Yurt dışına çıkmak isteyen İranlı mülteci aylardır çadırda bekliyor
Üçüncü bir ülkeye gitmek isteyen ancak yurt dışına çıkışları engellenen İranlı mülteciler, günlerdir Ankara’daki Birleşmiş Milletler binası önünde bekliyor.
Fotoğraf: Evrensel
Birkan BULUT
Nurhak ÇELİK
Ankara
Üçüncü bir ülkeye gitmelerine izin verilmeyen İranlı mülteciler, Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde bekliyor. Evrensel’e konuşan Sohrap Masoudnia BM binası yakınında yol kenarına kurduğu çadırda aylardır yaşarken, Naser Pasar ise 3 gündür beklediğini söylüyor.
Türkiye’ye 2008 yılında geldiğini anlatan Sohrap Masoudnia, İran’da kıyafet dükkanı olduğunu ve kravat sattığı için şikayet edildiğini anlatarak “İran’da batının tasması diyorlar, kravata çok kızıyorlar. Beni de dükkanımda sattığım için devlete düşmanlık besliyor diye şikayet etmişler. Ben de ceza almamak için kaçmak zorunda kaldım” dedi. Türkiye’ye geldiğinde şartlı mülteciliğe kabul edildiğini anlatan Masoudnia, Nevşehir’de hamallık yaparak ve kasapta çalışarak geçimini sağladığını söyledi. Ancak çalışma izni olmadığını ve artık başka bir ülkeye gitmek istediğini belirten Masoudnia, yaklaşık 5 ay önce Ankara’ya gelerek BM önünde eylem yapmaya başlamış. BM çevresinde sokakta kalan Masoudnia, havaların soğuması nedeniyle çadır kurmuş. 2 aydır çadırda yaşayan Masoudnia, “BM’ye gidenler buradan geçerken görüyorlar ama gelip konuşmuyorlar. Üçüncü bir ülkeye gidene kadar burada bekleyeceğim” diyor.
YABANCI OLUNCA ‘İKİ ARABA DAHA YIKA’ DENİYOR
Naser Pasar ise yaklaşık 5-6 yıl önce din değiştirip Hıristiyan olunca tehditler almaya başlamış. Bir devlet kurumunda çalışan komşusunun tehditleri nedeniyle 3 çocuğu ve eşiyle birlikte Türkiye’ye geldiğini söyleyen Pasar, buraya gelince önce Burdur’a gönderilmiş. Ancak çalıştığı yerde nar sandıklarını traktöre yüklerken iş kazası geçirerek bacağından yaralanmış. Doktorun verdiği raporu gösteren Pasar, doktorun ameliyat yapacağını ama 6 ay yatması gerektiğini söyleyince çalışmam lazım diyerek kabul etmemiş.
Oturma izni aldığını ama çalışma izni olmadığı için iş bulmakta zorlandığını anlatan Pasar, “İnşaatta, oto yıkamada çalıştım. Normalde 12 saat çalışmam lazım ama ben yabancı olduğum için ‘İki araba daha yıka’ diyorlardı. Çalışma iznim olmadığı için çalışırken yakalarlarsa önce para cezası, bir dahaki sefere sınır dışı cezası veriyorlar. Başka bir ülkeye gitmek için BM’ye geldim ama hâlâ kimseyle görüşemedim. Önce parkta çadır kurup gece kalıyordum ama çok soğuk olunca gidip otogarda kaldım. Biz başka bir ülkeye gönderilmem kabul edilene kadar BM’nin önünde bekleyeceğim” dedi.
Geçtiğimiz yıllarda İranlıların yanı sıra başka ülkelerden mülteciler de üçüncü bir ülkeye gidebilmek için Ankara’da bulunan BM binası önünde, oturma eylemi ve açlık grevi yapmışlardı.