Hanua'daki ırkçı saldırıda yaşamını yitirenler Almanya'nın pek çok kentinde anıldı
Almanya’nın Hanau kentinde gerçekleşen ırkçı saldırıyı protesto etmek için 50’den fazla kentte yapılan anma etkinliklerine on binlerce insan katıldı. Bugün akşam 18.00’de de eylemler yapılacak.

Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER

Almanya’da geliyorum diyen ırkçı katliam: Saldırgan dahil 11 ölü
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Almanya’nın Hanau kentinde 43 yaşındaki ırkçı Tobias R.’nin iki nargile bara girerek hepsi göçmen 9 kişiyi katletmesi ülke genelinde on binlerce kişiyi sokağa döktü. Perşembe akşamı onlarca kentte yapılan gösterilerde ırkçı terör örgütlerine karşı etkili önlemler alınması çağrısı yapıldı.
Saldırının yapıldığı Hanau’da belediyenin çağrısıyla gerçekleşen eyleme 7 bin kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve Hessen Başbakanı Volker Bouffier’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve kitle örgütü temsilcisinin bulunduğu eyleme çok sayıda göçmen de katıldı. Eylem sırasında bir konuşma yapan Steinmeier, “Hanau’da olanlar bizleri şok etmiştir. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak üzgün ve öfkeliyim. Bu saldırı Kassel Valisi Walter Lübcke’nin öldürülmesini, Halle’de sinagoga düzenlenen eylemi hatırlatıyor. Irkçı terörün ülkede halkı bölmesine izin vermeyelim” dedi.
Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky de saldırı nedeniyle şaşkınlık içerisinde olduklarını belirterek, kentte farklı uluslardan insanların yıllardan beri barış ve kardeşlik içinde yaşadığını vurguladı. Kaminsky, eyleme her kesimden insanın katılarak, ırkçı saldırıya karşı anlamlı bir mesajın verilmiş olduğunu da vurguladı.
50’DEN FAZLA KENTTE EYLEM
Aynı saatlerde Almanya genelinde 50’den fazla kentte anma etkinlikleri düzenlendi. Başkent Berlin’de Brandenburg Kapısı’nda yapılan gösteriye 5 bin kişi katılırken, Hamburg’daki eyleme ise 7 bin kişinin katıldığı açıklandı. Berlin’deki eyleme çok sayıda siyasetçi de katılarak destek verdi.
Hanau’ya yakın Frankfurt’ta yapılan anmaya ise 4 bin kişi katıldı. Köln’de ise ırkçı terör örgütü NSU’nun 9 Haziran 2004’de bombalı saldırı düzenlediği Keup Caddesinde bir anma etkinliği düzenlendi. NSU tarafından işlenen cinayetlerle Almanya’nın hesaplaşılmadığının hatırlatıldığı konuşmalarda bütün ırkçı faşist örgütlerin yasaklanması talep edildi. Eylem yapılan bir yürüyüşle son buldu.
EYLEMLER DEVAM EDECEK
Hanau’u’daki katliama karşı eylemler bugün ve yarın da devam edecek. Bugün saat 18.00’de bir kez daha insanlar sokağa çıkacak. Özellikle Köln, Düsseldorf, Mainz gibi kentlerde başlayan karnaval etkinliklerinde ırkçılığa karşı mesajların öne çıkması bekleniyor.
Cumartesi günü ise sendikalar ve antifaşist örgütlerin çağrısıyla Hanau’da büyük bir gösterinin düzenlenmesi planlanıyor. Başta Hessen olmak üzere diğer eyaletlerdeki kentlerden de katılımın olacağı eyleme on binlerce insanın katılarak ırkçı-faşist saldırılara karşı bir mesaj vermesi bekleniyor.
SALDIRGAN KARARLI BİR IRKÇI
Çarşamba gecesi özel aracıyla iki nargile kafesine saldırarak 9 göçmeni katlettikten sonra, 72 yaşındaki annesini de öldürerek intihar eden Tobias R. ile ilgili ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. 43 yaşındaki saldırganın iyi eğitim aldığı, üniversite okuduğu ve kararlı bir Neonazi olduğu soruşturmayı yürüten Federal Savcılık tarafından açıklandı. Henüz kimlerle bağlantılı olduğu konusunda ise bir bilgi paylaşılmadı. Özellikle internet aracılığıyla diğer Neonazilerle irtibat içinde olabileceği tahmin ediliyor.
AfD, IRKÇI SALDIRI OLDUĞUNU KABUL ETMEYE YANAŞMADI
Yapılan gösteriler sırasında ırkçı terör eylemlerinin artmasıyla ırkçı-faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin güçlenmesi arasında bir bağlantı kurulurken, bu partinin yöneticileri ortada ırkçı bir saldırı olduğu gerçeğini kabul etmeye yanaşmadılar. Partinin Onursal Başkanı Alexander Gauland ve Genel Sözcüsü Alice Weidel yayınladıkları mesajda şiddet olayını kınarken, kurban yakınlarına başsağlığı dilediler. AfD Eş Genel Başkanı Jörg Meuthen ise saldırının suiistimal edildiğini ileri sürdü.
Mahkeme tarafından faşist olduğuna karar verilen AfD Thüringen Eyaleti Başkanı Björn Höcke ise sosyal medya hesabı üzerinde yayınladığı mesajda, Hanau’daki katliamı “cinnet olayı” olarak niteleyerek, kurbanların ailelerine başsağlığı diledi. Hiçbir AfD yöneticisi saldırıyı açıktan ırkçı olarak tanımlamadı.
Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
Evrensel'i Takip Et