05 Mart 2020 00:14

Kocaeli’de yurttaşlar "Depremden önce hazırlıklar yapılmalı" diyor

Kocaeli Başiskele'de yurttaşlar depreme karşı kendilerini güvende hissetmediklerini belirterek "Sadece Kocaeli olarak değil, Türkiye olarak depreme hazır değiliz” diyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özlem KARDAŞ
Ulaşcan ŞAHİN
Kocaeli

Kocaeli’de Başiskele’nin Yeniköy kalıcı konutlarında konuştuğumuz yurttaşlar, depreme karşı kendilerini güvende hissetmediğini belirtiyor. Üst üste yaşanan depremlerin ardından “Kocaeli Depreme hazır mı?​” sorusunu yönelttiğimiz Yeniköylüler, hazır olmadıklarını ifade ederken bir vatandaş, “Sadece Kocaeli olarak değil, Türkiye olarak depreme hazır değiliz” dedi.

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde görüştüğümüz vatandaşlardan Aydın Cinemre, “Sadece Kocaeli’de yıkılması gereken yüzlerce bina var. Genel olarak yapılarımız sağlam değil. Gerçi bu konutlara güveniyorum, zamanında bu projeyi Dünya Bankası yapmış, çok sağlam. Ama diğer binalar öyle değil. Sadece Kocaeli olarak değil, Türkiye olarak depreme hazır değiliz. Çünkü hiçbir çalışmamız yok” dedi. Yaşadığı bölgede bulunan toplanma alanlarına dair bilgisi olup olmadığını sorduğumuz Cinemre, “Burada boş alan çok var ama İzmit’in içine gidin toplanacak bir metre alan yok. Kâğıt üzerinde gösteriyorlar ama onlardan da kimsenin haberi yok” ifadelerini kullandı. Kızılay’da yaşananları sorduğumuz Cinemre, “Kızılay Genel Başkanı, ‘Biz vergi kaçırmadık, vergiden kaçındık’ dedi. Bunun üzerine hiçbir şey söylemek istemiyorum” dedi.

“KENDİM İNTERNETTEN ARAŞTIRDIM”

Kalıcı konutlarda yaşayanlar olarak kendilerini az da olsa güvende hissettiklerini söyleyen Rukiye, yine de yapıların sağlamlığına güvenemediğini söyledi. Toplanma alanlarıyla ilgili hiçbir bilgilendirme yapılmadığını belirten Rukiye, “Son depremden sonra neleri yanlış bildiğimi fark ettim ve kendim internetten araştırdım, bilinçlendim. Hiç kimseden bir şey duymadım, görmedim. Toplanma alanımız yeterli değil çünkü geçen İstanbul’da yaşanan depremde dahi çocuklar ve öğretmenler okulun bahçesine anca sığdılar. Okulun dayanıklılığı da tartışılır” dedi.

"EKONOMİ, TEDBİRLERİN ALINMASINI ENGELLİYOR"

Televizyonlarda deprem hakkında bilgilendirilme yapıldığını fakat halkın ekonomik sebeplerden dolayı gerekli tedbirler alamadığını söyleyen Cavit Erman, “Daha önce depremi yaşamış olamama rağmen bir DASK dahi yaptırmış değilim. Bu konuda bilinç tek başına yeterli değil, ekonomik güç de önemli” ifadelerini kullandı. Hazırlıkların daha önceden yapılması gerektiğini söyleyen Eda, “Kimse bize gelip bir şey demiyor. '99 depremini yaşadım, kaç sene geçti, o zaman millet bilinçsizdi ve çadırlar, prefabrikler her şey sonradan yapıldı. Şu an değişen bir şey yok, önlemler önceden alınsa daha iyi olur” diye konuştu.

“BİLGİLENDİRME YAPILMALI”

Bülent Durmuş da Yeniköy’deki toplanma alanlarını bilmeyenlerden. Toplanma alanlarının yerlerini söylediğimizde Durmuş, “Burası için yetersiz, buradaki halkın daha fazla alana ihtiyacı var” dedi. Durmuş, olası bir deprem için sağlam binalar ve sağlam alt yapının olmazsa olmazlardan olduğunu belirtirken, özellikle de halka bilgilendirme yapılması gerektiğini söyledi.

Hatice Doğan da kendi tedbirini alanlardan. Depreme hazırladığı çantası ve telefonuna indirdiği program ile hazırlıklı olduğunu belirten Doğan, “Okulda öğrencilere öğretmenler bilgi veriyor, televizyonda kamu spotu adı altında bir şeyler yayınlanıyor” dedi.

İsmini belirtmek istemeyen bir başka vatandaş ise, “Depremden sonra yüzde 70, 80 oranında binalar yenilendi, yeni yapılar sağlam. ‘99'dan sonra Kocaeli çok göç aldı, imar değişti ve depreme dayanıklı bir imar gelişti” dedi. Toplanma alanlarını bildiğini, belediyelerin son zamanda yerleri belirttiğini ve hatta anonslar ile duyurulduğunu ifade etti. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sultanbeyli'de 75 yaşındaki inşaat işçisi göçük altında kaldı

SONRAKİ HABER

Genel-İş İzmir 2 No'lu Şubesi işten atılan Bergama işçilerini yalnız bırakmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa