21 Şubat 2020 15:49

Doğu Akdeniz'de doğal gaz arama gerginliği: Fransa Kıbrıs’a uçak gemisi gönderdi

Doğu Akdeniz’de doğal gaz sahalarının denetlenmesi için bölge ülkeleri ve enerji tekelleri arasında süren rekabet kızışıyor. Dünyanın büyük enerji tekelleri bölgeye gözlerini dikerken, Fransa’nın Kıbrıs’ın Limasol limanına uçak gemisi gönderdiği bildirildi. Fransa Türkiye ve Kıbrıs arasında doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle yaşanan gerginlikte Kıbrıs Cumhuriyeti’ni destekliyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Kıbrıs ve Türkiye arasındaki tansiyonun Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle yüksek olduğu bir dönemde Kıbrıs devlet televizyonu RIK, Fransız Deniz Kuvvetlerine ait Charles de Gaulle isimli uçak gemisinin Kıbrıs ordusu ile yapılan bir tatbikat sonrası Limasol’a geldiğini duyurdu.

Fransız Savunma Bakanı Florence Parly de geçen hafta Kıbrıs'ı ziyaret ederek doğalgaz arama gerginliğinde AB üyesi Kıbrıs'ın yanında olduklarını ifade etmişti.

Kıbrıslı Rumlar, doğalgaz arama ruhsatı verdikleri bölgelerde Türk gemilerinin sondaj faaliyetlerinde bulunmasını, adanın egemenlik haklarını ihlal ettiğini ve bölgede gerginliği artırdığını savunuyor. AB de Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarına karşı çıkıyor.

Türkiye ise diplomatik olarak tanımadığı, ancak uluslararası toplumca tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ada etrafındaki sularda petrol veya doğalgaz aratmak için lisans dağıtamayacağını ve hidrokarbon aranan bazı alanların egemen olduğu kıta sahanlığında kaldığını savunuyor. Türkiye sahip olduğu iki sondaj gemisiyle liman kenti Limasol'un güneyinde sondaj çalışmalarını yürütüyor.

Ancak söz konusu bölge ile ilgili doğalgaz arama ruhsatı Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından, daha önce Fransız Total ve İtalyan Eni enerji şirketlerine verilmişti. Rum yönetimi Türkiye’nin doğalgaz arama çalışmalarını, "korsanlık" olarak nitelendiriyor. (DIŞ HABERLER)

Türkiye’nin de Kuzey Kıbrıs’ın talebi üzerine doğal gaz arayışına çıkması AB, Rusya ve ABD’nin tepkisine neden oldu. Karşı çıkan bütün ülkeler ortada bir “Kıbrıs sorunu” olmadığından hareket ediyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL Kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et