20 Şubat 2020 09:11

Medeni Yıldırım davası: TÜBİTAK rapor hazırlamayacağını bildirdi

Lice'deki karakol protestosunda askerlerin ateşi sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım davasında, TÜBİTAK olayın görüntülerine dair bilirkişi raporu hazırlamayacağını mahkemeye bildirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Lice'deki karakol protestosunda Medeni Yıldırım'ın ölümünden sorumlu tutulan er Adem Çiftçi hakkında açılan davanın 9'uncu duruşması görüldü. Ertelenen duruşmada, TÜBİTAK olayın görüntülerine dair bilirkişi raporu hazırlamayacağını mahkemeye bildirdi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kayacık Mahallesi’nde, 28 Haziran 2013 tarihinde yapılan kalekol protestosunda açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım'ın ölümünden sorumlu tutulan er Adem Çiftçi hakkında "olası kastla öldürme" suçlamasıyla açılan davanın 9'uncu duruşması görüldü. Diyarbakır 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasına, Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ve avukatları Reyhan Yalçındağ, Zeynep Işık, Mehmet Emin Aktar ve Raci Bilici katıldı. 

SANIK DURUŞMAYA KATILMADI

Daha önce Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılma talebinde bulunan sanık Çiftçi ve avukatı ise, müsait SEGBİS odası bulunmadığı gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. 

TÜBİTAK RAPOR HAZIRLAMAYACAK  

İstanbul ATK, TÜBİTAK ve TRT’ye yazılan müzakerelere verilen cevaplar okundu. Mahkeme başkanı, TRT ve İstanbul ATK’nin görüntüleri iyileştirebileceğini bildirdiği, TÜBİTAK’ın ise olayın görüntülerine dair rapor düzenlenemeyeceğini bildirdiğini kaydetti. 

Mahkeme aynı konuda daha önce de TRT’den rapor istemiş, ancak 16 Mayıs 2019 tarihli duruşmada TRT mahkemeye gönderdiği yanıtta bilirkişi raporu hazırlayacak imkanlarının olmadığını belirtmişti. 

"HAKİKAT ARAYIŞINA DAHİL OLMAK İSTEMİYOR"

Ardından söz verilen anne Fahriye Yıldırım, önceki ifadelerini tekrarlayarak, şikayetçi olduğunu söyledi. Yıldırım ailesi avukatlarından Reyhan Yalçındağ ise, bilirkişi raporlarının zamanında tebliğ edilmemesine tepki gösterdi. Avukat Mehmet Emin Aktar da TRT ve TÜBİTAK’ın rapor hazırlamaktan kaçındıklarını ve hakikat arayışına dahil olmak istemediklerini dile getirdi.

KAÇ ATIŞ YAPTIĞI ARAŞTIRILACAK

Savunmaların ardından mahkeme heyeti duruşmayı 14 Mayıs'a erteledi.

Mahkeme, ayrıca şu kararları aldı: "Sanık ve müdafilerine SEGBİS’le duruşmaya katılmaları için mahal mahkemelerine talimat yazılması, Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvar’ına müzekkere yazılarak biksi silahının tetiğine basmakla 10 adet mermi atıp atmadığı hususunda rapor istenilmesi, olaya ilişkin güvenlik kamera kayıtlarını içerir CD’nin TRT’ye gönderilerek, ses kalitesinin ileri teknoloji ile iyileştirilmesi sağlanarak CD’nin mahkemeye gönderilmesinin istenilmesi ve 2-3 nolu müzekkerelere cevap verildiğinde duruşma günü beklenilmeksizin dosyanın kül halinde Ankara ACM’ye gönderilerek, Antep BAM 1. Ceza Dairesinin ilamında 2 nolu bozma nedeni doğrultusunda heyet halindeki bilirkişilere verilmesi ve rapor alınmasının istenilmesi.” (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Elimizi taşın altına koyalım

SONRAKİ HABER

Kavala’nın tutukluğuna tepki sürüyor: İktidar yargıyı baskı aracı olarak kullanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa