29 Şubat 2020 13:56

İsveç'te mahkemede kazanan Samilere yönelik ırkçılık arttı

İsveç’te Samilere yönelik tehditler, yaşadıkları topraklar üzerinde hakları olduğunu belirten yargı kararlarının ardından arttı. Bazı Samilerin ren geyikleri öldürüldü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Yüksek Mahkemenin yaşadıkları topraklarda avcılık ve balıkçılık yapma ve devretme hakkının Samilerde olduğunu kararlaştırmasından sonra İsveç'te Samilere yönelik tehdit ve ırkçılık arttı.

Mahkeme kararından hemen sonra sosyal medyada Samilere karşı başlatılan nefret söylemleri ve tehditler eylemlere dönüştü. Samilere ait onlarca ren geyiği ateş edilerek veya boğazı kesilerek öldürüldü.

İsveç devleti ile İsveç'in kuzeyindeki Laponya'da yaşayan Samiler arasında avcılık ve balıkçılık yapma ve devretme hakkında ortaya çıkan anlaşmazlığa Yüksek Mahkeme son noktayı koydu. 23 Ocak günü Yüksek Mahkeme, Samilerin yaşadıkları topraklarda tek başlarına avlanma ve balıkçılık yapma ve devretme yetkileri olduğuna hükmetti.

REN GEYİKLERİNİN ÖLDÜRÜLMESİ ÇAĞRISI YAPILDI

Samiler davayı kazanmanın sevincini yaşarken sosyal medyadan Samilere yönelik nefret söylemleri ve ölüm tehditleri yağmaya başladı. Yapılan yorumlardan birinde Samilere ağır hakaretler edildikten sonra “Şimdi siz bir savaş başlattığınızı mı düşünüyorsunuz?​” denildi.

Bir başka yorumda da vahşi söylemler ve tavsiyelerle ren geyiklerinin öldürülmesi çağrısı yapıldı. Samilere yönelik ırkçı yorum ve tehditlere karşı Samilerle dayanışmak için bir etiket oluşturuldu. Ancak ırkçı söylem ve tehditlerden sonra onlarca ren geyiği öldürüldü. Öldürülen ren geyiklerinden bazıları çöp torbalarına konularak şehirler arası yolların kenarlarına bırakıldı.

Expressen gazetesine açıklama yapan Sara Skum adındaki Sami, “Geyiklerden birinin boynuna ateş edilmiş. Karlardan saatlerce çırpındığı anlaşılıyor. Onu bulduğumuzda hava eksi 15 derece olmasına rağmen vücudu hala sıcaktı” dedi. Girjas Köyü Başkanı Matti Blind Berg de “İnsan üzülüyor ve kızıyor. Böyle bir şeyin İsveç'te olması korkunç bir şey” şeklinde konuştu.

Girjas Köyü çevresindeki ren geyiklerinin hedef alınması tesadüf değil. Girjas Köyü, devlet ile Samiler arasındaki anlaşmazlığın sonuçlanması için bundan 10 yıl önce dava açmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Zara’ya üretim yapan fabrikada sendika düşmanlığı: İşçiler direnişe başladı

SONRAKİ HABER

Yazar Alper Kaya: Her dönem kendi suçunu yaratır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa