Seoil Plastik işçileri grevde: Birlik olduğumuz sürece başaracağız
Arslanbey Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Seoil Plastik fabrikası işçileri, ücretlerinin artırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 4 gündür grevde.
Hüsnegül TOPAL
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli
Arslanbey Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Seoil Plastik fabrikası işçileri, ücretlerinin artırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 4 gündür grevde. DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada, çoğunluğu kadın 70’e yakın işçi çalışıyor.
2019 yılının haziran ayında Lastik-İş’te örgütlenen Seoil Plastik işçileri, 5 Eylül 2019 tarihinde toplu sözleşme görüşmelerine başladı. Görüşmelerden ve ara bulucu aşamasından sonuç çıkmayınca 11 Şubat tarihinde grev kararı alan işçiler, 2 Mart’ta greve çıktı.
Grev yerinde görüştüğümüz Ebru Akçay, 4.5 yıldır Seoil’de çalışıyor. Sendika temsilcisi olan Akçay, haklarını hiçbir zaman alamadıklarını söyledi. Taleplerini ancak birlik olduklarında alabileceklerini dile getiren Akçay, şunları söyledi:
"İşe girdiğimizde 6 ayda bir zam alacağımız ve iyi koşullarda çalışacağımız söylendi ama bunların hiçbirine uyulmadı. Benim bir kıdemim bile yok bu fabrikada. Biz sadece her sene asgari ücrete dua ediyoruz, bir tık yükselsin de bizim maaşımızda yükselme olsun diye. 2017 yılında sendikalaşma çalışması yürüttük ama başarılı olamadık. 2019’da yeniden denedik ve hep beraber bu yolda başarılı olduk. Birlik olduğumuz sürece bize kimsenin zarar veremeyeceğini biliyorduk, o yüzden örgütlendik."
Patronun tutumunun kendilerini greve ittiğini ifade eden Akçay, "Bu süreçte temsilci olarak birçok toplantıya girdim, işveren hiçbir iyileştirmeye yanaşmadı. Ben buraya emek veriyorum, karşılığını alamıyorum. Yeni gelen bir işçi ile aynı maaşı alıyoruz, kıdem yok, bir şey yok. Ellerimizin halini görüyorsunuz, anlatırken gözlerimiz doluyor, işverenin yaptığı haksızlıklar yüzünden. Ama ben biliyorum ki, burada arkadaşlarımızla beraber biz başaracağız" diye konuştu.
"BİZE HEP KAPIYI GÖSTERDİLER"
Seoil’de 4 yıldır çalışan Makbule Akdemir, bugüne kadar hep asgari ücret zammı aldıklarını ve baskı altında çalıştıklarını söyledi. Sorunlarını dile getirdiklerinde patronun kendilerine kapıyı gösterdiğini kaydeden Akdemir, “30 lira zam yaptığı oldu, çocuğun eline versen kabul etmez. Yıl sonu partiler düzenleniyor her sene, burada yapılan çekilişlerde işçilere bir şey çıkmaz, büro çalışanlarına çıkardı hediyeler. Biz sadece verdiğimiz emeğin karşılığını istiyoruz” dedi.
Seoil işçilerinden Ahmet İnce ise, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dikkat çekerek şunları söyledi: “8 Mart yaklaşıyor, düşünceli olsalar çoğunluğu kadın işçilerin çalıştığı bir yerde bizi bu durumda bırakmazlar. Hani nerede insana verilen değer? Veremiyor mu? Verebilirler tabii, nelere paralar harcıyorlar. İnsanların hakkını neden vermiyorsun? Nasıl bir ortamdayız ama bizi nelerle uğraştırıyorlar, yakışmıyor.”
"BİR AN ÖNCE MASAYA GELİN"
Grev yerinde işçilere seslenen Lastik-İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, şunları söyledi:
"Bu toplu sözleşme sürecini bir an önce özellikle sizlerin kabul edeceği noktada bitirme noktasında irademiz var. İşverene de bu şekilde sesleniyoruz. Çok kapris yapmayın, inat yapmayın. Ülkenin birlik beraberlik içinde olduğu bir süreçte gelin şu toplu sözleşmeyi masada bitirelim. Burada sıkıntıya, probleme sebep veren Lastik-İş Sendikası değildir. Şu anda masalarında güzel koltuklarında oturan işverenlerdir. Bir an önce akıllarını başlarına alsınlar."