03 Mart 2020 09:39
Son Güncellenme Tarihi: 03 Mart 2020 09:42

Erdoğan Avrupa’dan istediğini alamadı, AB sınıra duvar olacak

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’den başlatılan yeni mülteci geçişleri konusunda Yunanistan ve Bulgaristan’a destek verdi. AB liderleri Türkiye-Yunanistan sınırında birlikte poz verecek.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Alman basınında geçtiğimiz cuma gününden bu yana yer alan haber ve yorumlar ile siyasetçilerin açıklamalarına bakılırsa Avrupa Birliği bu kez Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sığınmacıları şantaj olarak kullanması karşısında geri adım atmayacak.

Türkiye’nin mültecileri Avrupa’ya göndermesinin asıl nedeninin AB ülkelerine baskı yaparak İdlib konusunda destek almak olduğu bilindiği için hiçbir ülke Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına olumlu karşılık vermedi. Tersine sınırların kapatılması ve mültecilerin geri gönderilmesi konusunda görüş birliği söz konusu. En iyimser görüş, daha fazla mültecinin Avrupa’ya ulaşmaması için Erdoğan’da “daha fazla yardımcı olunması gerektiği” yönünde. Ancak buna da itirazlar var.

AB, 2015’E GÖRE DAHA HAZIRLIKLI

Erdoğan’ın “mülteci şantajı” konusunda AB’nin geri adım atmaya niyetli olmamasının bir yanı 2015’e göre daha hazırlıklı olunması. Aradan geçen beş yıl içinde bir taraftan Erdoğan hükümeti ile AB arasında sığınmacıların Türkiye’de kalması için anlaşmalar yapılırken, diğer taraftan ise Türkiye’den AB’ye geçişleri engellemek için polisiye önlemler artırıldı, telden duvarlar örüldü.

Bu önlemlerin sonucu olarak cuma gününden beri gelen mülteci sayısının beklenenin altında olduğu ifade ediliyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıkladığı 100 binin üzerindeki rakamlara da şüpheyle bakılıyor. Dahası Türkiye’yi terk eden mültecilerin Yunanistan’a giriş yapmadığı, her iki ülke arasındaki tampon bölgede kaldığı ifade ediliyor.

YUNANİSTAN, MERKEL’LE GÖRÜŞTÜ OHAL İLAN ETTİ

Yunanistan’ın “olağanüstü hal” ilan ederek İltica Yasası’nı bir ay boyunca rafa kaldırmasının arkasında da AB’nin Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile telefonda görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel olduğu ileri sürülüyor. Merkel, aynı gün Bulgaristan başbakanı Boyko Borisov ile de görüştüğü ifade edildi. Türkiye’ye komşu her iki AB üyesi ülkenin attığı ve atacağı adımları Almanya’ya görüştükten sonra belirliyor.

Bu arada AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de AB sınır güvenlik polisi Frontex’in gücünü artırmak için takviye güç göndereceğini açıklandı.

Almanya ve AB’nin Yunanistan ve Bulgaristan önüne Türkiye’den gelen sığınmacıları durdurma yönünde koyduğu plan, aynı zamanda insan hakları ihlali ve uluslararası sığınma anlaşmalarının ihlali anlamına geliyor. Ancak Türkiye’nin sığınmacıları siyasi baskı için kullanması bu konudaki tartışmaların önüne geçmiş durumda.

ALMANYA’DAN YUNANİSTAN VE BULGARİSTAN’A TAM DESTEK

2015’te yaşanan mülteci akını karşısında kısmen liberal davranan ve kapıları açan Almanya Başbakanı Merkel, kapıların açılmaması konusunda kararlı. Zira, 2015’ten bu yana sığınmacı düşmanlığı üzerinden sürdürülen politika hem Merkel’in güç kaybetmesine yol açtı hem de siyasi dengeleri değiştiren aşrı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin güç toplamasına yol açtı.

Bugün, Erdoğan ile Merkel arasında yapılan telefon görüşmesini Türkiyeli kaynaklara dayandırarak veren Der Spiegel dergisi, “Merkel’in geri adım atma niyetinde olmadığını gören Erdoğan’ın daha çok sığınmacı yükünün karşılanması konusunda Merkel’de taleplerde bulunduğunu” yazdı.

Almanya’da hükümet ve muhalefet partilerinden siyasetçiler, her fırsatta Merkel’e Erdoğan’a prim verilmemesi çağrısında bulunuyor.

Pazartesi günü muhafazakar Frankfurter Allgemeine Zeitung’da Klaus-Dieter Frankenberger tarafından kaleme alınan “Erdoğan’ın soğuk şantajı” başlıklı yorum yazısında şöyle denildi: “Avrupa şu anda ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyor. Yunanistan sınırındaki Frontex güçlendirildi. Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarını koruyor. Yunanistan adalarına geçişler başarılı değil.”

ŞANTAJ ERDOĞAN’IN ELİNDE KALDI

2015’in yazından sonuçlar çıkararak karadan ve denizden Yunanistan ve Bulgaristan’a sığınmacı geçişlerini önlemek için tedbirler alan AB ülkeleri, şimdi bunların sonuç verdiğinden hareket ediyor. Dolayısıyla Erdoğan’ın son birkaç yıldır yaptığı tehdidin boşa çıktığı belirtiliyor. Türkiye’ye komşu her iki ülkenin “sınır bekçiliği” görevini eksiksiz yerine getirmesi için her türlü desteği veren AB şimdi adeta bunu ilan etmek için gösterişe hazırlanıyor.

Alman basınında yer alan haberlere göre AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün (3 Mart salı) Türkiye-Yunanistan sınırında incelemelerde bulunacak. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli de von der Leyen’e eşlik edecek. AB’yi en üst düzeyde temsil eden her üç kurumun başkanı birlikte fotoğraf çektirecek. Böylece sınırın Türkiye tarafından bekleyen mültecilerin geçişine izin verilmediğini Avrupa kamuoyuna paylaşacaklar.

AB ile Türkiye arasındaki tampon bölgede zor koşullar altında beklemek zorunda kalan sığınmacıların yaşadığı trajedi ise umurlarında değil.

ÖNCEKİ HABER

MSB, Suriye ordusuna ait savaş uçağının düşürüldüğünü duyurdu

SONRAKİ HABER

İstanbul’da “Savaşa hayır” miting ve etkinliklerine yasaklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa