22 Şubat 2020 05:48

Tanal: Türkiye'de pancarı bitirdiler, Sudan'da ananas yetiştirecekler

CHP’li Mahmut Tanal, Türkiye’nin Sudan’da çiftçilik faaliyetlerine girişmesini eleştirdi: Şeker pancarını bitirme noktasına getirenler Sudan'da ananas yetiştirecek.

Tanal: Türkiye'de pancarı bitirdiler, Sudan'da ananas yetiştirecekler Fotoğraf: DHA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP’li Mahmut Tanal’ın Türkiye’nin Sudan’da çiftçilik faaliyetlerine girişmesi hakkındaki önergesini yanıtlayarak, Türkiye’de üretilmeyen veya üretimi yetersiz kalınan ürünlerle ekonomiye katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. CHP'li Tanal, “Şeker pancarını bitirme noktasına getirenler Sudan'da ananas yetiştirecek” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tarımsal hammaddelerin Sudan ve benzeri ülkelerden karşılanıp Türkiye’de mamul maddeye dönüştürülüp ihraç edilmesinin Türkiye ekonomisine katma değer kazandıracağını ve iki ülkede de istihdam alanları oluşturulacağını savundu. Bakanlığın ilgili kuruluşu olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM), Sudan’daki faaliyetlerinin “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma” kapsamında yapılacağını belirten Pakdemirli, anlaşma kapsamında arazi satın alınmasının söz konusu olmadığını, 2018 yılının Eylül ayında kurulan ortak şirket marifetiyle Sudan’da 12 bin 500 hektar alanda süresi 99 yıl tarımsal faaliyet yapılacağını söyledi. Pakdemirli, “Şirketin yüzde 80’i TİGEM, yüzde 20’si Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na aittir. Söz konusu araziler ve örnek çiftlik için şu anlık bir yatırım harcaması gerçekleşmemiştir” dedi.

"MİLLİ TARIMI KALKINDIRMAK YERİNE, SUDAN'DA ÇİFTLİK"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye’de verimli arazilerin yok olmasına seyirci kalan AKP iktidarının 3 bin kilometre uzaklıktaki Sudan’da çiftçilik yapmaya heveslenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. 17 yıllık AKP iktidarında çiftçinin perişan olduğuna vurgu yapan Tanal, “Çiftçiye ‘Ananı da al git’ dediler. Para kazanamayan çiftçi topraklarını terk etmek, üreticiyken tüketiciye dönüşmek zorunda kaldı. Milli tarımı kalkındırmak yerine Sudan’da çiftçilik yapılacak. Resmen akıl tutulması! Nerede kaldı sizin yerli ve milliliğiniz? Atatürk’ün mirası şeker pancarını bitirme noktasına getirenler Sudan'da ananas yetiştirecek” diye tepki gösterdi. (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüksek voltajlı teşvik

Yüksek voltajlı teşvik

Erdoğan-Şimşek programıyla emekçilerin bir ayı daha gıdaya gelen yüksek zamlar ve eriyen ücretlerle geçti. Özelleştirmelerle ihya edilen sermaye gruplarına ise sadece bir ayda ‘üretmedikleri elektrik’ için 1 milyar lira teşvik verildi. Sanayi patronları da çalıştırdıkları her kadın işçi için devletten artık daha fazla teşvik alacak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et