06 Mart 2020 05:54

Mardin’de, icralık olan binlerce çiftçi mısır ve pamuk ekmeme kararı aldı

Mardin’de DEDAŞ’ın elektrik kesintilerine ve ağır girdi maliyetlerine tepki gösteren çiftçiler, mısır ve pamuk ekmeme kararı aldı. Binlerce çiftçi icralık oldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet Kanbal

Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçelerinde Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından uygulanan elektrik kesintileri ve yüzde 80’e varan zam nedeniyle zorluklar yaşayan çiftçiler, bu koşullarda çiftçilik yapmakta zorlandıklarını duyurdu. Çiftçi sayısının 5 bini bulduğu bölgede 2019 yılında hasat döneminde bin 500’e yakın çiftçi ile 240 köyün elektriği kesildi. En son yaklaşık 45 köyün elektriğinin 15 gün süreyle kesilmesi bardağı taşıran son damla oldu.

Bir araya gelen Kızıltepe Çiftçiler Derneği, Kızıltepe Ziraat Odası ve Kızıltepe Muhtarlar Derneği yönetici ve üyeleri, DEDAŞ’ın haksız uygulamaları ve girdi maliyetlerindeki artıştan kaynaklı mısır ve pamuk ekmeme kararı aldı.

Mardin Ovası’nda her yıl yaklaşık 900 bin dönümde mısır ve 100 bin dönümde de pamuk ekimi yapılıyor. Türkiye’nin mısır üretiminin yaklaşık yüzde 11’inin karşılandığı bölgede 57 bin tonun üzerinde de pamuk hasadı yapılıyor. Ancak bunun yanında sayısı tam olarak bilinmemekle beraber binlerce çiftçi elektrik borcu başta olmak üzere ağır girdi maliyetleri nedeniyle icralık konulmuş durumda.

“ÇİFTÇİ CANINDAN BEZDİ”

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, girdi maliyetlerinin çiftçilere başka bir yol bırakmadığını söyledi. Erbeyi, “Çiftçilerimiz bu suyu yer altından çıkarmak için enerji kullanmak zorunda. Şirket özelleştirildikten sonra artan fiyatlar ve denetimsizlik beraberinde sorunlar çıkarmaya başladı. Çiftçi artık canından bezdi. 200-300 bin TL’lik faturalar çıkarılmaya başlandı. Çiftçi bir trafodan bu kadar kazanıyor mu” diye sordu.

“ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA”

Mevcut enerji fiyatı ile yazın sıcağında mısır ve pamuk üretemeyeceklerini dile getiren Erbeyi, bölgede yağmura bağlı olarak sadece buğday ekmeyi çiftçilerin daha uygun görmeye başladıklarını ifade etti. Erbeyi, “Mardin’de insanların tek gelir kaynağı çiftçiliktir. Organize Sanayi Bölgesinin gelir kaynağı çiftçiliktir. Esnafın geliri çiftçilik üzerindendir. Şu an çiftçi zaten borç batağında. Traktör almış, kredi ile almış, kredi çekmiş. Geçen yıl aşırı yağmurdan dolayı buğdayda zarar gördü, pamuk da haşereler nedeniyle zarar gördü. Biz kazanamıyorsak, ekmeyeceğiz. Gübreyi de mazotu da borçla alacağız. Yarın elektrik kesilirse biz bu ilaç, tohum parasını nasıl ödeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“TARIM BAKANLIĞI YETKİLİLERİ SAHAYA İNSİN”

Binlerce çiftçinin icralık olduğunu kaydeden Erbeyi, çiftçinin arsa, araba ve traktörüne el konulduğunu söyledi. Aldıkları kararı uygulayıp, uygulamamakta çiftçilerin serbest olduğunu da sözlerine ekleyen Erbeyi, hükümete “Çiftçinin boğazından elinizi çekin. Çiftçiye yardımcı olun” çağrısında bulundu.  (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Van’da depremzedelerin acil ihtiyacı: Konteyner, tuvalet ve banyo kabinleri

SONRAKİ HABER

Cezaevindeki kadınlara 8 Mart’ta açık görüş imkanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa