14 Şubat 2020 21:07

Adana'da kadınlar "bin kadın ayağa kalkıyor" eylemlerine destek verdi

Tüm dünyada 14 Şubat’ta bir milyar kadının aynı anda dans ettiği One Billion Rising (Bir Milyar Ayağa Kalkıyor) etkinlikleri için kadınlar Adana’da Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya geldi.

Adana'da kadınlar "bin kadın ayağa kalkıyor" eylemlerine destek verdi

Fotoğraf: Evrensel

Kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve istismara dikkat çekmek için tüm dünyada 14 Şubat’ta bir milyar kadının aynı anda dans ettiği One Billion Rising (Bir Milyar Ayağa Kalkıyor) etkinlikleri için kadınlar Adana’da Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya geldi.

Dünya Genelinde sevgililer gününde kadın cinayetlerine, şiddete ve tecavüzlere dikkat çekmek için 2013’ten beri düzenlenen etkinliklerin bu yılki sloganı “Hareket Et-Ayağa Kalk-Yaşa”.

“One Billion Rising” Bir Milyar Ayağa Kalkıyor kampanyası adını yaklaşık bir milyar rakamına tekabül eden BM’nin “her 3 kadından biri hayatları boyunca şiddete ve tecavüze maruz kalıyor” şeklindeki raporuna dayanıyor. 2013’ten beri kadınlar Dünya’nın bir çok yerinde adalet için ayağa kalkıyor. Adana’da düzenlenen etkinlikte Adana Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek “Öldüren sevgi istemiyoruz“ dedi.

 

Adana'da kadınlar bin kadın ayağa kalkıyor eylemlerine destek verdi.

Fotoğraf: Evrensel

"ADINDA SEVGİ GEÇEN GÜNDE BİLE ŞİDDET DEVAM EDİYOR"

Platform adına basın metnini okuyan Sevil Aracı, ülkenin her yerinde, her yaş, meslek ve statüden erkeklerin, kadınlara fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik ve duygusal şiddet uyguladığını yakınlarından, kapı komşularından, kendilerinden bildiklerini belirterek “Bunları görüyorken Sevgililer Günü”nü olağan bir biçimde kutlayabilir miyiz? Hayır! Çünkü biz sevgi ile isimlendirilen bu günde dahi şiddet görmeye, tacize-tecavüze uğramaya, öldürülmeye devam ediliyoruz" dedi.

"3 KADINDAN BİRİ DEMEK BİR MİLYAR KADIN DEMEK"

Bu günde kadın cinayetlerine, kadınlara karşı şiddete, kadın düşmanlığına, savaşa, zulme, ırkçılığa, faşizme, emek sömürüsüne, emperyalizme, iklim yıkımına, yoksulluğa, erkek egemenliğine, cinsiyetçiliğe, cinsiyet ayrımcılığına, transfobiye karşı çıktıklarını dile getiren Aracı, "Dünya genelinde her üç kadından biri şiddet kurbanı olmuş, dövülmüş, cinsel temasa zorlanmış, tecavüze uğramış veya farklı bir şekilde kötü muameleye maruz kalmıştır. Her üç kadından biri demek, bir milyar kadın (One Billion) demektir. Ve her üç kadından birinin şiddet görüyor olması inanılmaz bir dehşettir" dedi.

Adana'da kadınlar bin kadın ayağa kalkıyor eylemlerine destek verdi.

Fotoğraf: Evrensel

"ÇÖZÜM DAYANIŞMA"

Kadın katilleri, tecavüzcüler, tacizciler yargılanacakları yerde yine kadınların suçlandığını dile getiren Aracı, şunları söyledi: Medya, yargı devlet bu yolla biz kadınları denetim altında tutuyor. Bizler, kadın katliamlarına, kadına yönelik şiddete, tacize ve tecavüze karşı en büyük silahımızın “kadın dayanışması” olduğunu artık biliyoruz. Erkek şiddetine karşı, erkek devlet mekanizmasını, erkek yargıyı geriletmenin, kadınlar lehine kazanımlar almanın yegâne yolunun da bu olduğunu düşünüyoruz. Sevgililer gününde de tüm dünyadaki bir milyar kadınla birlikte bir kez daha haykırıyoruz: Öldüren sevgi istemiyoruz. (Adana/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et