Hamit Erdem 'Emek tarihi yazıları' kitabı okurla buluştu
Araştırmacı yazar Hamit Erdem Ocak ayında Sel Yayıncılıktan yayınlanan "Emek Tarihi Yazıları" kitabı ile okurlarıyla buluştu.
Fotoğraf: Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
Araştırmacı Yazar Hamit Erdem Ocak ayında Sel Yayıncılık'tan çıkan "Emek Tarihi Yazıları" kitabı ile okurlarıyla buluştu.
İzmir Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesindeki Yakın Kitapevinde okurlarıyla buluşan Yazar Hamit Erdem, "Emek Tarihi Yazıları" kitabının öne çıkan başlıklarını paylaşma fırsatı buldu. Haluk Tekeli'nin kolaylaştırıcılığında gerçekleşen söyleşi, Erdem'in kitabında yer alan ve almayan aktarımlarıyla zenginlik kazandı.
Türkiye'de sosyalizmin ve sol mücadele tarihinin 1900-1960 yılları arasındaki dönemine 24 makalesi ile mercek tutan Erdem, kitabındaki bölümleri okurlarıyla değerlendirdi. Kitabında özellikle ön plana çıkardığı başlıklardan, 600. Yılında Simavnalı Şeyh Bedreddin, Kadınlara Dair ve Üç portre ve Osmanlı'da Gayrimüslim Sosyalizmi: Yahudiler, Ermeniler ve Rumlar başlıklarını değerlendirdi.
'ADLARI MEZARLARDA İSİMSİZLERİN TARİHİ'
Erdem, emek tarihini yazmanın hiç de kolay olmadığını; bunun tarih mezarlarında isimsiz kahramanların tarihi olduğunu söyledi. Osmanlı ve Yeni Türk Devleti'nin yoğun baskısı altında yaşanan süreçlerin tarihini yazmanın zorluklarını aktarırken birçok belge ve bilginin hala gün yüzüne çıkarmayı beklediğini belirtti. Türkiye'de sosyalizmin ve sol mücadelenin tarihi aynı zamanda düşünsel ve örgütsel yasakların tarihi olduğunu söyleyen Erdem bu kitabıyla; "Yasak altındaki sosyalist ve komünist hareketin tarihinin dönüm noktalarına bir projektör tutmayı amaçladım" dedi. Söyleşi Erdem'in okurların sorularını cevaplamasıyla son buldu.