İran'da 5.9 büyüklüğünde iki deprem: Van'da 10 kişi hayatını kaybetti
İran'ın Hoy kentinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Van'da 10 kişi hayatını kaybetti.
Fotoğraf: AA
İran'ın Hoy kentinde 23 Şubat'ta saat 8.53 sularında 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Hakkari’nin yanı sıra sınır iller Iğdır, Kars, Ağrı ve Van'da da hissedildi. Saat 19.00 sularında yine Hoy kentinde 5.9 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Gelenler köyünde enkaz altından kurtarılan 14 yaşındaki Emirhan Acar bugün (26 Şubat'ta) tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesi sonucu depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 10'a yükseldi.
Evrensel’e konuşan Şehir Plancıları Odası Van Temsilci Yardımcısı Mahmut Geyik, sınır köylerindeki evlerin dayanıksız kerpiç evler olması nedeniyle yıkım ve can kaybı yaşandığını , köylerdeki yapıların denetlenmesi gerektiğini vurguladı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinden edinilen bilgilere göre, 23 Şubat'ta saat 8.53 sularında Hoy'da 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İl ve ilçelerden de hissedilen depremin merkez üssünün Van'ın Saray ilçesinde 32,1 kilometre uzaklıkta olduğu ve yerin 5,2 kilometre altında gerçekleştiği belirlendi. Deprem, Van'da sınır köylerinde ağır hasara neden oldu.
YAŞAMINI YİTİRENLER TOPRAĞA VERİLDİ
Başkale ilçesine bağlı Özpınar ve Güvendik mahallelerinde enkaz altında kalarak hayatını kaybeden 9 kişi toprağa verildi.
Depremde en büyük yıkımın yaşandığı yer Özpınar (Elbis) Mahallesi oldu. Mahallede ev ve ahırların büyük bir bölümü yıkılırken, enkaz altında kalan 9 kişi yaşamını yitirdi. Depremde yaşamını yitiren Ferhat Turca, Hüseyin, Aydın, Ekrem Tosun ile Reis Furat ve çocukları Hasret, Fatma, Muhammet ve Defne Furat'in cenazeleri, Başkale Merkez Camisinde kılınan namazın ardından yakınları tarafından iki köydeki mezarlıklara getirildi.
Kadınların yürek yakan feryatları arasında, dört çocuğunu ve eşini kaybeden Nebahat Furat'ın açılan mezarlara girmeye çalışması alanda bulunanları gözyaşlarına boğdu. Defin boyunca feryatların kesilmediği törende birçok kadın baygınlık geçirdi.
February 24, 2020
HAYVANLAR GECE BOYUNCA DIŞARIDAYDI
120 hanenin olduğu ve adeta enkaza dönen Özpınar Mahallesi'nde yol kenarları ve ahırlar havyanların cansız bedenleriyle dolu. Birçok ailenin ilçe merkezi ve yakın mahallelerde misafir edildiği mahallede, hayvanların tamamı da gece boyunca dışarıda kaldı. Yaşanan yıkımda binden fazla küçükbaş havyanın öldüğü tahmin ediliyor.
"ELEKTRİKLERİ OLMAYAN ÇADIRLARDA KALDIK"
Hasar tespit çalışmalarının devam ettiği mahallede, mahallenin bir bölümüne AFAD tarafından çadır kuruldu. MA'da yer alan habere göre, depremzede yurttaşlar, kurulan çadırların yeterli olmadığını, gece boyunca elektrikleri olmayan çadırlarda kaldıklarını belirterek, acilen hem insanlar hem de hayvanları için yeterli çadır kurulmasını istedi.
BAKAN KURUM: KALICI KONUTLAR İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası programında Van’da yaşananlara dair konuştu. Kurum, “İlk belirlemelere göre 254 konut ve 297 ahırın yıkık, 694 yapının da ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Hak sahibi vatandaşlarımıza kalıcı konutlar için çalışma başlatmış durumdayız” dedi.
"Elazığ’ın tarihindeki en büyük kentsel dönüşüm projesini başlatacağız" diyen Kurum, Elazığ ve Malatya’daki kalıcı konutları yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Kurum, “Sadece kentsel dönüşüm, deprem dönüşümüyle alakalı 230 milyar liralık proje yürütülmektedir ve 170 milyarı da tamamlanmıştır. Biz riskli binada vatandaşımızı oturtmayacağız. Vatandaşımızla birlikte dönüşüm sürecini yapmak durumundayız. Şu an İstanbul’da 7 bin 615 binanın acil şekilde yıkılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
GEYİK: GEREKLİ DENETİMLER YAPILSAYDI BU DURUM YAŞANMAYABİLİRDİ
Evrensel’e konuşan Şehir Plancıları Odası Van Temsilci Yardımcısı Mahmut Geyik, sınır köylerindeki evlerin dayanıksız kerpiç evler olması nedeniyle yıkım ve can kaybı yaşandığını belirtti. Köylerdeki yapıların denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Geyik, ancak buna dair bir çalışma yapılmadığını ifade etti. Geyik, “İlgili kurumlar gerekli denetimleri yapmış olsaydı, evleri daha sağlıklı inşa etmek çaba sarf etmiş olsaydı böyle bir durum yaşanmayabilirdi. Köylerde yaşayan insanlar ekonomik olarak da kötü durumda. Halkın sağlıklı yapılarda yaşayabilmesi için devletin kerpiç evlere bir el atması gerekiyor” dedi.
"VAN MERKEZİNDEKİ YAPILAR ÇOK KALİTELİ SAYILMAZ"
Geyik, Van’ın kent merkezinde de "imar barışı" ile birlikte aynı tehdidin bulunduğunu da ekleyerek, “Kent merkezindeki yapılar da çok kaliteli sayılmaz. 2011 yılından beri depremler görmüş, sarsıntılar yaşamış. 2016-2018’de imar barışı geldi, vatandaşlar yapı kayıt belgesiyle deprem performansı incelenmeden kayıt belgelerini alıp evlerinin iyi kalitede olduğunu iddia ettiler. İmar barışının da deprem karşısındaki doğruluğunun da tartışılması gerek. Van kent merkezindeki yapıların ne kadarı ruhsatlı? Ne kadar sağlıklı yapılar olduğu araştırılması gerekir. Deprem sonrasında orta hasarlı yapılara birtakım güçlendirme yapıldı. Aradan 9 yıl geçti. Bu zaman içerisinde yaşanan depremler var. Ne kadarı iyi durumda araştırılması gerekiyor. Yurt genelinde böyle bir seferberliğin başlaması gerekiyor. Bir deprem gerçeğimiz var” diye konuştu.
PROF. DR. GÖRÜR'DEN "KALİTESİZ YAPI STOKU" VURGUSU
Prof. Dr. Naci Görür de yaşanan depremle ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Görür, şunları söyledi:
“Başkale’den hayli uzak ve 5.8 büyüklüğünde olan bu depremin bu beldemizde bu kadar hasar yapmış olmasının nedeni yine kalitesiz yapı stoku. Artık deprem kuşaklarındaki yapıları belirli bir program dahilinde kökten elden geçirmemin zamanı geldi de geçiyor bile. Van/Başkale depreminden sonra gelin başta Sn. Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm hükümet yetkililerine, tüm muhalefete, tüm aydınlarımıza, tüm halkımıza, kısaca tüm yurtseverlere şunu haykıralım: Lütfen ama lütfen bugünden sonra en büyük ulusal projemiz 'Deprem kuşaklarımızda kentsel dönüşüm' olsun. Ülke olarak bazı eksiklikleri sineye çekeriz, yeterki artık insanlarımız ölmesin. Birbirimize yazalım, duyuralım bunu. Zaten hükümet de bu yolda bir adım atmıştı” dedi.
DAHA BÜYÜK DEPREM OLABİLİR
Depremin Başkale fayının kuzeydoğu ucunda olduğunu belirten Görür, uyarıda bulanarak, “Bu fay uzunluğu itibariyle 5.8’den daha büyük deprem üretebilir. Dolayısıyla tamamı kırılmamış olabilir. O zaman Başkale’nin şehir merkezinde ve çevresinde dikkatli olunmalıdır. İleriki günlerde fayın güneybatısı da hareketlenebilir. Ayrıca Hasan Timur Fay zonunda(HFZ) Muradiye’ye doğru olan yerleşimler için de dikkat edilmelidir” dedi. (HABER MERKEZİ)
23 ŞUBAT'TA YAŞANAN GELİŞMELER
5.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE İKİNCİ DEPREM
AFAD Deprem Dairesi verilerine göre, saat 19.00 sularında da yine Hoy'da 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre il ve ilçelerden de hissedilen depremin merkez üssünün Van Saray'a 38,8 kilometre uzaklıkta olduğu ve yerin 6,5 kilometre altında gerçekleştiği belirlendi.
BAKAN KOCA: 9 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 14.00 sularında yaptığı açıklamada, "9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 37 yaralımız var, 9'unun durumu kritik" dedi.
SOYLU: ÇADIR SEVK ETTİK
Depremde ağır hasar gören Van'ın Başkale ilçesine bağlı Özpınar Mahallesi'nde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Enkaz altında şu anda hiçbir vatandaşımız yok. Şu ana kadar bu köye bölgeden 1250 çadır sevk ettik. Özellikle bu gece tedbirlerimizi alıyoruz" dedi.
VALİ: ENKAZ ALTINDA KİMSE KALMADI
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Can kaybının yaşanmasına neden olan bir hasar meydana gelmiştir. Az önce AFAD, Jandarma, Çevre Şehircilik Müdürlerimizle birlikte hava yoluyla depremin yaşandığı mahallelerde incelemelerde bulunduk. En çok can kaybı Özpınar Mahallesi'nde yaşandı. Şu an ordayız. Şu anda köylerde enkaz altında herhangi bir kişinin olmadığı, her 4 köyümüzde de yıkımlar gerçekleşmiştir" dedi.
AFAD: HASARLI YAPILARA GİRMEYİN
AFAD'ın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"AFAD'dan 13 arama kurtarma ekibi ile Başkale ilçe jandarma, 112 acil ve UMKE ekipleri olay bölgesine sevk edilmiştir. Van il AFAD lojistik depodan ilk etapta 144 adet aile tipi çadır olay bölgesine gönderilmiştir. Türk Kızılay ekipleri olay bölgesine sevk edilmiştir. Vatandaşlarımızın, Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır."
MUHTAR: ACİL GIDA DESTEĞİ GEREKİYOR
Depremden etkilenen Özpınar Köyü Muhtarı Cezmi Arslan, T24'e yaptığı açıklamada, "Köyümüzde sadece iki çeşme var. Su ihtiyacı köyde bulunan iki çeşme aracılığıyla sağlanıyor. Evlerde hasar var, çadır ve gıda ihtiyacı desteğinin sağlanması gerekiyor" dedi.
BAKAN SELÇUK: KÖY OKULLARINDA HASAR VAR
Van'da depremden etkilenen okullarla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Başkale, Saray, Gürpınar ilçelerindeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldi. Kesin hasar tespiti tamamlanıncaya kadar geçici süreyle taşımalı eğitim gerçekleştireceğiz" dedi.
BAŞKALE'DE ÇOK SAYIDA EV YIKILDI
Başkale ilçesine bağlı sınırın sıfır noktasındaki Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler mahallerinde bazı kerpiç ev ve ahırlar yıkıldı. Bazı evlerde de çatlaklar oluştu. Bölgeye AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi.
Başkale ilçesi Gelenler Mahallesi'nde de çok sayıda ev yıkıldı. Mahallede, ahırların yıkılması sonucu çok sayıda büyükbaş hayvanın da enkaz altında kaldığı bildirildi.
BÖĞRÜPEK KÖYÜNDEN YARDIM ÇIĞLIĞI
Başkale ilçesi Böğrüpek (Ğanik) köyünde saat 19.00'da yaşanan ikinnci depremin ardından yeni yıkımların olduğunu söyleyen köylüler, "Şu an köyümüzde 4 kişilik AFAD ekibinden başka kimse yok. İnsanlar enkaz altında, Allah rızası için yardım gönderin" dedi.
Köyde yaşayanlar, hasar alan evlerine giremedikleri için çocuklarıyla beraber soğukta bekledi. Bölgede hava sıcaklığının -9 derece olduğu bildirildi.
February 23, 2020
İRAN'DA 36 KİŞİ YARALANDI
İran’ın Batı Azerbaycan eyaletinde meydana gelen depremde yaralı sayısının 36’ya yükseldiği belirtildi.
İran acil servisler kurumu sözcüsü Mücteba Haldi, “Yaralananlardan 12’si sağlık merkezlerine sevk edilirken, 24 yaralının tedavileri de ayakta gerçekleşti” dedi.
Batı Azerbaycan Valisi Muhammed Mehdi Şehriyari, deprem nedeniyle köylerdeki bazı evlerin yıkıldığını ve birçok evin hasar gördüğünü belirterek, arama kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğünü açıkladı.
(HABER MERKEZİ)