Menemenli ıspanak üreticisi, girdi fiyatlarının düşürülmesini istiyor
Tüketicinin 5 liraya ulaşabildiği ürünün kendilerinden 1,5 liraya alındığını belirten Menemenli ıspanak üreticileri, girdi fiyatlarının düşürülmesini istiyor.
Fotoğraf: Nevra Uçkaç/DHA
Nevra UÇKAÇ
Kış aylarında İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerin ıspanak ihtiyacının karşılandığı Menemen Ovası’nda üreticiler sezona iyi başlayamadı. İstanbul’daki yurttaşların ıspanaktan zehirlenme iddiası ile hastaneye kaldırılmasının ardından ülke genelindeki ıspanak satışları düştü. Yüzlerce ton ıspanağın çöpe dökülmesi üreticiyi zarara uğrattı. Ispanakla ilgili olumsuz algının yavaş yavaş dağılmaya başladığını belirten Menemenli üreticiler, zehirlenme iddiaları nedeniyle uğradıkları zararı yavaş yavaş telafi etmeye başladıklarını söyledi. Ancak tüketiciye 5 liraya satılan ıspanağın kendilerinden 1,5 liraya alındığını söyleyen üreticiler, özellikle girdi fiyatlarının düşürülmesini istiyor.
Üreticilerden Özgür Peker, tarladan toplanan ıspanakların yıkama havuzlarında üzerindeki topraktan arındırılarak tüketiciye ulaştığını anlattı. Peker, “Zehirlenme iddiaları ıspanak satışlarını kötü etkilendi. O günlerde hiç satılmıyordu. Şimdi ise çok para kazanmasak da zarar etmiyoruz. Tarlada ürünler azalmaya başladı” dedi.
Toplayıp yıkadıkları ıspanağın araçlara istiflenip İstanbul’a ve diğer büyükşehirlere gittiğini aktaran Peker, “Ispanağın maksimum raf ömrü 4-5 gündür. Geceleri hale satıldıktan sonra sabah tezgahlarda tüketiciyle buluşuyor. Perakende satma imkanımız olmadığı için büyükşehirlerdeki toptancı hallerine veriyoruz. Halciler ıspanağın birim fiyatı üzerinden komisyon alıp mallarımızı marketlere ya da pazarcılara dağıtıyor. Fakat aradaki fiyat farkı uçurum gibi. Bugün ıspanağın benden çıkışı 1,5 TL. Markete girdiğinizde 5 TL. Ama işin kahrını üretici çekiyor. Aradaki bu farkın azalması gerekir. Yağmurda çamurda çalışan biz ve işçiler. Girdilerin düşürülmesini talep ediyoruz” dedi.
OCAKTAN SONRA SATIŞLAR ARTTI
Üretici Gürsel Çandarlı da zehirlenme iddialarından sonra ürünlerin yarısının elinde kaldığını, diğer yarısının da maliyetinin altına satıldığını dile getirdi. Çandarlı bu yıl yalnızca brokoliden kazandığını belirtti. Erdal Uray da “Bu yıl ocak ayına kadar iş yoktu. Şu anda biraz daha satmaya başladık. Bir kasada 15-16 kilo ıspanak var. Kilosu 1,5 lira. Kasa 4 lira, nakliye 5 lira. Geçen yıl doğal afetlerden zarar ettik. Umuyoruz önümüzdeki yıl daha çok kazanırız” ifadelerini kullandı.
GÜNLÜK 75 LİRA ALIYORUM
Tarlalarda çalışan işçilerden Suzan Karagöz, “Saat 4.00’te kalktım. Günlük 75 lira kazanıyorum” derken, iki çocuk annesi Gülbin Öncü de “Eşim de ıspanak üretiyor. Tarlada mal var ama satış sorunu oldu. Fabrikaya gidemem, çocuklarım var. Bu işte öğlen 2’de evimde olabiliyorum” dedi. Medine Balkı da “Buradan alıyorum ıspanağı saç böreği yapıyorum, yemek yapıyorum. Burada 300 işçi çalışıyor. Tek gelir kaynağımız bu” dedi.
Semt pazarlarında tezgah açan Yusuf Şen de 4 kasanın tamamını sattığını söyleyerek “Kendim üretiyorum. Zehirlenme olaylarını duyduk. Ama ben burada günde 4 kasa mal satıyorum. Hiç sorun yaşamadım” dedi. (İzmir/DHA)