23 Şubat 2020 23:42

Hacettepe'de konferans: Hekimlerin istismara karşı farkındalığı artmalı

Hacettepe Üniversitesinde düzenlenen konferansta çocuk istismarı ve hekimlerin istismarı anlamadaki önemini tartışıldı. Öğrenciler, “Farkındalık artmalı” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Melodi TAŞ
Ankara

Hacettepe Üniversitesi MEDISEP topluluğunun düzenlediği “Ayırıcı Tanı: Fiziksel İstismar” panelinde tıp fakültesi öğrencileri çocuk istismarını ve hekimlerin istismarı anlamada önemini tartıştı.

Etkinliğe katılan Prof. Dr. Orhan Derman istismarın ne olduğu, türleri, nasıl anlaşılabileceği konularına ilişkin bilgiler paylaştığı konuşmasında özellikle çocuk istismarının çok geç tartışılmaya başlandığını belirtti. Derman, istismar konusunda hukuk, sosyal hizmet uzmanları ve sağlıkçıların önemine dikkat çekti. Etkinliğe ilişkin gazetemize konuşan proje koordinatörü Tıp Fakültesi öğrencisi İrem Sipahi, etkinliği Türk Tıp Öğrencileri Birliği’nin desteklediğini belirterek, “Bizim gibi yerellerdeki tıp fakülteleri bu projeyi yerellere entegre ediyorlar. Bu proje kapsamındaki eğitimlerde de çocuk istismarı hakkında hekimler neler bilmeli, hangi durumlarda ne yapmalı gibi konular anlatılıyor’’ dedi. İstismar konusunun son dönemde oldukça tartışıldığına dikkat çeken Sipahi, “Geçmişte de vardı bu tartışmalar ama şu an için sosyal medyanın da etkisiyle oldukça tartışılıyor, üzerine konuşuluyor. İnsanlar bu konulara daha duyarlı hale geldi. Bu durumun tıp fakültesine de yansıdığını söyleyebiliriz. O yüzden etkinliğe ilgi de oldukça fazlaydı. Bir şeyler yapmak, bu işin bir yerinden tutmak, farkındalığı güçlendirmek istiyorlar” diye konuştu.

"İSTİSMAR AFFI KABUL EDİLEMEZ"

Çocuk istismarına evlilik yoluyla af getirilmesine yönelik yasa tasarısının yeniden gündeme getirilmesine tepki gösteren Sipahi, “Ne kadar meşrulaştırılmaya çalışılsa da bu durum bence tahammül edilemeyecek bir durum. Zaten bir çocuktan onay alınması düşünülemez, hiçbir durumda evlenmeleri bence kabul edilmez” dedi. Evlilik yoluyla bu durumun meşrulaştırılmaması gerektiğini vurgulayan Sipahi, sonraki nesillerin de bundan kötü etkileneceğini söyledi. Sipahi

"İLKOKUL YILLARINDA EĞİTİM VERİLMELİ"

Etkinliğin düzenleyicilerinden Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Arda Ünal da “Tıp öğrencisi olmamızdan kaynaklı genellikle bu olayların sonrasına eğiliyoruz. Daha ilkokul yıllarında cinsel, duygusal, fiziksel şiddet uygulamanın yanlış olduğu anlatılmalı, eğitimi verilmeli. Daha büyük yaş grupları içinse biraz daha zor. Ama uygun ceza yöntemleri uygulanabilir” diye konuştu. İstismar affı tartışmalarına da değinen Ünal, “Bunun düşünülmesi bile çok saçma. Ceza yerine böyle bir yasa mantık çerçevesinden oldukça uzak” dedi. Etkinliğe katılan ve ismini vermek istemeyen bir tıp öğrencisi ise şöyle konuştu: “Çocuğun hayat kalitesini artırmaya veya hayatına kurtarmaya yönelik farkındalıklar edinebildiğimiz bir etkinlikti. Herhangi bir kırık veya yanık vakası geldiğinde istismar mı yoksa kaza mı olduğunun anlaşılması önemli. Bu yönüyle hekimlere düşen görevin anlaşılması, bir çocuğun hayatının kurtarılmasında önemli bir etken.”

ÖNCEKİ HABER

Çocuklarının önünde öldürülen Seda Kurt'un annesi: Adalet istiyorum

SONRAKİ HABER

Eli neye değse öyküleşen yazarların yol arkadaşlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa