Stuttgart Dost-Der kongresinde işçi sorunları ve mücadelesi tartışıldı
Stuttgart Dostluk ve Dayanışma Derneği 40'ıncı mücadele yılında 27. olağan kongresini gerçekleştirdi. Fabrikalardan işçi temsilcilerinin de katıldığı kongrede sınıf mücadelesinin sorunları konuşuldu.
DİDF logosu
Ali ÇARMAN
Stuttgart
Stuttgart Dostluk ve Dayanışma Derneği 40. mücadele yılında 27. olağan kongresini gerçekleştirdi.
Bad Canstatt belediye salonunda düzenlenen kongreye DGB, Jugendring, VVN, Barış İnsiyatifi, Mücadeleci Sendikacılar Platformu, Sol Parti temsilcilerinin yanı sıra Mercedes, Bosch, Esprit, Mahle'den işçi temsilcileri de katıldı.
İki bölüm olarak devam eden kongrenin birinci bölümünde kurum ve işyeri işçi temsilcileri söz alarak Stuttgart DİDF ile birlikte sürdürmüş oldukları çalışmalara dikkat çekti.
DGB başkanı Philipp Vollrath; "DİDF bizim 40 yıllık dostumuz. Irkçılığa, savaşa ve silahlanmaya karşı birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Yaşasın enternasyonal dayanışma" ifadelerini kullandı.
Waiblingen Bosch Fabrikası İşyeri İşçi Ttemsilcisi Başkanı Gürhan Ağ, kongrede divan üyeliği yaptı. Gürhan Ağ'ın "DİDF Stuttgart’tın işçilere yönelik çalışması birlikte mücadele için çok anlamlı. İşten atmaların ve TİS sürecinde olduğu bir süreçte ne güzelki kongrenizde işçi havası esmekte. DİDF'in çalışmalarını yakından izlemeye ve destek vermeye devam edeceğim" sözleri alkışlarla karşılandı.
İkinci bölümün açılış konuşmasını politik bir değerlendirmeyle DİDF genel başkanı Zeynep Sefariye Ekşi yaptı.
Ekşi konuşmasında, "Siyasal gericilik ve faşizm eğilimi birçok ülkede yükselirken ırkçılık, şovenizm ve aşırı sağ partiler güçleniyor. Dünyanın birçok ülkesinde ifade, toplantı, gösteri, basın, siyasal ve sendikal örgütlenme özgürlükleri sınırlanıyor. İşçi ve emekçilerin mücadeleyle elde ettikleri tüm kazanımlar bir bir yok ediliyor. Buna karşı mücadele etme eğilimi birçok ülkede güç kazanmakta. Ortadoğu'dan Latin ülkelerine, Fransa ve Almanya’ya kadar emekçiler hareket halinde. Böyle bir süreçte DİDF üyesi dernekler kongrelerini yapmakta. Stuttgart derneğimiz sendikal çalışmada Alman örgütleri ile birlikte hareket etmede önemli çalışmalar sürdürmekte’’ dedi.
İki yıllık faaliyet raporunda, Stuttgart 21'e karşı devam eden direniş, konut sorunu, ırkçılığa ve işten atmalara karşı mücadele ve kültürel çalışmalar aktarıldı.
Bu bölümde işçi temsilcileri söz alarak görüşlerini dile getirdi. Sindelfingen Mercedes fabrikasında işyeri işçi temsilcisi olan Oktay Güler konuşmasını "Uzun yıllardır DİDF’i tanımaktayım ve zaman zaman birlikte yaptığımız güzellikler oldu. Irkçılığa karşı mücadelede fabrikalardaki çalışma önemlidir ve biz işçileri yakından ilgilendiren bir TİS sürecinin içinde bulunuyoruz. Kendi sorunlarımıza sahip çıkarsak gelecek için kazanımlarımız olabilir. Sendikalar ve DİDF gibi kurumlara üye olmak ortak mücadeleye katkı olacaktır’’ sözleriyle tamamladı.
TÜRKİYE’DEKİ ÖZGÜRLÜK, DEMOKRASİ VE BARIŞ MÜCADELESİYLE DAYANIŞMA
Kongrede tartışılan bir diğer konu ise Türkiye’deki özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesiyle dayanışma oldu. Türkiyeli işçiler geleceğini, yaşadığı ülke Almanya’da ararken Türkiye’de olup bitenlere de duyarsız kalmıyor.
Faaliyet ve mali raporların aktarılmasının ardından yeni yönetim, denetleme ve DİDF kongresine delege seçimleri ile yeni dönem için öneriler getirildi.
Yeni yönetim adına Abidin Özcan söz alarak "40 yılın deney, tecrübe ve birikiminin getirdiği bilinç ile önümüzdeki yıllarda daha hedefli, daha kitlesel bir çalışma sürdürme ısrarımızdan vazgeçmeyeceğiz" sözleriyle tüm katılımcılara teşekkür etti. Özcan, konuşmasının sonunda herkesi 15 Şubat’ta ırkçı parti AfD’nin Böblingen'de yapacağı kongreyi protesto etmeye çağırdı.