Fuat Oktay'dan ilan ambargosu savunması: BİK gazetelerin görüşlerine bakmaz
HDP'li Ali Kenanoğlu tarafından Evrensel ve BirGün'e yönelik ilan ambargosuna dair verilen soru önergesine "Basın İlan Kurumu, gazetelerin hangi görüşte yayın yaptığına bakmaz" yanıtı geldi.
Basın İlan Kurumu logosu
HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun, Evrensel ve BirGün gazeteleri üzerindeki Basın İlan Kurumunun (BİK) reklam ambargosuna dair verdiği soru önergesine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan yanıt geldi. Oktay, BİK’in resmi ilanları, gazetelerin hangi görüş ve düşüncede yayın yaptığına bakmaksızın usul ve esaslar çerçevesinde dağıttığını savundu.
"İLAN DURDURMA KARARI NEDEN KALDIRILMADI"
Ali Kenanoğlu, BirGün ve Evrensel gazetelerine uygulanan ilan ve reklam akışı durdurma kararının, bütün koşullar ve tebligatla iletilen gerekçeler yerine getirilmesine rağmen neden hâlâ kaldırılmadığıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Kenanoğlu şu soruları sordu:
- Basın İlan Kurumu tarafından BirGün ve Evrensel gazetesine verilen ilan ve reklam akışı durdurma kararı, bütün koşullar ve tebligatla iletilen gerekçeler yerine getirilmesine rağmen neden hala kaldırılmamıştır?
- Bu iki gazetenin haberlerinde çokça iktidar eleştirisi yapan haberlere yer verilmesinin, ilan ve reklam akışının durdurulmasına bir etkisi var mıdır?
HANGİ GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCEDE YAYIN YAPILDIĞINA BAKILMIYORMUŞ!
Oktay, verdiği yanıtta, BİK'in basında çıkan haber, fotoğraf, köşe yazısı ve yorumları şikayet üzerine veya resen takip ederek sonuçlandırdığını belirterek “Gazetelere yükseltilen ödevler ile dağıtım esasları, Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. Kurum, resmi ilanları, gazetelerin hangi görüş ve düşüncede yayın yaptığına bakmaksızın usul ve esaslar çerçevesinde dağıtmaktadır” dedi.
Oktay, kurumun görev alanında bulunan ve resmi ilan yayınlayan gazetelerce, mevzuat hükümlerinin ihlal edilmesi durumunda, kurum tarafından gerekli müeyyidelerin uygulandığını ve gazetelerin, mevzuatta belirtilen kriterleri yerine getirmeleri halinde resmi ilan yayınlama haklarını tekrar kazanabildiğini söyledi.
BİK'İN TUTUMUNA DAİR NELER SÖYLENMİŞTİ?
Ancak Oktay'ın yanıtı, gerçeklerle örtüşmüyor. Hem Evrensel hem de BirGün gazeteleri mevzuattaki kriterleri yerine getirdikleri halde halen ilan yayınlama haklarını geri alamadılar. Üstelik bu iki gazetenin yanı sıra Cumhuriyet ve Yeni Asya gibi iktidarın çizgisi dışında yayın yapan diğer gazeteler de BİK'in ilan durdurma cezalarıyla karşı karşıya kalıyorlar.
BİK, Evrensel’in okurlarının 2’den fazla gazete almasını kanun hükümlerine aykırı saymış, bu nedenle de reklam ve ilan durdurma cezası vermişti. BirGün gazetesine ise sayfalarında mahreç bulunmadığı için ceza gelmişti.
IPI, RSF, TGS, CPJ ve EFJ gibi ulusal ve uluslararası basın örgütlerinin temsilcileri, konuyla ilgili BİK ile görüşmüş ve "Evrensel ve BirGün üzerindeki ilan ambargosunu kaldırın" çağrısı yapmıştı. Toplantı sonrası açıklama yapan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Her iki gazete de BİK’in eksik dediği şeyleri tamamladı ve bir an önce her iki gazetenin de ilan ambargosunun kaldırılmasını istiyoruz” demişti.
BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Koç Üzüm de BİK'in tutumuna ilişkin "Ekonomik ambargoyla deyim yerindeyse hizaya çekme çalışması bu. Konu aslında mevzuat değil, kararlar siyasidir" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da "Düzgün bir gazetecilik yapılmasıyla sorumlu insanlarız ama BİK’le uğraşıyoruz. Bizi rahat bırakmalarını diliyoruz. Neden son yönetim değişikliğinden sonra art arda bu cezalar geliyor" diye sormuştu.
Evrensel Avukatı Devrim Avcı da gazetemize geçen hafta verilen 10 günlük ilan kesme cezasını değerlendiriken BİK'in adaletsiz davrandığına dikkat çekerek “Karşımızda tarafsız bir muhatap gördüğümüz duygusunda değiliz" demişti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise BİK'in ilan kesme cezalarına ilişkin “Basın İlan Kurumuna diyorlar ki 'Şu gazetelere ilan vermeyeceksin. Evrensel, BirGün, Cumhuriyet’e ilan vermeyeceksin'. Niye vermeyeceksin? 'Efendim doğru haber yapıyorlar, Saray’ı kızdırıyorlar.' Kibirli adam kızdı, size bağırdı. ‘Bunlara neden ilan veriyorsunuz, kesin ilanları’ dedi, bunlar da kestiler. Sanıyorlar ki bu gazeteler Basın İlan Kurumu paralarını kesti diye yayın yapmayacaklar. Hayır efendim, onlar yayınlarını yapacaklar” demişti.
Yine CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de TBMM'de ilan yasaklarına dair "Basın İlan Kurumu eli ile ilan yasağı uygulayıp, gazetelere ekonomik çökertme uygulamasına geçildi, bu kabul edilemez. Yeniçağ ve Yurt gazetesi de bu baskılardan nasibini almaktadır. Yeni Asya ve Yeni Mesaj gibi iktidarın yanlışlarını yazan gazetelerde iktidarın farklı baskıları altındadır. Tek adam rejimi ile basın kontrol altına alınıp, hoşlarına gitmeyen, halkın yaşadığı sorunların gösterilmesini engellemek için her yola başvuruyorlar” değerlendirmesini yapmıştı.
CHP Milletvekili Utku Çakırözer de TBMM'de yaptığı açıklamada ilan ambargosunun bir cezalandırma aracı olarak kullanıldığına dikkat çekerek "Basın İlan Kurumu elindeki yetkiyi cezalandırma aracı olarak kullanmaktan vazgeçmelidir" çağrısında bulunmuştu. (MEDYA SERVİSİ)