03 Mart 2020 14:25
Son Güncellenme Tarihi: 03 Mart 2020 16:03

Fed 2008'den beri tek seferde en büyük faiz indirimini yaptı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına çekti. Bu indirim, 2008'deki ekonomik krizden beri tek seferde yapılan en büyük faiz indirimi oldu.

Fed logosu

Paylaş

ABD Merkez Bankası (Fed), 'acil durum' adı altında politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 1-1,25 aralığına çekti. Karar sonrası dolar/TL 6,10'un altını gördü. Karar sonrası ABD'deki borsalar yükselişe geçti.

ABD Merkez Bankası niteliğindeki Fed, koronavirüs salgını gerekçesiyle politika faizinde 50 baz puan indirime gitti.

Fed, 50 baz puan gibi büyük bir faiz indirimine gitmesini, koronavirüs salgınının ekonomiyi olumsuz etkilemesi endişesine bağladı.

"Koronavirüs, ekonomik faaliyetlere evrilen riskler teşkil etmektedir" açıklamasını yapan Fed şöyle devam etti: "Bu risklerin ışığında ve maksimum istihdam ile fiyat istikrarı amaçlarına ulaşmayı desteklemek için, Federal Açık Piyasa Komisyonu federal fon faizindeki hedef çapını düşürmeye karar verdi." Oy birliğiyle alınan bu kararla faiz oranı 1 ile 1.5 arasına çekildi. 

Bu haberin ardından ABD hisse senetleri yükseldi ancak bir kaç dakikalık yükselişin ardından düşüş tekrar devam ediyor.

Fed'in faiz indirimi kararı sonrasında dolar kuru 6.18 seviyesinden 6.09 liraya kadar geriledi. Dolar dün 6.26 liraya kadar yükselmişti.

ABD Başkanı Trump, hafta başında FED’in koronavirüs ile ilgili gelişmeler karşısındaki hareketsizliğini ve faiz oranlarını düşürmemesini eleştirmişti. Trump, “FED gevşemeli ve büyük bir faiz indirimi yapmalı" ifadelerini kullanmıştı.

"ÇÖZÜM OLMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Evrensel gazetesi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu, Fed'in faiz indirimini değerlendirdi. Falakaoğlu'nun değerlendirmesi şöyle:

"2020 yılında büyüme temposunun düşmesi beklenen dünya ekonomisi, koronavirüs etkisi ile çok erken ve hızlı bir yavaşlama sürecine girdi. Bunun sonucu olarak dolar küresel piyasalardan yönünü ABD’ye çevirdi. Dolar bunun sonucu olarak Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı, ‘gelişmekte olan’ diye tanımlanan bağımlı ülkelerin para birimleri karşısında değer kazandı. Gelişmelerin, ülke ve dünya ekonomisini ABD açısından olumsuz etkileyeceğini düşünen Fed faiz indirme kararı aldı.

Koronavirüsün etkisi hızla yayıldığı için faiz indirme kararı da sert şekilde gerçekleşti. Kararın, G7 Maliye bakanları ve merkez bankalarının sabah virüse yönelik politikaları tartışmak üzere toplanmasının ardından gelmesi, ‘Onların beklentilerine paralel karar alındı’ tespitini akla getiriyor. Fakat, 50 baz puan indirimin yeterli olup olmayacağı hızla tartışılmaya başlandı. Fed’in 17-18 Mart toplantısında bir faiz indirimlerine daha gideceği beklentisi oluşmuş durumda.

Peki soruna çözüm olur mu? Fed’in kararı belki bir miktar paranın tekrar dolaşıma girmesine, kredilerin harekete geçmesine yol açabilir. Dünyada tedarik zinciri virüs etkisiyle ağır darbe almış durumda.

Üretim ve talep yavaşlamış, ülkelere uçaklar uçmaz olmuşken gelişmelerin dünya ekonomisine ilaç olma olasılığı düşük.

IMF, OECD, kredi kuruluşları genel olarak büyümenin son 10 yılın en düşük seviyesine düşeceği beklentisi içinde. Fed’in faiz kararı bu tabloyu değiştirmeye yetmez.

Düşük büyümenin faturasını işsizlik ve yoksullaşma olarak yaşayacak dünya emekçi halklarının, Fed’in faiz kararından daha başka noktalara odaklanmaları gerekiyor. Aynı şey Türkiye için de geçerli zira doların biraz değer kaybetmesine yol açacak bu gelişmenin işsizlik gibi kronik sorunlara çare olması mümkün değil" (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de 8 Mart’a doğru: Taleplerini enstrümanla anlatıyorlar

SONRAKİ HABER

HDP ve CHP'den şerh: Fişleme düzenlemesi örgütlenme hakkını ihlal ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa