Sonrasında güç bela eşyalarımızı çıkartmamıza izin verdiler. Mahallemizdeki birçok binada olduğu gibi, yıkılan binaların tamamında arsa tapusu vardı. Her bir binanın arsası yaklaşık 500 m² ve 15-25 daireden oluşuyordu. Daire alacaklar belirlenirken; birden fazla daire sahibi olanlara bir daire verileceği, sonradan ilave kat çıkılan binalardaki bu fazla katlara da daire verilmeyeceği söylendi. Bu yüzden daire sayısı 159’dan 105’e inmiş oldu. Hatta yanımızdaki binada 2 dairesi olan; birinde kendisi, birinde evli oğlu oturan bir komşumuza da sadece bir daire verdi devlet” diye konuştu.
"PLANLAMAYA KATILAMADIK"
Daha önce 120 m² dairesi varken, şimdi 100 m²’lik bir dairesi olduğunu belirten hak sahibi, “Daire planlarının oluşturulmasına bizi hiç karıştırmadılar. ‘Eski dairelerinizin metrajına yakın daireler vereceğiz. Arsa metrajlarınıza göre de borçlandıracağız’ dediler” diye konuştu. Dairesi için 180 bin TL ödemesi gerektiğini ancak ne zaman ödemeye başlayacaklarını bilmediğini ifade eden hak sahibi, “Devlet ne dediyse yaptık. Bize söylenen; ödemeler 180 ay sürecek ve her sene memur maaş artışı oranında artacak. Haklarımızı savunamadık. Bize, bu kadarını bile hak etmiyorsunuz demeye getirdiler” diye tepki gösterdi yaşadıklarına.
İNŞAAT MALİYETİNİN ÜZERİNDE FİYATLA SATILDI
Yeni binalara birkaç dairenin taşındığı, bazı hak sahiplerinin de taşınma hazırlıklarına başladığı merkezi ısıtma sisteminin de bu hafta devreye gireceği belirtildi. TOKİ tarafından yapılan binalar, istenildiğinde, sene bile dolmadan bir konut projesinin bitirilebileceğine güzel bir örnek durumunda.
Diğer yandan; bilimden, mühendislikten faydalanmadan yapılan binlerce binaya göz yuman, hatta 1999 depreminden sonra 7 kez imar affı çıkaran devlet, dairesini yıktığı vatandaşa inşaat maliyetinin üzerinde bir fiyatla aynı daireyi satmış oldu.