Diyarbakır Barosundan Kürtçe için çağrı: Çaba harcanmalı
Diyarbakır Barosu Dil Komisyonunun açtığı Kürtçe kurslar ilk mezunlarını verdi. Baro Başkan Cihan Aydın, Bölge'deki tüm meslek odalarını Kürtçenin görünür kılınması için çaba göstermeye çağırdı.
![Diyarbakır Barosundan Kürtçe için çağrı: Çaba harcanmalı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/156955.jpg)
Fotoğraf: MA
İLGİLİ HABERLER
![Dünya Anadili Günü'nde çağrı: Kürtçe yasal statüye kavuşturulmalı](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/156597.jpg)
Dünya Anadili Günü'nde çağrı: Kürtçe yasal statüye kavuşturulmalı
![21 Şubat Dünya Anadili Günü: Anadilinde eğitim neden önemli?](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/121733.jpg)
21 Şubat Dünya Anadili Günü: Anadilinde eğitim neden önemli?
![“O Ses Türkiye”de Kürtçe ninni söylemek için izin istedi](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/156170.jpg)
“O Ses Türkiye”de Kürtçe ninni söylemek için izin istedi
Diyarbakır Barosu tarafından kurulan Dil Komisyonunun açtığı Kürtçe kurslar ilk mezunlarını verdi. Baro Başkan Cihan Aydın, Bölge'deki tüm kitle örgütü ve meslek odalarının Kürtçenin görünür kılınması için çaba göstermeye çağırdı.
Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare’nin önünde 4 yıl önce öldürülen Tahir Elçi’nin çalışmalarını başlattığı Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğünü tamamlayarak yayımlayan Diyarbakır Barosu, Kürtçe dilinin gelişmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Diyarbakır Barosu tarafından kurulan Dil Komisyonunun verdiği Kürtçe kursu da, ilk mezunlarını verdi. Baronun yaklaşık 2 ay süren kursundan 40 öğrenci mezun oldu. Komisyon, Kürtçe kursları süreklileştirerek devam ettirecek.
Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansına (MA) konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Kürtçenin iletişim dili olarak her gün daha az tercih edildiğini, bundan dolayı tehlike sinyallerinin aleni bir şekilde görülmeye başladığını belirtti. Aydın, Kürtçenin toplumsal hayatın her alanında daha fazla görünür kılınması gerektiğinin altını çizdi.
40 AVUKAT MEZUN OLDU
Kursların ihtiyaçtan dolayı açıldığını söyleyen Aydın, “Diyarbakır Barosu bünyesinde Kürtçe Dil Komisyonu kurduk. Bu komisyonun yürütücüleri bizim baromuzun üyeleri. Baromuz dışarıdan destek almadan kendi olanağıyla başlattığı bir eğitim programıdır. Başlangıç olarak 40 avukat kurlardan eğitim alarak mezun oldu. Meslektaşlarımızdan Kürtçe kursa yoğun bir talep olduğunu görüyoruz. Diyarbakır gibi bir Kürt şehrinde yaşayan meslektaşlarımız Kürtçe konuşan müvekkilleriyle iletişim kurmakta zorluk çekiyor” dedi.
"KÜRTÇE KURSLAR YAYGINLAŞACAK"
Avukatların Kürtçe konuşma ve yazma oranının düşük olduğunu, baroda Kürtçe kullanımını yüksek düzeye çekmek istediklerini aktaran Aydın, “Baromuzun şu anda 1500 üzerinde avukatı var. Biz adil yargılama ilkesinin tam olarak uygulanması için de bu adımı attık. Çünkü bir hukuki destekte bulunmanız için öncelikle meseleyi bütün detaylarıyla anlamanız lazım ve sizden hukuki destek talep eden kişinin kendini iyi bir şekilde anlatması lazım. Biz bu ihtiyaçtan hareketle bu talep üzerine, bu programı başlattık. Meslektaşlarımızın ileriki dönemlerdeki katılımlarıyla daha da üst düzeylere doğru gidecek. Talep geldiği sürece biz meslektaşlarımızın, bu taleplerini karşılayacağız. Çabalarımızın bir amacı da Kürt dilini, Kürtçeyi kamusal alanda da görünür kılmak. Kürtçe yoğun bir baskı ve asimilasyona maruz kalıyor ve buna da dikkat çekmek için bu kursu düzenledik. Önümüzdeki dönemlerde bu kursların çok daha yaygınlaşacağına inanıyorum” diye konuştu.
"STK VE MESLEK ODALARI KÜRTÇE İÇİN ADIM ATMALI"
Bölgedeki sendika ve meslek odalarına çağrıda bulunan Aydın, şunları söyledi:
“Herkes bu konuda ne yapabilirim diye düşünmeli. Kürtçenin gittikçe unutulmaya yüz tuttuğu konusunda çok yaygın araştırmalar var. Kürtçenin günlük yaşamda kullanılma oranı gittikçe düşüyor. Yeni nesil maalesef Kürtçeyi ya hiç bilmiyor ya da çok az düzeyde kullanıyor. Dolayısıyla biz Kürtçeye baro olarak gereken kıymeti vermeye ve meslektaşlarımızın bu dili öğrenmesi konusunda çaba harcıyoruz, fakat bu dil sadece bir hukuk örgütüyle, bir baroyla olacak iş değil. Bütün meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları kendi faaliyet ve çalışmalarında Kürtçeyi daha görünür kılma noktasında çaba harcamaları gerekiyor.”
"DİL KOMİSYONUNUN ÇALIŞMALARI SÜRECEK"
Aydın, farkındalığını oluşturmak ve bunu talebe dönüştürebilmek için dil çalışmalarının devam edeceğini belirterek, “Dil komisyonumuzun önünde bir takım projeler var. Hangi mevzuatta veya kanunda Kürtçeye yönelik engelleyici hükümler olduğuna dair bir rapor oluşturmak istiyoruz. Kürtçenin bir eğitim dili haline gelmesi konusunda belki bir duyarlılık ve kamuoyu oluşturma konusunda ileriki dönemde çalışmalarımız olacak” dedi. (Diyarbakır/MA)
EVRENSEL'İNMANŞETİ
2025’te asgari ücrete yüzde 30 zam
Memur ve emeklilere yüzde 11.54 zam
İşçi emeklilerine yüzde 15.75 zam
![Abdullah Zeydan Evrensel'e konuştu: "Bu dava Van'ın iradesine çökme girişimi"](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/283918.jpg)
"Dava Van halkının iradesine çökme girişimidir"
![Hekimlerin eğitimini sınırlayın talimatı: Randevu sorununa akla ziyan çözüm!](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/147204.jpg)
Randevu sorununa akla ziyan çözüm!
![Pınar Bulunmaz’ın ailesi adalet arıyor: Kardeşim intihar etmedi](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/283943.jpg)
Pınar Bulunmaz’ın ailesi adalet arıyor: Kardeşim intihar etmedi
![Patron işçiden, işçi patrondan çekiniyor: Ya sendikalaşırsa? Ya işten atarsa?](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/282344.jpg)
Evrensel'i Takip Et