Halk hareketlerine öğrenci merceği
5 kıtayı da kapsayan halk hareketlerinde milyonlarca insan, neoliberal düzen karşısında temel sosyal haklarına sahip çıkmak için sokaklara dökülüyor.
Görkem Tatlı
İstanbul Üniversitesi
Bu sene 18.si düzenlenen TÜÖBİK başlıkları açıklandıktan sonra “Ekonomik bunalımdan halk ayaklanmalarına” başlığını, dikkatimi çeken ve araştırma yaparken sıkılmayacağım bir başlık olarak seçtim. Sunumumda Şili’de Pinochet, ABD’de Reagan ve İngiltere’de Thatcher ile gelişen neoliberal politikaların kapitalizm için bir çıkış yolu sunmadığına değindim. Daha sonra kapitalizmin yapısı gereği her 10 yılda bir girdiği ekonomik krizlerin halk ayaklanmalarının en önemli sebeplerinden biri olduğundan bahsettim. Hiç şüphesiz ki bu isyanlarda sadece ekonomik sebepler rol oynamıyor. Siyasal bunalımlar, yolsuzluklar ve israf ile beraber ekonomik bunalım bardağı taşıran son damla olabiliyor. 5 kıtayı da kapsayan halk hareketlerinde milyonlarca insan, neoliberal düzen karşısında temel sosyal haklarına sahip çıkmak için sokaklara dökülüyor. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan güvenliğe kadar milyonlarca insan günler süren eylemler gerçekleştiriyor.
DÜNYADAN TÜRKİYE’YE BAKIŞ
Sunumumda özel olarak Fransa, Şili ve İran’da sokağa çıkan toplumsal kesimler içerisinde özellikle öğrencilerin sokağa çıkma sebeplerini, taleplerini, nasıl yan yana geldiklerini ele almaya çalışacağım. Bununla birlikte 2018 yılından beri ekonomik kriz sürecinde olan Türkiye’de üniversite öğrencilerinin tepkilerini nasıl ortaya koyduklarını anlatacağım. Neoliberal politikaların Türkiye’de üniversite öğrencilerini içine sürüklediği geleceksizlik ve bunalım bir şekilde karşıtını yaratıyor fakat kitleselleşmiş değil. Bunların sebepleri nelerdir, neden bazı öğrenciler haklarını savunurken bazıları sessiz kalmayı tercih ediyor, bir talebin kazanılması için neden kitlesel olunmalı ve kitlesel bir talebin nasıl kazanca dönüşebileceğini anlatacağım.