13 Şubat 2020 09:55

Almanya’dan Türkiye'ye 18 bin 600 avro'luk yeni silah satışına izin

Almanya hükümeti, Türkiye, Katar, BAE ve Mısır'a yeni silah satışına izni verdi. Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, Libya'daki savaşa dahil olan ülkelere silah satışına karşı çıktı.

Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Paylaş

Sol Partili Federal Meclis Milletvekili Sevim Dağdelen'in, Almanya'dan yapılan silah satışları ile ilgili verdiği soru önergesini yanıtlayan Alman hükümeti, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Katar'a 1 Ocak 2020 tarihinden 4 Şubat'a kadar 4 milyon 300 bin avro hacminde yeni silah satışına izin verildiğini açıkladı.

 

TÜRKİYE’YE 18 BİN 600 AVRO DEĞERİNDE SİLAH

Alman Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre; satış izinlerinin büyük bir bölümü Katar için verildi. Katar'a 81 bin 400 avro değerinde savaş silahı ve 4 milyon 200 bin avro değerinde de diğer silahlanma malzemesi gönderilmesi planlanıyor. Bu yılın başından beri Birleşik Arap Emirlikleri'ne 50 bin 500 avro, Türkiye'ye 18 bin 600 avro, Mısır'a da 4 bin 620 avro değerinde silah ve teçhizat satışı izni çıktı.

Deutsche Welle (DW) Türkçe'ye konuşan Sol Partili Milletvekili Sevim Dağdelen, Almanya hükümetinin silah satışı izni vermesini eleştirdi. Dağdelen, Libya'daki krize dahil olan ülkelere silah satışı yapılması nedeniyle Almanya hükümetinin Libya krizindeki arabuluculuk girişiminin inandırıcı olmadığını savundu. Dağdelen, "Libya savaşına katılan ülkelere silah sevkiyatına tamamen son verilmeli" dedi.

19 Ocak'ta Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel'in girişimiyle bir Libya Konferansı düzenlenmiş, konferansa Libya'daki krizde Rusya ve Türkiye gibi aktif rol oynayan ülkeler davet edilmişti. Konferans sonrası sağlanan anlaşmada da Libya'ya uygulanan silah ambargosu kararına bağlı kalınacağı taahhüt edilmişti.

"SİLAH AMBARGOSUNU DİLE GETİRENLER, BİRİLERİNİ SİLAH SATIŞIYLA ÖDÜLLENDİRMEMELİ"

Ancak bu anlaşmaya bağlı kalınmadığını dile getiren Dağdelen, "Pazar günü silah ambargosunu gündeme getirenler, pazartesi günü birilerini silah satışı ile ödüllendirmemeli" diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rainer Breul ise Almanya hükümetinin silah ambargosuna bağlı kaldığını ileri sürdü. 

Almanya'da ülke dışına yapılan silah ve askeri malzeme ihracatı, Almanya hükümetinin iznine bağlı. Kriz bölgelerine silah satışı yapılmasına ise yasal düzenlemeler izin vermiyor.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından 2011 yılından itibaren iç savaş devam ediyor. Ülkede iki farklı yönetim var. 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündü. Katar ve Türkiye, Libya'da Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından tanınan Trablus merkezli hükümete askeri destek veriyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır, ABD, Fransa ve Rusya ise General Halife Hafter tarafını destekliyor. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Barodan Tahir Elçi açıklaması: Şüpheli polislerin tutuksuz yargılanması endişe verici

SONRAKİ HABER

İrlanda Sivil Haklar Derneği Başkanı Jim Curran: İrlanda'nın birliği artık kaçınılmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa