18 Şubat 2020 21:10

Sunulan reçete milyonlar için geçersiz

"...Bir takım kaygılarımdan bahsetmek istiyorum çünkü geçenlerde, bazı medya kurumlarının kaygılarımızla alay ettiğini düşünüyorum..."

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Dilan SARICA

Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bir takım kaygılarımdan bahsetmek istiyorum çünkü geçenlerde, bazı medya kurumlarının kaygılarımızla alay ettiğini düşünüyorum. Okumak istediğim bölüm çok daha farklıyken şu an Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde moda tasarımı okuyorum. Ulaşım, beslenme, malzeme alma sebeplerinden dolayı neredeyse her gün cebimden para çıkıyor. Biraz rahat etmek için okul haricinde çalışmam gerekiyor ama uygun bir yarı zamanlı iş bulamıyorum. Gelecekte de alanımda bir iş yapmak istediğim için kendi alanımla ilgili üniversite bölümüne girmem gerekiyor; lisemizde sınavı kazanmamı sağlayacak dersler yok.  Tüm bunlar ve daha fazlası beni kaygılandıran ve aklımdan çıkmayanlar. Eğer meslek lisesinde okuyorsanız ve moda tasarımı öğrencisiyseniz hayat gerçekten çok zor. 

Gençlerin iş beğenmediğine, masa bası iş istediğine dair TGRT’de yapılan haber ve “işinize dans ederek gidin” diyen Posta gazetesinde çıkan köşe yazısına bir meslek liseli öğrenci olarak söz söyleme ihtiyacı hissettim ve bu konuyu arkadaşlarıma açtığımda onların da kendi kaygılarından bahsetmesiyle aslında “kaygılarımız” diye ifade edebileceğimizi anladım.

Benimle aynı lisede öğrenim gören Gıda bölümünden Yasemin, bir işten beklentisinin sadece “ayın sonunu getirebilmek, kendine zaman ayırabilmek ve güzel bir çalışma ortamına sahip olması” diyerek açıkladı. İlgisini çeken mesleğe giden yolların zorluğundan bahseden Yasemin üniversiteye giriş için gereken eğitimden bile çok uzak olduklarından bahsetti. “Aldığım eğitim ne kadar istediğim meslekten farklı da olsa, bir meslek alanında yıllar harcadıktan sonra manav veya markette çalışmak istememek bu işlerin daha aşağı görünmesinden çok daha farklı bir boyut” dedi. 

GERÇEKLİKTEN KOPUK BİR TABLO

Bu gerçekler ile bizim kulağımıza, gözümüze sürekli sokulmaya çalışılanlar arasında bir uyumsuzluk var. TGRT haberde yapılan “gençler iş değil, masa istiyor” isimli haberde işsizliğin kaynağının gençlerin iş beğenmemesi olarak gösterilirken, POSTA Gazetesi yazarı Şirin Sever “Gidebileceğini iş varsa dans ederek gidin” cümlesini içeren bir yazı kaleme aldı ve gençlere “nasihat” olarak “başarıya, yani kastettiği kaliteli bir hayata, ulaşmak için işini severek yap” dedi. “Eğer bir başarılı değilsen önce sorun sendedir”  görüşünün çok sık tekrarlanması şunları gösteriyor; en azından bunu diyenler de ortadaki sorunu görüyor fakat çizdikleri tablo gerçeklikten koparılmış bir tablo ve sundukları reçete milyonlarca öğrenci için geçersiz. 

Çok tekrarlanan ve eğer milyonlar içinde bir örneği yaşandıysa dillerden düşürülmeyen “köyden çıktı, çobandı Galatasaray Üniversitesi’nde Hukuk okuyor” tarzı haberler. Azmine hayran kalınacak bu tarz arkadaşları gerçekten kutluyorum fakat milyonlarca öğrenciden bunu beklemek ne kadar gerçekçidir. Gerçekten milyonlar içinden çıkan çok güzel fakat bir elin parmakları kadar olan örneklerin tekrar tekrar parlatılıp gösterilmesi fakat bizim sahip olduğumuz kaygıların görmezden gelinmesi sadece kafamıza kakılan bir “sen yapamadın, sorun sensin” lafından başka nedir? Derdi, derdimizi çözmek olan ve ona dair söz söylemek isteyen biri bu şekilde yaklaşıyorsa niyeti iyidir diyebilir miyiz?

Zaten geleceğe dair kaygıları olan gençlerin omuzlarına bir de birbirleriyle yarışın yükü ve ulaşsa ne olacağını tam olarak kestiremediği hedeflerin ağırlığı biniyor. Neredeyse hiçbir şeyi sınamayan sınavlarımızla seviniyor ve yine onlara kızıyoruz. Başarı eğer ulaşmak istediğimiz bir yere varmaksa ve ulaşmak istediğimiz nokta yeterli gelirimizin olması, sosyal hayata vakit kalması ve insani çalışma koşulları ise bu başarının yolu öğrencilerin çalışma hayatında bunların birlik olunarak kazanılan haklar olduğunu öğrenmekten geçer.

ÖNCEKİ HABER

“Patronlar birleşiyorsa işçiler de birleşmeli”

SONRAKİ HABER

Bilimsel eğitim için evrim atölyesine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa