17 Şubat 2020 00:40

BOSCH'ta ücret farkı uçuruma döndü

MESS grup toplu iş sözleşmesi imzalanan BOSCH'ta yeni ve kıdemli işçiler arasında ücret farkı daha da açıldı. Yeni işçiler sözleşmeden rahatsız.

Fotoğraf: Bosch basın bülteni

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bosch’ta işçiler arasındaki ücret farkı, yüzde 17 zamla sona eren MESS grup sözleşmesinin ardından daha da açıldı. Öyle ki aralarında 3 yıl kıdem bulunan işçiler arasında bin liraya yakın fark oluştu. Her gün gelen zamlar ve artacak olan vergi kesintilerine de dikkat çeken işçiler, kayıplarının da karşılanmadığını düşünüyor. 

Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş’e geçen Bosch işçileri, yetki alınamaması nedeniyle uzun bir süre sözleşme imzalayamadı. Türk Metal’in yetkiyi alıp sözleşme imzalamasının ardından ise Bosch’taki ücretler emsal fabrikalardaki ücretlerin üzerine çıktı. Fabrikaya yeni giren işçiler ise asgari ücret üzerinden işe girdi. 

SÖZLEŞME İMZALANDI İŞLER AÇILDI

Yeni işçilerin sözleşmeden rahatsız olduğunu dile getiren bir Bosch işçisi, “Bu sözleşmede, düşük ücretlere çekme yapılıp bizim ücretlere yaklaştıracaklardı. Ama çekme olmayınca, zam yüzdelik olunca düşük ücretli daha az zam aldı ve fark iyice açıldı. Örnek olarak iki işçi arasında 3 yıllık bir fark var ama maaş farkı neredeyse 1000 lira” dedi. Sözleşme farklarıyla borçların bir kısmını kapatacaklarını dile getiren işçi, şöyle devam etti: “Kısa bir süre sonra tekrar borçlanacağız bunu herkes biliyor. Sözleşme öncesi işler kötü diyorlardı şu an işler açıldı. Hatta işçi alınıyor.”

Doğal gaz tüketiminin düştüğünü söyleyen bir başka Bosch işçisi, “İnsanlar ya kısıyor ya da yakmıyor artık. Doğal gazı zenginler yakacak. Faturalar öyle yüksek geliyor ki tüm bütçen alt üst oluyor. Orada ki açığı kapamak için bu sefer başka yerlerden tasarruf yapmak zorunda kalıyorsun. Sürekli bir hesaplama hali var” dedi. 

RENAULT İŞÇİSİ: KENDİ ÜLKEMİZDE ÜŞÜYORUZ

Sözleşme sonrası 1-2 yıllık işçilerde “Biz zaten yeniyiz, bu zam bizim için iyidir” anlayışının hakim olduğunu söyleyen Renault işçisi; “Sözleşmeye dönük çok tepki yok şu an. İnsanlar toplu paraları alıp bir an önce borçlarını kapatmak istiyor” dedi. Mart ayında ödeyeceği verginin artacağına dikkat çeken işçi, şöyle devam etti: “Devlet bize verilen sosyal haklardan yüzde 29 vergi kesintisi yapıyor. Her şeyden vergi alıyorlar. Görünüşte iyi para gibi duruyor ama kesintileri çıkınca elde pekte bir şey kalmıyor. Artan vergi sistemine göre yılda 3.5 aylık maaşım vergi kesintisine gidiyor. Eskiden bu 2 aylık ücret civarıydı. Alınan zam son zamanda imzalanan en yüksek sözleşmelerden biri gibi duruyor ama gerçek enflasyonla uzaktan yakından alakası yok. Kayıplarımız karşılanmadı, alınan zam da bu pahalılık karşısında 3 ay anca dayanır. Fabrikada çoğu işçinin eşi çalışmaya başladı. Evli olmayan işçilere de evlenmeyin diyorlar geçim çok zor. Ben eşimi asla çalıştırmam diyenler şimdi senin eşinin çalıştığı yerde işçi alımı varsa haber ver diyorlar.”

HERKES EK İŞ YAPIYOR

Ek iş yapanların sayısının da arttığını söyleyen işçi, “Taksiye çıkan, garsonluk yapanlar çok var. Evde daha nereden tasarruf yaparız diye birbirlerine soruyorlar. Evde artık doğal gaz yakmıyoruz tek odada elektrikli soba yakıp orada ısınıyoruz. 500, 600 lira doğal gaz geleceğine 300 lira elektrik gelsin daha iyidir diyorlar. Kendi ülkemizde üşüyoruz resmen. Kapı önüne pencere önlerine sünger çekerek var olan ısının dışarı çıkmaması için uğraşıyor insanlar” diye konuştu. 

ALINAN ZAM UZUN SÜRE DAYANMAZ

Sözleşmenin başarılı gibi gösterildiğini söyleyen bir Coşkunöz işçisi; “Ama yine de insanlar faturalarını karşılaştırıyor. Alınan zammın kayıpları karşılamadığını herkes biliyor. Yüzde 30 zam alsan ne olacak ki vergi kesintisi ve zamlarla uçup gidecek. Alım gücümüz çok düştü. O yüzden bu zammın uzun süre dayanacağını düşünmüyorum. İnsanlar çamaşır makinesini akşam açıyor gece tarifesi daha uygun diye” dedi. 

ERDOĞAN’I SAVUNMUYORLAR ARTIK

Kızılay üzerinden vakıflara para aktarılmasının tartışma yarattığını söyleyen bir Bosch işçisi, “Eskiden zarfın içine para koyuyorduk destek olmak için. Kimse sorgulamazdı güvenirdi. Ama şimdi durumu görünce burası da mı diyor tüm işçiler. Her kurumdan bir şeyler çıkıyor artık” dedi.

İdlib’de yaşanan olaylar karşısında insanların sessiz olduğunu söyleyen Coşkunöz işçisi ise şunları söyledi: “Eskiden bir şeyler söylenirdi şimdi kimse konuşmuyor. Yaşananları görüyor insanlar ama susuyor. Kızılay’da yaşananları da gördüler. ‘Ben daha kan vermem baksana neler çıkıyor’ diyenler var. Eskiden Erdoğan’ı eleştirdiğinde gözüne dizine dursun bunu yaptı şunu yaptı diye karşı çıkan kemik AKP’liler vardı, şimdi eleştiriler karşısında hiçbir şey demiyorlar.”

ÖNCEKİ HABER

Intern doktor ne iş yapar?

SONRAKİ HABER

İmamoğlu’ndan TÜRGEV tepkisi: Bu eşkıyalık duruşu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa