4 Mart 2020 08:18
/
Güncelleme: 09:53

Çorlu tren kazası ailelerinin davası ertelendi

Çorlu tren kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatlarının AYM önündeki eylemi nedeniyle açılan davanın ilk duruşması salonun yetersiz olması nedeniyle görülmedi.

Çorlu tren kazası ailelerinin davası ertelendi

Fotoğraf: Evrensel

Çorlu tren kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatlarının, polis müdahalesine uğradıkları Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması nedeniyle haklarında açılan davanın ilk duruşması görülemedi. Mahkeme, salonun fiziki durumunun yetersizliği nedeniyle duruşmayı 13 Nisan 2020 tarihine erteledi.

Çorlu'da 8 Temmuz 2018 tarihinde 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciasında hayatını kaybedenlerin aileleri ve avukatları  12 Haziran 2019’da Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde Adalet Nöbeti tutmak istemişti. Polis aileler çok sert müdahale ettiği eylemdeki ailelere ve avukatlara açılan davanın ilk duruşması Ankara 50. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başladı. Ancak çok sayıda kişinin katıldığı duruşma için salon yetersiz kaldı.

Çok sayıda müştekinin olduğu bilinmesine rağmen küçük bir duruşma salonunun verilmesine tepki gösteren avukatlar, bu koşullarda duruşma yapılamayacağı için büyük bir salonun hazırlanmasını talep etti.  Mahkeme başkanının yoklamanın yapıldığı sırada katılanların isimlerini söyleyen Avukat Mürsel Ünder'e sanık olduğu için müdahale edemeyeceği uyarısında bulunması üzerine Ünder, “Bana yer gösterin de oturayım” dedi. Salonda tartışma çıkarken, tren faciasında çocuğunu kaybeden Hüseyin Şahin, “Bizim çocuklarımız öldü, biz sanık değiliz” dedi.

Duruşma salonunun yetersiz olması nedeniyle mahkeme heyeti, Adli Yargı İnceleme Komisyonu’na yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma salonun fiziki durumunun yetersizliği ve müdafi sayısının çok olması nedeniyle davanın Ankara Adliyesi Ağır Ceza Mahkeme salonlarından birinde görülmesi talep edildi. Duruşma 13 Nisan 2020 tarihine ertelendi.

ÇORLU AİLELERİ: BİZİM YARGILANIYOR OLMAMIZ BÜYÜK UTANÇ

Duruşma sonrası Çorlu aileleri tarafından yapılan açıklamada “25 canını yitiren ailelerin burada yargılanıyor olması bir utançtır” denildi.

Açılan davanın Çorlu ailelerden üç kişiye değil giden 25 cana ve 25 canın ailelerine açılmış olarak görüldüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi; “Adalet arayışı olduğumuz bu süreçte katliamdan sorumlu olanlar yargılanmazken biz komik olarak adale aradığımız için mahkemeye geliyoruz. Çorlu faciası aileleri birbirlerine kenetlenmiş büyük bir ailedir. Adalet arayışımızdan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Burada yargılanıyor olmak hem bizler adına hem de sanık olan avukatlar adına utanç vericidir. Fakat bu utanç bize ait değildir. Bu utanç, bu ayıp bizi Anayasa Mahkemesi önünde darbeden, sesimizi kısmak isteyen ve şikayetçi olarak bizi buraya getirenlerin ayıbıdır, o yüzden bu ayıbı onlara ithaf ediyorum. Biz Çorlu aileleri olarak adalet talebimizi meydanlarda, sokaklarda, Anayasa Mahkemesi önünde, her yerde haykırmaya devam edeceğiz. Atılan tweetlere açılan soruşturmalar hakkımızda açılan davalar adalet talebemizden bir adım geriye atmayacaktır. Biz 25 canımızı bıraktık hala bir kişi bile yargılanmıyor, Adalet adalet adalet diyoruz. Bunun için yargılanacaksak ben yine AYM önünde çıkıp bağıracağım, yine Çorlu Mahekemesi önünde isyanımı, taleplerimi dile getireceğim. Biz aileler olarak birbirimize kenetlendik. Gerçek sorumlular yargılanana kadar bir adım geriye atmayacağız. (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et