10 Şubat 2020 14:58

İpekyolu ve Yüksekova Belediyesi eş başkanları tahliye edilmedi

Tutuklu İpekyolu Belediyesi Eş Başkanları Azim Yacan ve Şehsade Kurt ile Yüksekova Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı tahliye edilmedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van'da 8 Kasım 2019 tarihinde gözaltına alınıp, yerlerine kayyum atanan ve 11 Kasım'da tutuklanan İpekyolu Belediyesi Eş Başkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan hakkında, "terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet " iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Van 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kurt ve Yacan'ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 6 Mayıs'a erteledi.

Duruşmaya Kurt ve Yacan, avukatları ve yakınları katıldı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada savunma yapan Yacan, yargılanmalarının tamamen siyasi yapıldığına dikkat çekti. Suçlamaları kabul etmeyen Yacan, iddianamede suç sayılan işçi alımının usule uygun bir şekilde yapıldığını belirtti.

MÜLTECİLERE DAĞITILAN BATTANİYE "ÖRGÜTE YARDIM" SAYILDI

İddianamedeki gizli tanık ifadelerine işaret eden Yacan, söz konusu ihbarın yapıldığı tarihte belediye eş başkanı olmadığını hatırlattı. Belediye tarafından mültecilere dağıtılan battaniyelerin iddianamede "örgüte yardım" şeklinde suç unsuru yapıldığını dile getiren Yacan, "Battaniyeleri mülteciler için aldık. Mültecilere sıcak yemek, battaniye verdik. Bu mülteciler dışarıda yani otogar bahçesindeydiler. Bizim yaptığımız insanı bir durumdur. Belediyemizin tespitleri doğrultusunda ihtiyaç sahipleri belirlenip ve karşılanır. Müdürlükler ihtiyaçlarını beliler ve başkanlık oluruyla alınır. İddianamede yer aldığı gibi herhangi bir örgüte gönderilmemiştir" dedi.

Ardından savunma yapan eş başkan Şehzade Kurt, tutuklanma ve yargılanmalarının kayyumları meşrulaştırmak için yapıldığını söyledi. İddianamede yer alan "PKK'nin adayı" suçlamasına işaret eden Kurt, "DBP PM üyeliği yaptım. 2019 seçimlerinde partimin belirlemesiyle halk oylamasına girdim ve halk beni seçti. Belediyede yasalara göre hareket ettim" diyerek, tahliyesini istedi.

Kurt'tan sonra savunma yapan Avukat Cemal Demir, tanıkların dinlenmesini istedi.

Tanıkların dinlenmesi sonrası duruşmaya ara verildi.

Verilen aranın ardından Kurt ve Yacan'ın tutukluluk sürelerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, 2'nci duruşmayı 6 Mayıs'a erteledi. (Van/MA)


YÜKSEKOVA BELEDİYE EŞ BAŞKANI SARI TAHLİYE EDİLMEDİ 

Tutuklu Yüksekova Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı’nın yargılandığı davanın ilk duruşması Hakkari 3’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti Sarı’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 9 Mart’a erteledi.

Hakkari'de 15 Ekim 2019 tarihinde yapılan ev baskını ile gözaltına alınan ve 17 Ekim günü Hakkari Adliyesi’nde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan ve 5 Kasım 2019 tarihinde Elazığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilen Yüksekova Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı’nın ilk duruşması görüldü.

Duruşmaya SEGBİS ile katılan Sarı’nın duruşmasına avukatları, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, HDP il ve ilçe eş başkanları ile ailesi katıldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada "terör örgütü üyeliği’ suçlaması yöneltilen Sarı savunma yaptı.

"İDDİALAR ASILSIZ VE KABUL ETMİYORUM"

Sarı kendisine yöneltilen iddiaların asılsız olduğunu belirterek, “Yapılan suçlamalar ve iddialar asılsızdır. 20 yıldır Yüksekova’da ve Hakkari’de Esnaf Odası Başkanlığı ve Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanlığı yaptım. Hiçbir dönemde suç olabilecek bir işim olmadı. Her dönem esnafımızla birlik içinde olduk. Eğer söylenenler doğruysa neden 20 yıldır biri çıkıp da bir şey demedi. Çünkü iddia edilen şey doğru değildir. Kaldı ki esnaflara kredi veriyormuşum. Bizim oda olarak ne böyle bir yetkimiz var ne de böyle bir görevimiz. Bu işleri esnafımız adına Esnaf Kefalet kooperatif yapıyor ve bu kurumunda bizimle bir alakası yok” dedi.

"DÜŞÜNCELERİM SUÇ SAYILIYOR"

Sosyal medya paylaşımlarının ifade özgürlüğünden ibaret olduğunu belirten Sarı, “Sosyal medya hesaplarımda paylaşılan görüşleri ben paylaştım ve hepsi de barışı savunan söylem ve düşüncelerdir. Kaldı ki paylaştıklarım düşünce ifadesi hakkım olarak yapılan paylaşımlardır. BDP’ye üye olduğum söyleniyor. Ve burada suç teşkil eden eylemlerim olduğu iddia ediliyor. Ben sadece 31 Mart yerel seçimlerinden önce HDP’ye üye oldum. Başka da hiçbir parti ve derneğe üye değilim. Yapılan suçlamaların tamamını reddediyorum ve tahliyemi talep ediyorum” dedi. 

Ardından tanık ifadeleri dinlendi.

TANIK KARADAĞ: BANA MAL EDİLEN İFADELER TEM GÖREVLİLERİNCE YAZILDI

Kocaeli 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden SEGBİS ile katılan Sedat Karadağ, yıllardır cezaevinde bulunduğunu ve dosyada kendisine ait olduğu söylenen ifadelerin Yüksekova TEM şubede çalışan polisler tarafından hazırlandığını söyleyerek şunları ifade etti: “Benim ifadelerimde İrfan Sarı için kumbara olduğu söyleniyor. Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum. Dosyada avukat huzurunda ifade alındı deniliyor. Bu doğru değil. Dosyada belirtilen ifade de gece 01.00’de alındı. Ama avukat ertesi gün gelip sadece ifadeleri imzaladı. Yani ifadeler avukat huzurunda alınmadı. Yazılan ifadeler hayal ürünüdür. İfadeler Yüksekova TEM şubesinin yazdıklarıdır. Bu konuda defalarca TEM şube hakkı da dilekçe verdiğim halde savcılık bu dilekçelerimi işleme koymadı. İfadeleri kabul etmiyorum yazılanlar iftiradır.”

TANIK ORHAN: BU İFADELER YALANDIR

Ardından Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden SEGBİS ile duruşmaya katılan Abdullah Orhan da ifadelerin kendisine ait olmadığını ve gözaltında günlerce işkence gördüğünü belirterek, “Ben İrfan Sarı’yı tanımıyorum. Kesinlikle savcı huzurunda ifade vermedim. Van’da gözaltına alınıp Yüksekova'ya götürülüp 6 gün işkence gördüm. Ne savcının yanında ne de başka bir yerde hiç bir fotoğrafı ve kimseyi teşhis etmedim. Dosyadaki ifadeleri kabul etmiyorum. Allah şahidimdir bu ifadeler yalandır” diyerek dosyadaki ifadelerini ret etti.

Alınan tanık ifadelerinin ardından avukatlar savunma yapmadan önce iddia makamı eş başkan Sarı için verdiği mütalaasında Sarı’nın tutukluluğunun devamını talep etti.

"GOOGLE'DA ARAMA YAPILARAK DOSYA HAZIRLANMIŞ"

Ardından avukatların savunmalarına geçildi. Sarı’nın avukatları dosyada suç sayılabilecek hiçbir şeyin olmadığını belirterek, “Bu dosya siyasi bir dosyadır. Kayyum atanmasını meşrulaştırma amaçlı yapılan bir operasyondur. Verilen mütalaayı kabul etmiyoruz. Daha önce gizli tanık olarak belirtilen şahıs daha sonra dosyadan çıkarılmış dosyada gizli tanık yaratma işi var. Bu konuda kolluk hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Dosyadaki delillerin durumu gayri hukuki olup örgüt üyeliği suç isnadına konu edilemeyecektir. Müvekkilimiz bir şey yaptığı için değil bir şey olduğu için tutuklu bulunmaktadır. Müvekkilimiz entelektüel bir kişiliktir ve bir haber sitesinde 900 yazısı olmasına karşın dosyada 6 yazısı konulmuş ve bu konulan yazılardan da 5 tanesi aynıdır ve anlaşılıyor ki kolluk okumadan Google’da arama yapılarak dosyayı hazırlamış. Müvekkilimizin bir yazısında IŞİD’i eleştirmesi de suça konu edilmiştir. Dosyanın tamamı göz önünde tutularak müvekkilimizin örgüt üyeliği değil zorlamalarla ancak örgüt propagandası suçu isnat edilebilir, bu da tutuklama gerekçesi olamaz. Bu yüzden müvekkilimizin tahliyesini talep ediyoruz” dedi.

DURUŞMA BİR AY ERTELENDİ

Mahkeme heyeti verilen aranın ardından bir hakimin şerh düşmesine karşı Sarı’nın tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı 9 Mart 2020 tarihine erteledi. (Hakkari/MA)

ÖNCEKİ HABER

"AKP, FETÖ’nün siyasi ayağının tartışılmasını engelledi"

SONRAKİ HABER

9 ilde eğitime kar engeli (11 Şubat 2020)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa