Meclis'te 'Ahlat'a Saray' tartışması: Kaçak sarayın yapımına devam edilmesi maddesi
Van Gölü kıyısına Ahlat’a Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapımına yönelik düzenleme Meclis'te kabul edildi. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iptal ettiği düzenlemeye vekiller tepki gösterdi.
Fotoğraf: Serdar Adıyaman/AA
Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği Van Gölü kıyısında, Ahlat’ta yapımına başlanan Cumhurbaşkanlığı Köşkü Projesi Meclis'te tartışmalara neden oldu. Düzenleme ile Bitlis Ahlat’ta Van gölü kıyısında bulunan alanların Kıyı Kanununa tabi kısımlarında imar planı kararıyla resmi kurum alanı (Cumhurbaşkanlığı köşkü) yapılabilmesine olanak sunuluyor. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, HDP ve CHP milletvekillerinin eleştirdiği maddeyi, “Adliye sarayı da var. Saray deyince siz ne anlıyorsunuz? Biz milletin evi olarak görüyoruz” sözleriyle savundu.
TBMM Genel Kurulunda Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin, "Bitlis Ahlat'ta, düzenlemede sınır ve koordinatları gösterilen alanın Kıyı Kanunu'na tabi kısımlarında, imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilmesine" yönelik maddesi dün kabul edildi.
CHP VE HDP TEPKİ GÖSTERDİ
Ahlat'ta Anayasa Mahkemesi kararına rağmen inşaatı durdurulmayan, hukuk yok sayılarak inşaatı devam ettirilen Ahlat sarayıyla ilgili düzenleme üzerinde milletvekilleri söz aldı. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, maddenin, Ahlat'ta kaçak olarak sarayın yapımına devam edilmesinin, hukuk kılıfına büründürülmesi maddesi olduğunu belirtti. Başaran, birilerinin minareyi çaldığını, Meclis'e de kılıfını hazırlama görevi verildiğini söyleyerek maddeyi eleştirdi.
"ERDOĞAN '1071 METREKARELİK SARAY İSTİYORUM' DEDİ"
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 26 Ağustos 2018'de Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü kutlamalarında, "Buraya 1071 metrekarelik bir otağ, saray istiyorum" dediğini hatırlatarak, Ocak 2019'da tüm itirazlarına rağmen kanunun Meclis'ten geçtiğini ve CHP'nin Anayasa Mahkemesine gittiğini belirtti. Karaca, "Bu milletin Ahlat sarayına değil, milleti açlıktan ve yoksulluktan intiharın eşiğine getiren, çocuklarına ekmek parası veremediği için kendini yakmaya, bu şekilde hayatına son vermeye çalışan vatandaşlarımızın derdine derman olmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Sizin yazlık sarayınız, mevcut sarayınız kaçak; Atatürk Orman Çiftliği’nin böğründe bir bıçak gibi duruyor. Tank Palet karşılığında, rüşvet kokan bir uçan sarayınız var. Bir yüzen saray almışsınız, onu ordunun envanterinden aldınız. Şimdi ‘Türk milletinin hassasiyetleri’ deyip kendinize bir tane kaçak saray yapıyorsunuz, daha doğrusu, birileri kendisine bir kışlık saray talep ediyor. Bağımsız olduğunu sizin iddia ettiğiniz mahkemeye rağmen ve ona inat olarak bir düzenleme yapıyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.
"İSTESENİZ DE İSTEMESENİZ DE"
AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise maddeyi “Adliye sarayı da var. Saray deyince siz ne anlıyorsunuz? Biz milletin evi olarak görüyoruz, millete hizmetkâr olacak bütün devlet personelinin çalıştığı makam olarak görüyoruz. İsteseniz de istemeseniz de milletin evi, milletin parlamentosu tarafından, milletin yargısı tarafından alınan kararlarla adım adım, aşama aşama hayata geçecek” sözleriyle savundu.
İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, saraya karşı çıkmadıklarını söyleyerek, "Ahlat'ın Türk tarihindeki yeri noktasında burada bir Cumhurbaşkanlığı köşkünün yapılması simgesel olarak memnuniyet vericidir ancak yapılacak işler kanuna, hukuka uygun olmalıdır. Ahlat'ta yapılacak bu tesis, Anayasa'nın 43. maddesi başta olmak üzere kıyı düzenlemelerine uygun şekilde yapılmalıdır" dedi.
MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, "Ahlat'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu Külliyenin özellikle gençlik faaliyetlerine tahsis edilecek olması ayrı bir anlam taşımaktadır" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Anayasa Mahkemesi, kıyı ve sahil şeritlerinde mevzuat dışı yapılaşmaya açan düzenlemeyi iptal etmiş, kararla Ahlat’ta yapımı süren Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kıyı koruma kanunlarına aykırı yapılan bölümleri için "Kanuna aykırılık" gerekçesiyle dava açılabilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM kararından yaklaşık bir ay sonra (26 Ağustos 2018) Malazgirt'teki konuşmasında, "10 dönüm arazi üzerine 1071 metrekare oturma alanına sahip bir cumhurbaşkanlığı külliyesi kuruyoruz. Birileri rahatsız olsa, engellemeye çalışsa da bu otağı ilçemize kazandıracağız. Ahlat’ta külliyenin yanına butik birkaç otel de yapacağız" demişti. (HABER MERKEZİ)