29 Şubat 2020 14:29

CHP’li Ceylan: Patron madencilerin sendikal mücadelesinden korkuyor

Çanakkale’nin Yenice ilçesinde yerin 140 metre altındaki madencilerin direnişi sürüyor. CHP Milletvekili Özgür Ceylan madencilerin taleplerini meclis gündemine taşıdı.

CHP Milletvekili Özgür Ceylan | Fotoğraf: CHP

Paylaş

Çanakkale’nin Yenice ilçesinde NESKO Madencilik’te DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen’e üye oldukları için işten atılan işçi arkadaşlarının geri dönmesi için 26 Şubat’ta madene kapanan işçilerin direnişi sürüyor. Madene kapanmayan işçiler ile aileler maden girişinde bekleyerek yerin 140 metre altında direnişlerini sürdüren madencilere destek veriyor.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Yenice’de kendilerini madene kapatan işçileri meclis gündemine taşıdı. Ceylan, patronun işçilerin sendikal mücadeleyi keşfetmesinden korktuğunu söyledi.

Çanakkale NESKO Madencilikte maaşlarını alamadıkları ve kötü çalışma koşulları nedeniyle sendikalaşan 11 işçinin işten çıkarılması üzerine kendilerini madene kapatan 40 işçi hakkında Meclis Genel Kurulu’nda açıklamaya yapan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Patron, sömürünün derinleştiği madencilikte işçinin sendikal mücadeleyi keşfetmesinden korkmaktadır. Şu anda yer altında direnen 40 maden işçisi yalnız değildir” dedi.

Sömürünün madencilik sektöründe her geçen gün daha da derinleştiğini ifade eden Ceylan, işçilerin "Ya sendika ya da iş" tehdidiyle istifaya zorlandığını ancak buna karşı koyduklarını söyledi. İşverenin ücretsiz izin ve toplu işten çıkarma girişimlerinin “Çalışma Yasası'ndan bihaber olduklarının göstergesi” diye niteleyen Ceylan, “Eğer böyle değilse işveren, arkalarında var olan bir iradeye güvenmektedir” dedi.

MADENDE AMBULANS VAR, AKÜSÜ YOK

Ceylan, 90'ın üzerinde işçinin çalıştığı madende sadece bir ambulans olduğunu onun da aküsünün bulunmadığını belirterek, Çalışma Bakanlığı’nın konuyla ilgili incelemeleri en kısa sürede başlatması gerektiğini söyledi. Ceylan, Yenice’deki madende var olan düzeninin kabul edilemeyeceğini ifade etti. Bu madenin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından denetlenip denetlenmediğini soran Ceylan, “İşçiler yerin 140 metre altında direniyor. Şirket ise işçilerle iletişimin sağlandığı diafonu kapatmayı ve kumanyalarını göndermeme girişiminde bulunmuş. Ancak görüşmelerimiz sonucunda bu tavrından vazgeçmiştir. Direnen maden işçisi hiçbir zaman yalnız değildir” diye konuştu.

MADENCİLERİN EŞLERİNE YASAK

Direnişteki işçilerin eşlerinin maden sahasına alınmadığına da dikkat çeken Ceylan, “Dev Maden İş Sendikasından aldığımız bilgiye göre, madenci eşlerinin direnen madencilere erzak getirme girişimleri, işveren tarafından maden sahasına alınmama şeklinde engellenmeye çalışılmış. Yapılan görüşmeler sonrası beş madenci eşi erzakları teslim etmiştir” diyerek bu tavrın ise kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ceylan, direnişe katılan bir işçinin sağlık kontrolü için gittiği hastane sonrası madene alınmadığını ileterek “İşçimizin kronik bir sağlık problemiyle ilgili olarak hastaneye başvurmak üzere eyleme son verdiğini biliyoruz. İşçimizin direnişe tekrar katılma talebi ise işveren tarafından kabul edilmemiştir. Şu an 39 işçimiz direnişe devam etmektedir” dedi. İşçilerin bir maaşlarının ödendiği yolunda da bilgiler aldıklarını ifade eden Ceylan, “Tek amaçları haklarını almak olan işçilerin, haklarını alıncaya dek yanında olacağız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yazar Alper Kaya: Her dönem kendi suçunu yaratır

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen şubeleri genel kurullarında savaş ve krize karşı mücadele vurgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa