Çocuk istismarını engellemeye dönük önerge AKP-MHP oyuyla reddedildi
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), çocuk istismarının engellenmesi amacıyla verdiği Meclis araştırması AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
Fotoğraf: Evrensel
5 yılda 18 binden fazla çocuğun istismara uğradığını belirten HDP’nin çocuk istismarını engellemeye dönük verdiği Meclis araştırması, AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
HDP, önergenin gerekçesinde, İstanbul Barosu CMK Uygulama Servisi tarafından yayınlanan raporda, 2014-2019 yılları arasında kayıtlara geçen ve cinsel istismara uğrayıp soruşturma aşamasında avukat yönlendirilen 10 bin 844 mağdur çocuğun, soruşturma ve kovuşturma aşamasında ise toplam 18 bin 430 çocuğun olduğu bilgisine yer verdi. Yine raporda istismara uğrayan çocukların yüzde 45’lik kısmının 12-15 yaş arası, yüzde 55’lik kısmının ise 12 yaş altı ve 15-18 yaş aralığında olduğu ifadelerine önergede yer verildi. Önergede, cinsel istismar mağduru çocukların yüzde 80’lik kısmını kız çocuklarının, yüzde 20’lik kısmının ise erkek çocuklarının olduğu da eklendi.
Önergede, bu rakamlar dışında kayıt altına alınmayan, herhangi bir biçimde karakol veya mahkeme yansımayan vakaların da olduğu hatırlatması yapıldı. Önergede, “Beş yıl içerisinde istismara uğrayan ve kayıt altına alınan istismar mağduru çocuk sayısı, ülkemizdeki çocuk istismarın da yaşanan artışı gözler önüne sermektedir” denildi.
Genel Kurul’da oylamaya sunulan önerge, AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
İSTİSMAR ZANLISI BABANIN ÇOCUK HASTANESİNDE ÇALIŞMASINI MECLİS GÜNDEMİNDE
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Evrensel’in gündeme getirdiği istismar sanığı babanın çocuk ve kadın hastanesinde çalışmasını meclis gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Hatimoğulları, şu soruları yöneltti:
- Savcı tüm delillere rağmen, “boşanma aşamasında olan taraflar arasında husumet olduğu” gerekçesi ile ‘takipsizlik’ kararı almıştır. Çocuk istismarını yok sayan bu yaklaşımla çocukların mağduriyeti katlanmış, failleri olan babaları ile görüşmelerinin önü açılmıştır. Mahkeme ise tüm gerekçeli taleplere rağmen sanığı tutuklamamakta ısrar etmektedir. Savcının ve mahkeme heyetinin Bakanlığınızca denetlenmesine dair çalışmalarınız olacak mıdır?
- Sağlık Bakanlığına bağlı bir çocuk hastanenesinde aktif olarak çalışmakta olan istismar zanlısının, benzer suçlar işleme potansiyeli göz önünde bulundurularak yargılama süreci boyunca açığa alınması gerekmektedir. Bu konuda ilgili Bakanlığa girişimleriniz olacak mıdır?
- İstismar mağduru çocuklara yargı süreçlerinde, uzman psikologların eşlik etmesi için Bakanlığınızca çalışmalar var mıdır?
- Aile içindeki bireyler tarafından cinsel istismara uğrayan çocukların/kadınların yaşadıkları travmaları en aza indirebilmek ve yaşadıkları zorlu süreçleri tekrar tekrar onlara yaşatmamak üzere Bakanlığınızın Adalet Bakanlığı ile eşgüdümlü, kapsamlı çalışmaları var mıdır?
- Hakimlere ve savcılara, İstanbul Sözleşmesi uyarınca toplumsal cinsiyet eğitimleri verilmesi gerekmekte midir? Verilmekte ise bu eğitimden şimdiye kadar kaç hakim ve savcı yararlanmıştır? Eğitimin kapsamı nedir? (HABER MERKEZİ)