05 Mart 2020 12:03

Barışın tohumları mabet ağaçlarında filizlenecek

Mabet ağacı, IŞİD’in barış mitingini kana buladığı 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin simgesi haline gelecek.

Görsel: 10 Ekim anıtının temsili görseli

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Neredeyse bütün tarihin tanığı... Dinozorların yok oluşundan, Hiroşima patlamasına ve bugüne kadar insanoğlundan önce ve sonra yaşanan her şeyi görmüş. “Mabet ağacı” da denilen Ginkgo Biloba, bilim insanlarının “yaşayan fosil” olarak da isimlendirdiği, çok az evrimleşerek günümüze ulaşmış özgün bir bitki türü.

Mabet ağacı, IŞİD’in barış mitingini kana buladığı 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin simgesi haline gelecek. 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi mitinginin tertip komitesinde yer alan sendika ve meslek odaları ile yakınlarını kaybeden aileler, katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne bir anıt meydan yapılması için bir yarışma düzenlemişti. 16’sı yurt dışından olmak üzere 39 projenin katıldığı yarışmada, kazanan proje geçtiğimiz günlerde açıklandı. Mimar Pınar Kesim Aktaş’ın başında olduğu projede; Peyzaj Mimarları Mehmet Cemil Aktaş, Şeyma Kahraman, Ecem Sevin, Rümeysa Konuk, Şehir Plancısı Özge Uysal ile yardımcı olarak Bengisu Doğru, Nagihan Damgacı, Lokman Turunç, Emre Gökçe, Okan Mutlu Akpınar ve Hüseyin Hilmi Kezer’den oluşan ekip yarışmayı kazandı.

MEYDANA 103 MABET AĞACI

Ankara Garı önüne yapılacak anıt meydan tasarımının sahipleri detayları Evrensel'e anlattı. Katliamda hayatını kaybeden 103 kişinin hatırası, patlamanın meydana geldiği yer ve çevresine dikilecek 103 mabet ağacında yaşayacak. Peyzaj mimarlarının projelerinde dayanıklılığı, birçok iklime uyum göstermesi ve sarı parlak yaprakları nedeniyle sıkça kullandığı bu ağacın, birçok özelliği nedeniyle 10 Ekim Katliamı’nın bir simgesi haline geleceği düşünülmüş.

Ankara Garı’nın önünde yapılacak anıt meydan, sadece bir anıt değil tam anlamıyla kamusal ve canlı bir alan olacak. Projede garın çeperinde yer alan Gençlik Parkı, Sıhhiye güzergahı ve Ankara Spor Salonu’na kadar geniş bir alanda, etrafı pirinçten yapılmış kabukla kaplı 103 mabet ağacı bulunuyor. Ağacın etrafında bulunacak pirinçten kabuğun yüksekliği, saldırıda yaşamını yitiren kişilerin yaşlarına göre ayarlanacak ve zeminle birleştiği noktalarda yer alan bazı kırılma hareketleri ise mitingden yükselen taleplerin hâlâ orada olduğu ve dışarı çıkmak istediği fikrini pekiştirecek. Mabet ağaçlarının özellikle ekim ayında döktüğü sarı yapraklar, saldırının her yıl dönümünde anıt meydanı kaplayacak. Her bir ağacın dışına yapılan pirinç kabuğa ise katliamda hayatını kaybeden kişileri anlatan ve aileleri tarafından belirlenecek sözler yazılacak. Garın önüne yapılacak amfi ise ağaçların anıtsallığını vurgulayacak.

Her bir detayı anlamlarla yüklenen anıt meydan projesinde, ağaçların tohumlarının da 10 Ekim saldırısıyla aynı yaşta olmasına ise özen gösterilecek. O gün on binlerce kişinin katıldığı mitingde yaşamını yitirenlerin Ankara Garı önüne ektiği barış tohumları, mabet ağaçlarında filizlenecek.

ÖNCEKİ HABER

"Irkçı gruplar Meriç’e konuşlanıyor" iddiası

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Süleyman Girgin, Meclis'e "Silikozis Araştırılsın" önergesi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa