05 Mart 2020 12:03

Menemen Belediyesinden çıkarılan işçiler 26 gündür direniyor

Ücretlerinin düşürülmesini kabul etmedikleri için işten çıkarılan Menemen Belediyesi işçilerinin direnişi sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Turan KARA
İzmir

Ücretlerinin düşürülmesine karşı çıkıp haklarından feragat etmedikleri için işten atılan Menemen Belediyesi işçilerinin direnişi 25 günü geride bıraktı. Hakları için Menemen Cumhuriyet Meydanı’na kurdukları çadırda direnen işçiler hem belediye başkanı hem de CHP yönetimi tarafından görmezden gelindiklerini belirtti.

Menemen Belediyesi, Eski Başkan Tahir Şahin’in yarattığı yıkımı tamir etmeye ve belediye ekonomisini düzene oturtmaya çalıştığı için işçilerin ücretlerini düşürdüğünü söylerken, işçiler ise ücretler düşürülmüş olmasına rağmen ödemelerde aksaklık olduğunu dile getiriyor.

İşten atılan işçilerin direnişi CHP ve destekleyen kesimler tarafından “İşçilerin amacı siyasi, hak arama davaları yok” diye yaftalanıyor. İşçilerin örgütlü olduğu Belediye-İş Sendikası dahi eylemin siyasi amaçlar güttüğünü iddia ederek bir açıklama yapmıyor. İşten çıkarıldıktan sonra kıdem, ihbar tazminatlarının ve 20 günlük ücretlerinin ödenmediğini belirten işçiler ise kendilerine yönelik karalama kampanyalarının da art niyetli olduğunu söylüyor.

İŞÇİLER ÜCRET SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYOR

İşten atılan işçilerin direnişi sürerken çalışan işçiler ise ücret ödemelerinin aksadığını söylüyor. Ücretlerin sürekli gecikmeli ve parça parça ödendiğini belirten ve isimlerini vermekten çekinen işçiler, “Gerçekten aile düzenimizi bozacak hale geldi ücret sorunu. Ücretleri düşürürsek düzenli ödeyebiliriz deniyordu ama öyle olmadı” diyor.

İŞÇİLER İŞE İADE DAVASI AÇTI

Ara bulucu sürecinde belediye yönetiminin alacaklarıyla ve işe geri dönüşlerle ilgili uzlaşmaya yanaşmadığını anlatan işçiler, işe iade davası açtıklarını söylüyor. İşten atılan bir işçi, “Bu konuda kesinlikle haksız bulunacakları için belediyenin ne kadar zarara uğrayacağını tahmin edebilirsiniz. Kıdem, ihbar ve alacakları ödemiş olsa hiç değilse daha fazla ödeme yapmak zorunda olmayacaktı. Ama bu da bir cezalandırma yöntemi, hem bizi hem de dolaylı olarak Menemen halkını” diyor.

"SENDİKA ŞİMDİ DE BELEDİYENİN ELİNDE"

Belediyede örgütlü Belediye-İş’in kendileri ile görüşmediğini, feragatname imzalatılırken de ortalarda olmadığını belirten işçiler, “Sendika geçmişte de şimdi de belediye başkanının elinde, onun adamları tarafından yönetiliyor” diyor. Direnişteki işçilerden Habib Çakar, sendika tarafından daha önce yapılan açıklamaya ilişkin “Sendika geldik demesin, isim versinler kim gelmiş? Direnişe çıkarken bir iki arkadaş geldi ama sendikacı değil. Onlar da karalamaya kalktılar, ‘İşte siz böyle yaptınız, siyasi davrandınız’ falan diye. Alacağım verilmemiş ne demeliyim? Sendikacıların tüm yetkisini aldığını söyleyen resmi olarak sendikacı olmasa da başkan gibi dolaşan birisi var buna mı güvenelim, yoksa başkanlığı bile resmi olarak elinde tutamayan sendikaya mı” dedi.

"KENDİ BAŞIMIZA DİRENİŞE GEÇTİK"

Feragatname imzalatılırken Belediye-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Bayram Özkan’ı aradıklarını ancak gelip olaya müdahale etmediğini anlatan Çakar, “Biz burada belediye yönetimi ile baş başa kalıyoruz baskı görüyoruz. İşten atmalar zamanında da aradı herkes. Sadece şunu yapın bunu yapın diye telefonla akıl veriyor. Biz de bu yüzden kendi başımıza direnişe geçtik. Geçtiğimiz gün İzmir’e gelmiş TİS imzalamaya, tenezzül edip yanımıza uğramadı bile” dedi. İşçiler haklarını alıncaya kadar direnişi sürdüreceklerini belirtirken, mahkeme sürecini beklediklerini ifade ediyor.

SENDİKA: BİZ SÖZLEŞMEMİZİN ARKASINDAYIZ

Belediye-İş Çevre Belediyeler Şubesi Başkanı Turgay Çamlı daha önce yaptığı açıklamada “Orada sendikal bir direniş yok. Direnişin ilk gününde oraya giderek eylemi ve direnişi sendika olarak yürütmek istediğimizi söyledik. Onlar buna karşı çıktı, kabul etmediler ve kendileri bağımsız olarak yürüteceklerini söylediler. Sendikamızın da bundan sonra orada yapacak bir şeyi kalmadı. Biz sözleşmemizin arkasındayız. İşçi arkadaşlara feragatnameleri imzalamaması gerektiğini söyledik. Bu konuda da belediye yönetimi ile mahkemelik olduk. Ancak işçiler feragatname imzalayarak ücretlerin düşürülmesine izin verdi. Biz imzalamayın dedik” demişti.

Çamlı ücretlerin geç yatırılması ile ilgili olarak da “Bütün belediyeler zor durumda. Aynı partiden bile olsa belediye devrettiği zaman bir karmaşaya giriyor. Kısa zaman sonra düzeleceğini düşünüyoruz. Belediye şirketinde çalışan arkadaşların içeride alacağı yok an itibariyle. Sadece Şubat 15’te yatması gereken paralar yatmadı. Onun da bu hafta yatacağını düşünüyoruz” dedi.

Reklam