03 Mart 2020 11:07
Son Güncellenme Tarihi: 03 Mart 2020 18:16

TBMM’de Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere yapılan kapalı oturum sona erdi

TBMM Genel Kurulunda 34 askerin hayatını kaybetmesine neden olan İdlib saldırısı ve Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere düzenlenen kapalı oturum sona erdi.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

Suriye'de 34 askerin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin halkı bilgilendirmemesi tepki çeken iktidar, Meclis'in acil toplanması talebini 5 gün sonra gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yer almadığı ve Mecliste kapalı olarak yapılan oturum sona erdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Suriye İdlib'deki 34 askerin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin kapalı oturum gerçekleştirdi. Muhalefetin acil ve olağanüstü toplanma başvurusunu kabul etmeyen iktidar, İdlib'deki saldırıdan 5 gün sonra kapalı oturum yapılmasını kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılmadığı oturumda, iktidar adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis'te bulunan partilere bilgi verdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında gerçekleştirilen kapalı oturum 6 buçuk saat sürdü. Şentop, oturumun tamamlanmasının ardından, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Meclis'te yapılan kapalı oturumundaki görüşmeler devlet sırrı olarak kabul edildiği için milletvekilleri ve bakanlar bu konuda herhangi bir bilgi veremiyor, gazeteciler bu bilgiye sahip olsalar bile yazılı ve görsel basında aktaramıyorlar. Kapalı oturuma ilişkin görüşmelerin tutanakları, 10 yıl boyunca açıklanamıyor. Ancak sadece bu sürenin dolması yeterli değil. Kapalı oturuma ilişkin gizlilik kararının kalkması için Meclis Genel Kurulunun karar vermesi gerekiyor.

KAPALI OTURUMLARIN ÇOĞU CUMHURİYETTEN ÖNCE YAPILDI

Bu yıl 100. yılına giren Meclis'in tarihinde bugüne kadar 300'e yakın kapalı oturum yapıldı. Bu oturumların 211'i kamuoyuna açıklandı. TBMM ilk kapalı oturumunu, açıldıktan bir gün sonra 24 Nisan 1920 tarihinde gerçekleştirdi. O dönem işgale karşı savaşın yürütücüsü olan Meclis, savaş koşulları nedeniyle birçok oturumunu kapalı yapıyordu. Meclis'in resmi internet sitesinden yayınlanması kabul edilen tutanaklara göre Meclis'in açılışından cumhuriyetin kuruluşuna kadar geçen 3 yılda toplam 177 kapalı oturum yapıldı. Son kapalı oturum ise 4 Ekim 2012’de Suriye tezkeresinin görüşmelerinde gerçekleştirildi.

1 MART TEZKERE GÖRÜŞMELERİ HALÂ AÇIKLANMADI

1 Mart Tezkeresi'nin görüşüldüğü kapalı oturumun tutanakları ise aradan geçen 17 yıla rağmen hala açıklanmadı. ABD'nin Irak'ı işgal etmesi için bölgede Türk askerinin bulunmasını ve Türkiye'nin üs olarak kullanılmasını öngören, “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Yabancı Ülkelere Gönderilmesi Ve Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye'de Bulunması İçin Hükümet'e Yetki Verilmesine İlişkin Başbakanlık Tezkeresi" 1 Mart 2003 tarihinde Meclis'te görüşülmüştü. AKP milletvekillerinin de oyuyla reddedilen Irak tezkeresine ilişkin kapalı oturumun tutanaklarının açıklanmasına ilişkin muhalefet partilerinin yaptığı başvurular ve sunduğu önergeler kabul edilmedi. (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Yazarımız Ceren Sözeri hakkında açılan dava hakimin izinli olması nedeniyle görülmedi

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Topuğunuz kıçınızda Putin'e koşuyorsunuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa