26 Şubat 2020 18:04
/
Güncelleme: 26 Şubat 2021 12:42

Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencileri gelecekten kaygılı

Devlet üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan öğrenciler, mezun olduktan sonra iş bulamama kaygısı taşıyor.

Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencileri gelecekten kaygılı

Soldan sağa: Halil Akgül, İhsan Arslan, İlyas Batu | Fotoğraflar: MA

Mardin, Muş ve Bingöl’deki üniversitelerde farklı tarihlerde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan öğrencilerin birçoğu, mezun olduktan sonra iş bulamama ve atanamama kaygısı taşıyor. Bingöl’de okuyan 100 civarında öğrencinin birçoğunda da benzer kaygılar hakim. Mezopotamya Ajansında (MA) yer alan habere göre öğrenciler, Kürtçe üzerinde özellikle kamusal alanda yaşanan baskıların son bulmasını ve endişelerinin giderilmesini talep ediyor.

KÜRTÇEYE KANUNLAR KEYFİ

Kürt Dili ve Edebiyatı 1’inci Sınıf Öğrencisi Halil Akgül, “Diğer bölümlere oranla tabii ki eksiklikleri var ama bilindiği üzere üniversite dışında hiçbir eğitim kurumunda resmi olarak Kürt dili eğitimi yok. Her nedense konu Kürt ve Kürtçeye geldiğinde, kanunlar egemenlerin keyfine göre işliyor” dedi.

"UMARIM BASKILAR SON BULUR"

2. Sınıf Öğrencisi İhsan Arslan da, Kürt dilinin okullarda eğitim dili olarak verilmemesi, günlük yaşamda giderek az konuşulması ve dilin kaybolma tehlikesinin bu bölümü seçmesinde etkili olduğunu aktardı. Bölüm mezunları önündeki engellerin kaldırılması ve yeteri sayıda atamanın yapılmasını isteyen Arslan, “Umarım bu baskılar bir an önce son bulur” dedi. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et