AKP’den kopuş artıyor: Maç keyif vermedi tribünler boşalıyor
AKP’nin kuruluşundan itibaren büyük destek gördüğü 45 yaş ve üstü yurttaşlar AKP’den kopuyor. Geçim sıkıntısı, işsizlik, yoksulluk, açlık, vergide adaletsizlik… AKP’ye olan inancı derinden sarsıyor.
Fotoğraf: Google Street View
Meryem KAYA
Kocaeli
İktidar partisi AKP’nin Yargıtay rakamlarına da yansıyan 50 bini aşan üye kaybı, AKP’nin başlattığı ‘yeni üye kazandırma’ kampanyası, AKP’deki erimeyi ortaya koyuyor. Ancak ‘eriyenler’ kimler? TÜPRAŞ, Petkim, İSDAŞ başta olmak üzere büyük fabrikaların kurulu olduğu Kocaeli’nin Körfez ilçesinde 24 Haziran 2018 İzmit Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 56 oy alan Erdoğan ve hükümetine bugün tepki var.
2010 yılından itibaren AKP’de aktif görev almış bir Körfezli olan Nurettin, AKP’deki erimeye ilişkin ’futbol maçı’ benzetmesi yapıyor: “Tribünler ilk başta dolu fakat oynanan maçtan seyirci keyif almıyor. Maçın sonuçsuz kalacağını anlayan seyirci 90 dakika bitmeden tribünleri yavaş yavaş boşaltmaya başlıyor.” Erimenin sebebi ise şu cümlesinde saklı: “1970’ten beri böyle bir yoksulluk görmedim, insanlar aç.”
İNANÇ DERİNDEN SARSILDI
AKP’nin kuruluşundan itibaren büyük destek gördüğü 45 yaş ve üstü yurttaşlar AKP’den kopuyor. Geçim sıkıntısı, işsizlik, yoksulluk, açlık, vergide adaletsizlik… AKP’ye olan inancı derinden sarsıyor.
Sabah saat 6.30. Hava henüz aydınlanmamış ve soğuk. Kocaeli’nin Körfez ilçesinde işe gitmekte olan 45 yaşlarında ismini vermek istemeyen bir işçiyle durakta ‘AKP’ üzerine sohbet ediyoruz. Kızılay üzerinden patronlardan kesilen vergiyi sormak için başladığımız cümleyi bir bir işçi kesiyor: “Yıkıldım, şok oldum. ‘Hayatta yapmazlar, çalmazlar, bunlardan (AKP’yi kastediyor) başka adaletli kimse yoktur’ dedim ama öyle değilmiş.”
1964 Kars Doğumlu 55 yaşındaki Nurettin ise bir dönem MHP İl Encümenliği görevini üstlenmiş. 2010 yılında AKP’ye geçmiş ve aktif görev almış. Son seçimde ise ‘Mecburiyetten Saadet Partisine oy verdiğini’ söylüyor. Nurettin hiçbir partinin oy hak etmediğini ve iktidar karşısında muhalefetinde yetersiz olduğunu dile getiriyor. Siyasetle yakından ilgili bir esnaf olarak televizyonda partilerin grup toplantılarını bile artık izlemediğini söylüyor. Ona göre siyasetçiler sadece birbirleriyle kavga ederek halkı kandırmaya çalışıyor.
"BÖYLE YOKSULLUK GÖRMEDİM"
Derin ekonomik kriz Nurettin’i derinden etkilemiş, “1970’ten beri böyle bir yoksulluk görmedim insanlar aç” diyor. Faturalarının kabarık gelmesinden yakınıyor. Nurettin için daha kötüsü Erdoğan’ın halkın yaşadığı bu sorunlardan haberi olmaması mümkün değil! Bir esnaf olan Nurettin günde birkaç kez zabıta ve polis tarafından denetlendiğini ama şirketlerin denetlenmediğini söyleyerek yolsuzluğa da sözü getiriyor: “Saklanacak bir şey kalmadı memlekette yaşananları gözümüzle görüyoruz.”
Ona göre başkanlık sistemi yürümüyor, tek bir kişiden çıkan kararın adaletli değil. Tüm bunlar kopuşu hızlandırıyor. ‘AKP’den bir kopuş var mı’ sorumuzu seyircisi olduğu bir futbol maçına benzetiyor: “Tribünler ilk başta dolu fakat oynanan maçtan seyirci keyif almıyor. Maçın sonuçsuz kalacağını anlayan seyirci 90 dakika bitmeden tribünleri yavaş yavaş boşaltmaya başlıyor.” Nurettin’in hükümeti desteklediği tek nokta ise dış politika. Ancak Suriye’ye dönük dış politikanın yarattığı bir sonuç olan Suriyeli mültecilerin ülkemizde bulunmasından da rahatsız.
‘Ağız alışkanlığından sebep Ak Partiliyim’ diyen Ayşe ise ev hanımı ve 45 yaşında. Konyalı, 5 çocuğu var. O da Körfez’in Fatih mahallesinde oturuyor. AKP ilçe teşkilatında görev almış. Ayşe “Göreve ilk geldiklerinde, ‘Yolsuzluğa, yoksulluğa karşı mücadele edeceğiz’ diyorlardı ama tablo ortada bizi soyuyorlar. Kimse hak ettiği ücreti alamıyor. Şirket sahiplerinden kesilmeyen vergi bizden kesiliyor. Adaletlerini zengin olana gösterip payı kendi aralarında bölüşüyorlar” diyor. Bu durum gönüllü olarak sürdürdüğü ‘ilçe çalışmalarına’ son verme nedeni. İfadesine göre ‘Bu duruma vicdanı el vermemiş.’
ASGARİ ÜCRET AYIN SONUNU GETİRMEYE YETMİYOR
Kasapta çalışan oğlunun eve getirdiği asgari ücret ayın sonunu getirmeye yetmiyor. Ücretin yarının yarısının kiraya ve faturalara gittiğini söylüyor: “Oğlum bu ücretle bu koşullar altında çalışmaya böyle devam ederse 40 yıl sonra bile bir ev alamaz. Çünkü daha bir zammı sindiremeden yeni bir zamma merhaba diyoruz. Sürekli ıspanak, pırasa gibi görece daha uygun sebze alıyoruz.”
İktidarın yoksulu düşünmediğini dile getiren Ayşe, “Ben de oradakilerle birlikte mahalle mahalle kapı çaldım ve gördüm insanlara vaatte bulunup oyu aldıktan sonra selamı kesiyorlar” diyor. Hâlâ arada mahalleliyle oturup sohbet ettiğini belirten Ayşe çoğunun gelen zamlardan, geçinememekten ve iyi bir hizmet görememesinden şikayetçi olduğunu ve bir daha ki seçimde yaşadıkları ilçeden AKP’nin belediyesine oy çıkmayacağını söylüyor.