Göçmen istasyonuna dönen Tatvan'da durum: Donma riski var, kalıcı çözüm bulunmalı
SES Bitlis Şube Yöneticisi Serkan Dündar, göçmen istasyonu Tatvan'dan gözlemlerini aktardı. Mültecilerin donma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Dündar, insani şartların sağlanmasını istedi.
Fotoğraf: Evrensel
İnanç YILDIZ
Diyarbakır
Orta Asya’dan Türkiye ve batı ülkelerine savaş ve yoksulluğun neden olduğu göç, kar, tipi ve dondurucu soğuğa rağmen sürüyor. Ülke sınırlarını genellikle yürüyerek geçen mülteciler donma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Mültecilerin bir durağı da Bitlis Tatvan. Buradaki izlenimlerini Evrensel ile paylaşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bitlis Şube Yöneticisi Serkan Dündar, “Mülteciler için kalıcı çözümler bulunmalı” diyor.
Dündar, gözlemlerini şöyle aktarıyor:
“Armin diye bir mülteci var, babası ormancılık yapıyormuş. Çatışma çıkmış, babası ölmüş. Anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Afganistan Kunduz’da savaştan kaçmış. İran’dan Türkiye’ye 8 saatlik yol gelmişler. İran’a yürüyerek geçmişler. Grupta 300 kişi varmış. Fırtına çıkmış. Anlattığına göre yolu kaybetmişler. 40 kişi Armin’in gözünün önünde soğuktan ölmüş. Kendileri de son nefeste Van’a yetişmiş. Para bulduğunda batıdaki yakınlarının yanına gideceğini söylüyor.”
TATVAN GÖÇ NOKTASI GİBİ
Tatvan’daki otogar da bugünlerde bir göç istasyonu gibi. Dündar, buraya ilişkin “Tatvan Otogarında günde minimum 50 kişi bazen 100-150 kişiye ulaşan bir sayıdan bahsediyoruz. Yazın hiç buraya uğramadan gidenler var. Benim şahit olduğum, 1 kilometre boyunca uzanan bir yürüyüş oluyor. Şu an otogarda 60’ın üzerinde kişi var. Burası göç noktası gibi" diyor. Mültecilerin burada kontak kurdukları kişiler olduğunu belirten Dündar, "Onları 700 dolar karşılığında Afganistan’dan, İran’dan geçirip Türkiye’ye getiriyorlar. Daha önce gelen ailelerinin yanına gitmeye çalışıyorlar. Savaştan dolayı gençler alıkonuyormuş. Buraya gelenler kendilerine yeni bir sayfa açmak istiyor” ifadelerini kullanıyor.
-10 SANTİGRAT DERECEDE YÜRÜYORLAR
Kentte yaşanan durumu iki yıldır gözlemlediğini söyleyen Dündar, “Van’a İran sınırından girişle başlayan genelde Afganistan, Pakistan, Türkmenistan, kısmi olarak da Rojava’dan gelen bir göç bu. Tatvan’da 2-3 gün ya da 1 hafta bekliyorlar. Genç erkeklerle başlayan göçe artık aileler de katılıyor. Sayı düşmesine rağmen bu yol halen kullanılıyor. Sabah gelirken 6-7 kişi spor ayakkabılarla kış koşullarına uygun olmayan şartlarda yürüyorlardı. Şu an tipi, kar var ve -10 santigrat derece bir ortamdan bahsediyoruz. Yani donma riski yüksek” diyor.
"MÜLTECİ HAKLARI TANINMALI"
Tatvan ve Bitlis arasında tipi ve soğuk nedeniyle ulaşımın 3 kez durduğunu belirten Dündar, bölgedeki olumsuz hava koşullarını ve acilen yapılması gerekenleri ise şu sözlerle aktarıyor:
“Bu güzergahta yolda kalmaları durumunda ölüm riski çok yüksek. Yurttaşlar, yereldeki göç dairesi, valilik ve belediyenin bu alanda uzun vadeli bir şeyler yapması gerekiyor. Eğer burası göç durağı ise barınma, yemek ve içme ile ilgili kalıcı çözüm bulunulmalı. En azından denetlenebilir. İnsani ve evrensel şartlarda olmalı bunlar. Ayrıca mülteci hakları tanınmalı.”