Eyüplü kadınlar kahvaltıda buluştu: Sorunlarımız da ortak çözümümüz de
Alibeyköy'de kadınlar hem sorunlarını anlattı hem de çözüm yollarını tartıştı. Bu tür buluşmaların kendilerine güç verdiğini söyleyen sadece konuşmakla kalmadı türküler de söyledi.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
Alibeyköy’de geçtiğimiz hafta sonu bir kafede bir araya gelen kadınlar hem kahvaltı yaptı hem de sorunlarını tartıştı. Ama sadece sorunlar yoktu kadınların etkinliğinde, kadınlar türküler söylemeyi de ihmal etmedi. İlk defa bir kadın buluşmasına katılan Alibeyköylü kadınlar, sıklıkla bir araya gelmenin onlar için nasıl bir terapiye dönüşeceğini anlattı.
Emek ve Gül Dergisi editörlerinden Şenay Kumuz'un katıldığı kahvaltıda, 8 Mart öncesi bir araya gelen kadınlara Türkiye'de ve dünyada 8 Mart’ın nasıl ortaya çıktığını ve bu tarihin bugüne nasıl geldiğini anlattı. Son 10 yıl içinde kadın cinayetlerinin yıllara göre nasıl arttığını anlatan Kumuz, kadın dayanışmasının ve mücadelesinin de önemine işaret etti. Farklı iş kollarından bir araya gelen kadınların yaşadığı ortak sorunları ve sorunlar karşısında nasıl çözüm yolları bulduklarının örneklerinin verildiği etkinlikte, son yerel seçimlerde Akşemsettin Mahallesi muhtar adayı olan Hülya Zabun, mahallelerindeki kadınlarla bağlarının kopmadığını ve yapılan kahvaltıda bu bağın devamı olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros’un da katıldığı buluşmada, tek tek kadınları dinleyen Barbaros, “Farklılıklarımız değil benzerliklerimiz bizleri bir araya getirmeli” dedikten sonra kadınların bir araya gelmesinin önemine dikkat çekti. 1 Mart günü yapılacak Ekmek ve Gül Kadın Buluşması ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne çağrı yapan Barbaros, kadın mücadelesinin önemine ve kazanımlarına da değindi.
KAMUDA ÇALIŞAN KADINLAR SORUNLAR KARŞISINDA YALNIZ
Ekmek ve Gül'ün haberine göre, kahvaltıya katılan kadınlar tek tek söz alarak yaşadıkları deneyimlerini anlattı. Memur olarak çalışan kadınlardan birinin çalıştığı kamu dairesinde yakın zamanda yaşadıkları bir istismar meselesinden dolayı nasıl bir araya gelip istismarı yaşayan kadın ile bir dayanışma ağı oluşturduklarını anlattı. Tacizin her yerde yaşanabilecek bir durum olduğuna dikkat çeken memur kadın, devlet katında nasıl yalnız bırakıldıklarını da anlattıktan sonra, tacizcinin korunmasına rağmen olayın peşini bırakmayacaklarını ve takipçisi olmakta ısrar edeceklerini dile getirdi.
"YAN YANA GELDİK, BİRAZ OLSUN FERAHLADIK!"
“23 yıllık evliyim, 4 çocuğum var, hiç çalışmadım, ekonomik olarak çok zorlanıyoruz, eskiden az biraz para ile alışveriş yapabiliyordum ama şimdi hiçbir şey alamıyorum hayat çok pahalı. Çok istediğim halde hiçbir zaman sosyal aktivitelerim olmadı, oysa çok isterdim. Hayatımda bir kez sinemaya gittim, o da arkadaşımın zorla götürmesi ile oldu. Lisede okuyan kızlarım var, sürekli bana ‘Anne neden kendine zaman ayırmıyorsun’ diye soruyorlar. Bugün bu kahvaltıya gelmek benim için çok güzel ve değişik bir şey oldu, keşke devam edebilsem. Baskı gören kadınlara çok üzülüyorum elimden gelen bir şey olmuyor keşke yardımcı olabilsem diye aklımdan da geçiriyorum ama maalesef bir şey yapamıyorum” diyen kadın ise sık sık heyecanını paylaştı. Konuşan diğer kadınlara bir arada olmanın kendisine ne kadar iyi geldiğini söyledikten sonra “Yan yana geldik biraz olsun ferahladık” dedi.
Ev işçisi bir başka kadın ise konuşurken heyecan duyan arkadaşına “Hele sen bir toparlan ben senin gibi temizlik yapan bir kadın olarak kendi hikayemi gururla anlatayım” diyerek arkadaşının heyecanını yatıştırdıktan sonra eşinin iflas etmesiyle birlikte iyi durumdaki yaşamının nasıl ters düz olduğunu anlatmaya başladı: “Hayatım çok değişti, önceleri temizliğe gittiğimi söylemedim eşime, geç kalıyordum eve giderken eşim merak etmeye başlayınca söyledim yaptığım işi. Önceleri çok üzüldü, ama sonra alıştı, sanırım ben de alıştım. Eşime de söylüyorum “Seni çok seviyorum” diye, ama ben artık kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum. Kalem artık benim elimde ve ben kendi hayatımı kendim yazmak istiyorum” diyerek arkadaşlarının cesaretlenmesi gerektiğini anlattı. Evrensel gazetesinin yaşamına girmesinden sonraki süreci ise şu sözlerle ifade etti: “Evrensel gazetesi ile tanıştım, Ekmek ve Gül dergisi ile tanıştım iyi ki hayatımın bu döneminde oldu bunlar, bana çok güç verdiler.”
EV İŞÇİSİ KADIN: İMKANIM OLSA GALATA KULESİ’Nİ GÖRMEK İSTERİM
“Ben merdiven temizliğine gidiyorum”diyen bir başka kadın ise çalıştığı insanların kendisini hor görmesinden şikayetçiydi. Akdeniz anemisi olduğu için hamileliğini zor geçirmiş, o zorluklarla doğurduğu kızını şimdi bırakacak yeri olmadığı için nasıl zorlandığını da anlattı. Kahvaltıda buluşmanın ona da iyi geldiğini söyleyip sonra merdiven temizli yaptığı bir esnada yaşadığı tacizi paylaştı. Temizlik için evlerine gittiği kadınlara da sitem edip “Kulak çöpü, diş fırçası ile temizlik yapmamızı istiyorlar” deyip gülüşmelere neden olsa da İstanbul’da yaşayıp İstanbul’u tanımadığı ve eğer imkânı olsaydı en çok Galata Kulesi ve Kız Kulesi'ni görmek istediğini söyledi. “Yan yana gelmek bizi değiştirebilir” dedikten sonra daha fazla buluşmalarının iyi olacağını da sözlerine ekledi.
Uzun yıllardır güvenlik görevlisi olarak çalışan Alibeyköylü bir başka kadın ise bir çocuk annesi olduğunu ve 2 yıl öncesine kadar annesi ile birlikte yaşadığını, şimdi ise kendi evine taşındığı için daha özgüvenli ve güçlü hissettiğini anlattı.
1 MART VE 8 MART’TA YENİDEN BİR ARADA
Kahvaltının yapılacağı haberini alan eski bir Alibeyköylü kadın misafir olduğu kızını alarak kahvaltıya geldiğini anlattı. Uzun yıllar Alibeyköy’de yaşadığını ve ne çok anıları olduğunu da duygulu sözlerle anlattıktan sonra “Benim en büyük zenginliğim örgütlü bir kadın olmamdan geçti, ben de herkes gibi zor zamanlar geçirdim ama yanımda benim gibi olan insanlardan hep güç aldım” diyerek birlikte olmanın önemine dikkat çekti.
“Toplumsal baskı bizi çok fazla strese sokuyor” diyen eski bir mahalleli kadın ise “Ben şortumu da giyinmek istiyorum, sevdiğimin elini de tutmak istiyorum. Bunun kime ne zararı var” diyerek mahalle baskısını anlatırken, yakın bir zamanda Alibeyköy otobüsünde genç bir erkeğin kız arkadaşını öpmesi üzerine yaşanan tartışmaya tepki gösterdi.
Yaklaşık 3 saat bir arada kalan kadınlar daha sonra birlikte türküler söyleyip daha fazla bir araya gelme sözü vererek ayrıldılar. Kadınlar 1 Mart’ta ve 8 Mart’ta buluşmak üzere sözleşerek etkinlikten ayrıldılar.
(HABER MERKEZİ)