Tutuklanan İdris Sayılgan tahliye edildi; Naci Kaya'nın gözaltı süresi uzatıldı
Edirne’de haber takibi sırasında gözaltına alınarak tutuklanan Mezopotamya Ajansı muhabiri İdris Sayılgan mahkemeye yapılan itiraz sonucu tahliye edildi. Naci Kaya'nın ise gözaltı süresi uzatıldı.
Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılgan ve Naci Kaya | Fotoğraflar: MA
Sınırdaki mültecileri haberleştirmek için bulunduğu Edirne sınırında gözaltına alınarak tutuklanan Gazeteci İdris Sayılğan, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesine yapılan itiraz sonucu tahliye edildi.
İdris Sayılğan ile gözaltına alınan Gazeteci Naci Kaya'nın ise gözaltı süresi uzatılmıştı.
İdris Sayılgan ve Naci Kaya Pazarkule'de haber takibi yaptıkları sırada “Yasaklı bölgede çekim yapmak” gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Edirne Merkez Jandarma Komutanlığında tutulan gazeteciler için önce gözaltı süresinin uzatılması kararı verilmişti. Sayılğan daha sonra mahkemeye çıkarılarak tutuklanırken, Kaya hala gözaltında tutuluyor.
DİCLE FIRAT GAZETECİLER DERNEĞİ: GAZETECİLERİ SERBEST BIRAKIN
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, yayımladığı açıklama ile İdris Sayılgan ve Naci Kaya'nın derhal serbest bırakılmasını istedi.
Derneğin açıklamasında, "Gazetecilerin saldırı ve gözaltılarla görevlerini yapmalarının engellenmesini protesto ediyoruz. Gözaltına alınan tüm meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Yine Sputnik çalışanlarına ırkçı saldırıda bulunan grup bir an önce yakalanarak yargı önüne çıkartılmalıdır. Her ne gerekçeyle olursa olsun gazetecilerin gerçekleri halka ulaştırılması engellenemez" denildi.
"GAZETECİLERİ GÖZALTINA ALARAK GERÇEKLERİ GİZLEYEMEZSİNİZ"
Naci Kaya ve İdris Sayılgan’ın gözaltına alınmasına tepki gösteren gazeteci örgütü temsilcileri, gerçeklerin gözaltılarla gizlenemeyeceğini belirterek gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneğinden (MLSA) Avukat Veysel Ok, yaşanan gözaltı olayında devletin ve yargının açık çelişkisi olduğunu söyledi. Devletin illegal yollardan mültecilerin hayatlarını tehlikeye atarak Avrupa’ya geçmek için teşvik ettiğini belirten Ok, bu durumu kayıt altına almak isteyen gazetecilerin ise gözaltına alındığını ifade etti. Veysel Ok, “Arkadaşlar yasak bölgeye girdiği için gözaltına alındı ama yasak bölgeye binlerce mültecinin girmesi için bir teşvik söz konusu. Gazeteciler, haber yapma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkını kullanıyor. Kamusal bir görev yapıyor” dedi.
"İKTİDAR GAZETECİLERE BASKI UYGULUYOR"
Türkiye Basın, Yayın, Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) Genel Başkanı Faruk Eren ise, mültecilerin dramını haber yapmak isteyen gazetecilerin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ankara’da dün gece Sputnik çalışanlarının evine yönelik saldırı girişimine ve bu sabah gözaltına alınmalarına da değinin Eren, “İktidar her durumda hakikatin duyurulmasını engellemek için gazetecilere baskı uyguluyor. Bu baskılar gazetecilik görevlerimizi yaptığımız için meydana geliyor. AKP iktidarının bu uygulamalarını artık kanıtsadık. Ama her şeye rağmen gazeteciler görevlerini yapmaya devam edecek. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın” ifadelerini kullandı.
"GERÇEKLER GÖZALTILARLA GİZLENEMEZ"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş da, İdlib'de yaşanan saldırının ardından ülkeler arasında yaşanan gerilimin bedelini yine gazetecilere ödetildiğini belirtti. Sınır kapısına giden on binlerce mültecinin haberini yapmak için yüzlerce gazetecinin bölgede olduğunu ifade eden Durmuş, şunları söyledi: Bu takibi yapan gazeteciler içinde sadece Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılgan ve Naci Kaya'nın gözaltına alınması Kürt gazetecilere yönelik ayrımcılığı da gözler önüne serdi. Aynı zamanda Ankara'da Rusya haber ajansı Sputnik çalışanı 3 kişinin de önce evlerine saldırı düzenlenmesi, ardından gözaltına alınmaları da aynı ayrımcı zihniyetin ürünüdür. Biran önce gözaltındaki meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Gerçekleri, gazetecileri gözaltına alarak gizleyemezler. (HABER MERKEZİ)