Ekonomide koronavirüs korkusu: Dünya piyasalarında domino etkisi beklentisi
Çin’deki koronavirüs salgınının ekonomiye domino etkisi yaratmasını bekleyen enstitüler, Almanya’nın da bundan ciddi olarak etkileneceğini belirtiyor.
Fotoğraf: AA
Serdar DERVENTLİ
Köln
Almanya’nın önde gelen ekonomi enstitüleri koronavirüs salgınının ekonomik gelişmeyi olumsuz etkilemesini bekliyor. Almanya için en önemli pazarların başında gelen Çin’deki gelişmelerin domino etkisi yaratmasını bekleyen enstitüler, Almanya’nın da bundan ciddi olarak etkileneceğini belirtiyor.
Çin’de başlayıp giderek yayılan koronavirüs salgını Avrupa’ya geldi. Önceleri bazı ülkelerden tekil hastalanma ve ölüm haberleri gelirken son günlerde İtalya’da virüsün tahmin edilenden daha hızlı yayıldığına ilişkin bilgiler geliyor. İtalyan yetkililer iki şehre giriş çıkışları özel izne tabi tutuyorlar. 600 insanın virüse yakalandığı belirtilen Güney Kore’de ise Cumhurbaşkanı Moon Jae tarafından ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi.
Federal Sağlık Bakanlığı Almanya genelinde önlemler alınması için eyalet sağlık bakanlıkları üzerinden tüm mercilere direktifler verildiğini bildirirken, Federal Ekonomi Bakanlığı da ekonomiyi salgına karşı önlem almaya çağırdı.
OTOMOBİL PİYASASI ÇÖKTÜ
Salgının başlaması ardından yılbaşı tatilini uzatan Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri son olarak Halk Kongresi’ni belirsiz bir tarihe erteledi. Diğer yandan fabrikaların yeniden çalışabilmesi için çok sayıda önlemi alan Çinli yetkililerin üretilen malların ulusal ve uluslararası piyasalara sürülmesi, tüketilmesi konusunda eli kolu bağlı konumda.
Örneğin otomobil sektöründe üretime yeniden başlanmasına karşın satışlarda çok ciddi bir düşüş yaşanıyor. Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CPCA) tarafından yapılan açıklamada şubat ayının ilk yarısında (1-16 Şubat) otomobil satışlarının yüzde 92 düştüğü bildirildi. Verilen bilgiye göre 2019 yılının aynı döneminde 59 bin 930 araç satılırken bugün ise sadece 4 bin 909 araç satıldı.
CPCA açıklamasında satışların ilerleyen hafta ve aylarda nasıl olabileceğine ilişkin tahmin yapmanın çok zor olduğuna dikkat çekerken, “Müşteriler bayilere gitmekten çekiniyorlar ve araç alımlarını belirsiz bir tarihe erteliyorlar” dedi. Kilit sanayi olan otomobil sektöründeki bu olumsuzluğun diğer sektörleri nasıl etkileyeceği konusunda da tahmin yürütmekten kaçınan Çinli yetkililer, salgının tüm ekonomiyi olumsuz etkileyeceğinden ve yıl genelinde ekonomik büyümenin gerilemesini bekliyorlar.
EKONOMİK BÜYÜME VERİLERİ REVİZE EDİLDİ
Çinli yetkililerin verdikleri bilgelere göre tüketimin tüm birimlerinde çok ciddi bir çöküş yaşandı. Turist sayısının 89 milyondan 13 milyona düştüğü, çok sayıda otel ve lokantanın çalışamaz durumda olduğu, ülke genelinde 70 bin sinemanın kapandığı da bildirildi. Ayrıca enerji üretiminde de gerileme olduğunu belirten yetkililer, bir buçuk ay içinde Çin Merkez Bankası’nın piyasaya 300 milyar avro sıcak para sürdüğünü açıkladılar. IMF tarafından yapılan bir açıklamada Çin’in ekonomik büyüme verileri revize edildiği bildirildi. Şimdiye kadar yüzde 6 dolayında olan büyüme tahmini yüzde 5,6 revize edildi.
Uluslararası piyasalardaki gelişmeleri takip edilmesinde “erken gösterge” olarak bilinen “Baltic Dry Index” verilerini değerlendiren piyasa uzmanları, gemi taşımacılığında çöküşün başladığını, önümüzdeki aylar için rezerve edilen konteynerlerin iptal edildiğini bildirdi. Uzmanlar, “ABD ve Çin arasında 18 aydır devam eden ticaret savaşının etkilerinin ardından başlayan salgın uluslararası ticarette olduğu gibi imalat sanayisinde etkili olacak” görüşünü savundu.
DÜNYA GENELİNDE ÇÖKÜŞ OLUR MU?
Çin, Almanya ekonomisi açısından en önemli ülkelerin başında geliyor. Audi, BMW, Daimler, Porsche ve VW gibi otomobil şirketleri bir yanda satışlarının önemli bir bölümünü bu ülkede gerçekleştirirken diğer yanda ithalat ve ihracatta da Çin Almanya için önemli yer tutuyor: 2019 yılında Almanya, Çin’e 96 milyar 12 milyon 947 bin avro hacminde mal ihraç ederken, Çin’den Almanya’ya ise 109 milyar 661 milyon 113 bin evro hacminde ithal edildi.
Fakat Çin sadece Almanya için değil tüm gelişmiş kapitalist piyasalar için olağanüstü önem arz ediyor. Güney Kore’den yapılan bir açıklamada Çin ile dış ticaretin iki yönde de yüzde 50 hacminde gerilediği bildirildi. G20 ülkelerinden bu kadar somut veriler gelmese de karşılıklı etkileşimin yüksek olduğu biliniyor.
Almanya’nın önde gelen değişik ekonomi enstitüleri dünya piyasalarında domino etkisinin yaşanmasını bekliyorlar.