“Üniversite okumak hakkımız!”
Öğrencilerin ileride ne yapacağı kendilerini ilgilendirir, birilerinin dönemsel ihtiyaçlarına veya bakanın sözleri ile hayatımın şekillenmesini istemiyorum.
İmam Hatip Lisesi Öğrencisi
Kayseri
İmam hatip lisesi son sınıf öğrenci olarak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “herkes üniversite mezunu olmak zorunda değil” söylemi ile ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ben çeşitli nedenlerle, özellikle de işsiz kalmayım diye imam hatip lisesine yazdırılmış bir arkadaşınızım. İmam hatipte okuduğum dönemde yıllar içerisinde birçok konuya dair merak salıp birçok şey okudum. Okuduğum şeyler ile yaşadıklarım birleşince bazı meselelere karşı daha geniş ve derinlikli bakmayı öğrendim.
Mesela benim lisemin sayısının özellikle arttırılmaya başlanması ve teşviklerin yaygınlaştırılması, benim yaşıtım öğrencilerin dönemine denk geldi. Bu sıralar ise bizim liseden mezunların üniversiteye dahi gitmeden memur olarak atanması gibi durumlarda oldu. Ancak bunun geçici olduğu kendini hemen gösterdi. Ben mesela, birçok arkadaşım gibi lisede okuduğum alanımla değil başka bir alanda üniversite okumak istiyorum. Çocukluğumdan bu yana hayalim olan bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum.
“EĞİTİM SİSTEMİNDEN ŞİKÂYETÇİYİM”
Ancak Türkiye’nin her yerine üniversiteler açan ve özel üniversite açmaya fazlasıyla müsaade eden iktidarın bakanının en başta söylediğim bu açıklamayı yapması beni biraz düşündürdü. Her açılan üniversite ile övünen ve bu üniversitelerin işsiz mezunlarına iş olanağı sağlayamayan hükümetin ve bakanının bu söylemi bilmediğimiz bazı şeylerin dile dökülmüş hali sanırım. Çeşitli siyasi ve başka nedenler ile benim okulum ve meslek liselerini yaygınlaştıran hükümetin bakanı açıkça üniversite okumak zorunda değilsiniz diyor. Anladığım kadarıyla üniversite sayısının artışı ile bu söylemin tezatlığı bir yana, meslek liselilerin mezun oldukları alanlarında çalışması isteniyor, tabi iş bulabilirlerse. Ancak benim şikâyetçi olduğum şey eğitim sisteminin her dönem kafası esenin değiştirdiği veya birilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere şekillenen bir sistem olmasıdır. Öğrencilerin ileride ne yapacağı kendilerini ilgilendirir, birilerinin dönemsel ihtiyaçlarına veya bakanın sözleri ile hayatımın şekillenmesini istemiyorum.