05 Mart 2020 12:30

CHP Milletvekili Süleyman Girgin, Meclis'e "Silikozis Araştırılsın" önergesi verdi

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, meslek hastalıkları arasında önemli bir yere sahip olan silikozisin araştırılması için TBMM'ye araştırma önergesi verdi.

Fotoğraf: İlyas Tekin

Paylaş

Madenlerde, taş ocaklarında, yol-tünel yapımında, kuvars değirmenlerinde, cam hammaddesinin üretiminde, inşaat sektöründe, diş protezi yapımında ve seramik sektöründe çalışanlarda görülen silikozis hastalığının araştırılması için Meclis'e önerge verildi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin silikozisin maden sektöründe çalışan işçiler arasında akciğerlerde toz birikmesi nedeniyle yoğun olarak göründüğüne, bu tozu soluyan işçilerde silikozisin yanı sıra tüberküloz ve akciğer kanseri riskinin de arttığına dikkat çekti. 

"SGK VERİLERİ GERÇEK YAŞAMDAN UZAK"

SGK istatistiklerinde meslek hastalılarına bağlı ölüm oranlarının hep sıfır olarak yayımlandığını aktaran Girgin, araştırma önergesinde silikozise dair şu istatistikleri sundu: “SGK istatistiklerine göre silikozis yasal tanısı alanların sayısı 2013’te 351 meslek hastalığı tanısı içerisinde 57’si, 2014’te 494’ten 36’sı, 2015’te 510’da 100’ü, 2016’da 594’te 118’i şeklinde tedrici olarak yükseldiği görülmektedir. Yalnız, ilginç bir şekilde 2017 yılında meslek hastalığına tutulan toplam sigortalı sayısı sadece iki kişi olup meslek hastalığı sonucu kaybedilen gün sayısı sıfır ve meslek hastalığına bağlı ölüm sıfır şeklindedir. Yani yeni tanı konulan silikozis vakasının 2017’de kayıtlara geçmediği görülmektedir. SGK istatistiklerinde meslek hastalılarına bağlı ölüm oranları hep sıfır olarak yayımlanmaktadır. SGK istatistiklerinin 2018 ve 2019 yılları verileri web sayfasında yer almamaktadır. 2017’de yayımlanan rakamlar ise (toplam 2 meslek hastalığı) gerçek yaşamdan çok uzak görünmektedir."

"MECLİS'İN İNİSİYATİF ALMASI ŞART"

Ülkemizdeki gerçek slikozis oranının diğer meslek hastalıklarında olduğu gibi tutarlı verilerle ortaya konmadığını belirten Girgin, hangi sektörlerde ağırlıklı olarak silikozis görüldüğü ve bu iş kollarının coğrafi dağılımını inceleyen bir çalışmanın olmadığını, bu nedenlerle, TBMM’ye, işçilerin silikozise maruz kalmaları ve buna bağlı gelişen meslek hastalıklarının bütün boyutlarıyla araştırılması için önerge verdiklerini söyledi.

{{390058}}

 

ÖNCEKİ HABER

Barışın tohumları mabet ağaçlarında filizlenecek

SONRAKİ HABER

Piri Reis Üniversitesi öğrencileri: Eğer birleşebilirlerse son sözü öğrenciler söyler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa