İran’da oy sayım işlemi devam ediyor
İran’daki parlamento seçimlerinde oy sayım işlemi başladı. İlk gelen kısmi sonuçlara göre dini lider Ayetullah Ali Hamaney taraftarlarının çoğunluğu alması bekleniyor.
Fotoğraf: Fatemeh Bahrami/AA
İran’daki parlamento seçimlerinde oy sayım işlemi başladı. Reuters’ın haberine göre, ilk gelen kısmi sonuçlar göz önüne alındığında, dini lider Ayetullah Ali Hamaney taraftarlarının çoğunluğu elde etmesinin muhtemel olduğu belirtiliyor.
İçişleri Bakanı tarafından duyurulan kısmi erken sonuçlar, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e yakın muhafazakarların 290 koltuklu mecliste çoğunluğu sağlayacakmış gibi göründüğüne işaret ediyor. İran Devlet Televizyonu, “Şimdiye kadar, meclisin 42 koltuğu adaylar tarafından kesin olarak kazanıldı” açıklamasında bulundu. Reuters’ın aktardığına göre, bu sonuçlar göz önüne alındığında, şu an için meclise giren 42 milletvekilinin yüzde 80’den fazlası Hamaney’e yakın isimlerden oluşuyor.
Anayasa Koruma Konseyi Sözcüsü Abbasali Kadkhodai, yaptığı açıklamada seçimlere katılımın yüzde 50 civarında olacağını ifade etmişti. Kadkhodai ayrıca, cuma günü devlet televizyonuna İran ulusu seçimlere geniş çapta katılım göstererek düşmanlarını hayal kırıklığına uğratacaktır demişti.
İran’da 2012 yılında yüzde 66 olan seçimlere katılım oranı, 2016 yılında yüzde 62 oranında idi.
"REFORMCULAR" AÇISINDAN ZOR BİR SEÇİM
İran'da ABD'nin Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan çekilerek petrol ve bankacılık sektörleri dahil olmak üzere Tahran'a karşı yaptırımları yeniden uygulamaya başlamasından sonraki süreçte ilk seçimler, ekonomik kriz, yaptırımlar ve toplumsal sorunların gölgesinde düzenlendi.
ABD ve İran arasında yükselen gerilim, İran’ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesiyle sonuçlandı. Ayrıca, halk sıklıkla sokaklara çıkarak, enflasyon, işsizlik ve yolsuzluk gibi sorunlara karşı protestolar gerçekleştirdi. Benzin fiyatlarındaki artış nedeniyle kasım ayında başlayan protestolarda Uluslararası Af Örgütüne göre 304 kişi yaşamını yitirdi. Tüm bunlar ve ABD’nin ülke üzerindeki yaptırımları, nükleer anlaşma konusunda yaşanan süregelen kriz, son olarak da Ukrayna sivil yolcu uçağının İran tarafından düşürülmesi gibi sorunlar reformist kanadı temsil eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi yaklaşan seçimlerde zor bir pozisyona sokmuş bulunuyor.
Ülkedeki siyasetçiler çoğunlukla kendilerini "muhafazakarlar" ve "reformistler" olarak adlandırılan iki gruba ayırıyor.
Başta ABD olmak üzere Batı karşıtı politikalarıyla tanınan muhafazakarlar, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmaya karşı çıkmıştı. Reformistlerin birçoğu Batı ile iyi ilişkiler kurulmasından yana.
Seçimlere, “muhafazakarlar” en çok milletvekilinin çıkarıldığı Tahran eyaletinde eski Tahran Belediye Başkanı ve Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri'nin eski komutanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın başında olduğu listeyle katıldı. “Reformcular” kanadı ise 4 ayrı listeyle yani parçalı bir blok halinde girdi. Seçimlerde, dengenin “Muhafazakârlar” lehine olması bekleniyor. 290 sandalyeli Şûra Konseyi için 7 bin 296 aday bulunuyor. Muhafazakarlar tarafından adaylıkları kabul edilen kişilerin sayısı ise reformculara oranla daha fazla. (DIŞ HABERLER)